Logo

'Ovit Tüneli Işık Göründü' Töreni

`Ovit Tüneli Işık Göründü` Töreni



Başbakan Binali Yıldırım, Ovit Dağı'nda düzenlenen "Ovit Tüneli Işık Göründü" Töreni'ne katıldı. Yıldırım, tören alanındaki konuşmasının ardından beraberindeki bakanlarla tünele giderek, hazırlanan harita üzerinde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'dan bilgi aldı.

Rize'nin İkizdere ilçesi ile Erzurum'un İspir ilçesi arasında bulunan ve 14,3 kilometreyle Türkiye'nin en uzun karayolu tüneli olma özelliğini taşıyan "Ovit"in tamamlanmasıyla tarihi "İpek Yolu"nun yeniden canlanması bekleniyor.

Başbakan Binali Yıldırım

Yıldırım, Ovit Dağı'nda düzenlenen "Ovit Tüneli Işık Göründü" Töreni'nde yaptığı konuşmada, Rize'nin yaylalarıyla Erzurum'un yaylalarının kardeş olduğunu belirterek, "Bu dağlarda teröre yer yok, tünele yer var. Bu dağlarda bölücülere yer yok, kardeşliğe yer var." diye konuştu.

Ayder yaylasıyla Ovit yaylasını bağladıklarını, Doğu Anadolu ile Karadeniz'in kardeşlik bağlarını artırdıklarını, tünel hizmete girdiğinde hem zamandan hem de yakıttan tasarruf edileceğini anlatan Başbakan Yıldırım, "Yılda, tam 35 trilyon tasarruf sağlayacağız. Tamamladığımızda bu Ovit Dağı Tüneli deyip geçmeyin, dünyanın ikinci büyük tüneli oluyor. Rize'ye de bu yakışır. Erzurum'a da bu yakışır. Türkiye'ye de bu yakışır." ifadesini kullandı.

Kış geldiğinde bir yerden başka bir yere gitmenin ne kadar zor olduğunu bölge insanının iyi bildiğini aktaran Yıldırım, tüneller bittiğinde yaz, kış konforlu seyahat edileceğini belirtti.

Bu güzel günlerin ışığının bugün görüleceğini kaydeden Başbakan Yıldırım, "Rizeli kardeşlerimizle Erzurumlu kardeşlerimize ne yaparsak, az olur. Helal olsun. Bu eserler sizlere helal olsun." diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, 65. hükümet olarak hedeflerinden birinin de bölünmüş yollarla Karadeniz'i Akdeniz'e, Güneydoğu'ya bağlamak olduğunu belirterek, bunun için Edirne'den Artvin'e kadar kuzey-güney koridorları üzerindeki yol çalışmalarının yüzde 90'ının tamamlandığını bildirdi.

Ovit tünelinin yanı sıra Kırık ve Dallıkavak tünellerinin de Erzurum tarafında yapılmaya devam edildiğini aktaran Yıldırım, 3 tünel projesi tamamlandığında Rize'den Erzurum'a mesafenin 33 kilometre daha kısalacağını kaydetti.

Başbakan Yıldırım, çalışmaları yürüten şirketlerin yöneticilerine de seslenerek, "Bu tünelde çalışan kahramanları unutmayın. Onları yılbaşında sevindirin." dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

"Yolun tamamı bittiğinde yakıt, zaman, vergilerden tasarrufumuz tam 90 milyona çıkacak. Ayrıca Trabzon-Gümüşhane yolu üzerine de Zigana tünelleri yapıyoruz. İki tünel de oraya yapıyoruz. Onların uzunluğu da 14,5 kilometre, her biri Ovit kadar. Ovit'ten azıcık daha fazla. Havalimanını da yapıyoruz, havalimanınız da olacak. Havanızdan geçilmez o zaman. Rize ile Artvin arasına denizin üzerine güzel bir havaalanı yapıyoruz. İhalesini yaptık, hayırlı uğurlu olsun. Bu illerimizdeki üretim, Karadeniz'deki limanlara ulaşacak ve dış ticaretimiz daha da büyüyecek."

Yıldırım, projeye inanan, her türlü desteği veren, yardımlarıyla yanlarında olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da teşekkürlerini sundu.

Başbakan Yıldırım, tören alanındaki konuşmasının ardından beraberindeki bakanlarla tünele giderek, hazırlanan harita üzerinde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'dan bilgi aldı.

Daha sonra hazırlanan iş makinesini kullanan Yıldırım, son delme işlemini gerçekleştirmesinin ardından Ovit Tüneli'nde ilk ışık göründü.

Tünelin diğer tarafında bulunan işçiler, ellerinde Türk bayrağı ve alkışlarla Başbakan Yıldırım'ı karşıladı. İşçiler, Türk bayrağını Yıldırım'a takdim ettikten sonra hatıra fotoğrafı çektirdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan

Bakan Arslan ise konuşmasında, Bakanlık çalışanları, müteahhit firma ve taşeron işçilerine teşekkür etti.

Arslan, 239 bin kişilik büyük bir aile olduklarını belirterek, yol göstericileri olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın hedeflere giden büyük projelere imza attıklarını ifade etti.

Bakan Arslan, 14 yıldır büyük projeleri yapma ve tamamlama sorumluluğuyla hareket ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Sayın Başbakanım denizin altından Asya ile Avrupa'yı bağlarken duyduğunuz heyecanı, duyduğunuz mutluluğu sizin yanınızda paylaşmış bir kardeşiniz olarak bugün Ovit'i, dağları delerken Karadeniz'i İç Anadolu'ya, Doğu Anadolu'ya, Güneydoğu Anadolu'ya bağlarken duyduğunuz heyecana, duyduğunuz mutluluğa şahit olmuş bir kardeşiniz olarak diyorum ki: İyi ki sizler bize yol gösteriyorsunuz. Milletimizin desteğiyle her zaman güçlü olduk. Her zaman güçlü olacağımıza inanıyorum. Sadece tüneller değil denizlerin altından bölgeleri birleştiriyorsunuz. Biz sizin ekibiniz olarak sizlere ayak uydurmaya çalışıyoruz."

"Işık Göründü Töreni"nin hayırlı olmasını dileyen Arslan, "İnşallah 2018'de projeyi bitirerek ülkenin, Rize'nin, Erzurum'un ve insanımızın hizmetine sokacağız. Hayırlı uğurlu olsun." dedi.

Törene, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Hayati Yazıcı ve Fatih Şahin, Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu ile milletvekilleri katıldı.