Logo

BOLU’DA TRAFİK TARİHE KARIŞTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz, Bolu Güney Çevre Yolu’nun hizmete açılması ile transit trafiğin şehir merkezine uğramasının önüne geçtiklerini söyleyerek “Bölgede hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım tesis ettik. Mevcut yol üzerinde sinyalize kavşaklar ile dur-kalk yaparak 15 dakikada kat edilen güzergahtaki ulaşım süresini 2 dakikaya düşürdük.  Böylece yıllık toplam 205 milyon lira tasarruf edeceğiz” dedi.

 

Bolu Güney Çevre Yolu'nun açılış törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz, Bolu Valisi Erkan Kılıç, AK Parti Bolu Milletvekili Yüksel Coşkunyürek ile Kara yolları çalışanları katıldı. 18 Mart tarihinin önemine dikkat çekerek konuşmasına başlayan Boyraz, “18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109’uncu yıldönümünü kutladığımız bu manevi günün eşsiz atmosferinde, İstanbul ve Ankara arasında önemli bir geçiş noktası teşkil eden Bolu Güney Çevre Yolu açılış töreninde sizlerle bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum” dedi.  Bolu’nun Türkiye’nin önde gelen turizm merkezleri arasında yer aldığını belirten Boyraz, özellikle İstanbul ve Ankara arasında önemli bir geçiş noktası olması nedeniyle de ciddi transit trafik yükü olduğunun altını çizdi.

 

Bolu’ya 432 Kilometre Bölünmüş Yol

 

Bolu’nun hızla gelişen yapısına bağlı olarak şehiriçi ve şehirler arası ulaşım ihtiyacının arttığına işaret eden Boyraz, bu kapsamda ulaşım yatırımlarının büyük önem taşıdığını söyledi. Ulaştırma ve Altyapı bakanlığı olarak 2002 yılından bu yana Bolu’nun ulaşım ve iletişim altyapısı için 54 milyar liranın üstünde yatırım gerçekleştirdiklerini anlatan Boyraz, “Bölünmüş yol uzunluğunu 173 kilometreden 303 kilometreye, bitümlü sıcak kaplama yol uzunluğunu 192 kilometreden 432 kilometreye çıkardık. Bolu’yu; Ankara, Eskişehir, Bilecik, Sakarya, Düzce, Karabük, Çankırı ve Zonguldak olmak üzere tüm komşularına bölünmüş yollar ile bağladık. 192 kilometre tek yol iyileştirmesi yaptık. Bolu Dağı Tüneli başta olmak üzere Gerede- Yeniçağa-Bolu Yolu, Gerede-Çerkeş Yolu, Yeniçağa Mengen Yolu, Kıbrısçık Çevre Yolu, Çatakören Köprüsü gibi önemli karayolu projelerini hayata geçirdik. Olası bir heyelan oluşmasını karşı Kaynaşlı-Abant Kavşakları arasında kalan Bolu Tüneli’nin de dahil olduğu 23 kilometrelik kesimde çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Otoyolun Ankara istikametinde erişim sağlayan platformunda 3 bin 25 metrelik tünel portalını çelik konstrüksiyon olarak 90 metre uzattık. Bolu Tüneli’nin toplam uzunluğunu 3 bin 115 metreye çıkardık.  Böylece tünel portalının uzatılmasıyla meydana gelebilecek olası bir heyelanın ulaşımı olumsuz etkilemesinin önüne geçtik. İnşallah, bundan sonra olası bir yoğun yağış döneminde bu kesimde Bolu Dağı Geçişi’nde trafik kesintisi görmeyeceğiz” diye konuştu.

 

 Bolu Güney Çevre Yolu ile Yılda 205 Milyon Lira Tasarruf

 

Bakan Yardımcısı Boyraz, Bolu’da 7 milyar 641 milyon proje bedeliyle Göynük Çevre Yolu, Bolu-Mudurnu, At Yaylası, Bolu-Seben ve Kahramankazan-Kızılcahamam-Gerede yolu gibi 14 karayolu projesine devam etiklerini açıkladı. Boyraz, Bolu şehir merkezindeki trafiği düzenlenme çalışmaları kapsamında 30 metrelik bir adet köprü ve 2 hemzemin kavşakla birlikte 2,9 km uzunluğunda bölünmüş yol olarak inşa edilen Bolu Güney Çevre Yolu’nun en önemli projelerden biri olduğunu söyleyerek, “Bolu Güney Çevre Yolu sayesinde D-100 Devlet Yolu ile Göynük, Mudurnu gibi tarihi ilçeler ve bölgedeki yerleşimler arasında, Bolu şehir merkezine uğramaksızın doğrudan ulaşım imkânı sağladık.  Bölgede hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım tesis ettik. Mevcut yol üzerinde sinyalize kavşaklar ile dur-kalk yaparak 15 dakikada kat edilen güzergahtaki ulaşım süresini 2 dakikaya düşürdük.  Böylece zamandan 167 milyon lira, akaryakıttan 38 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 205 milyon lira tasarruf edeceğiz.” şeklinde konuştu.

 

Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 2 bin 748 ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız. Ayrıca, çevre yoluna paralel ilerleyen 2,9 km uzunluğunda, 5 metre genişliğinde bitümlü sıcak karışım kaplamalı bisiklet ve yürüyüş yolu da inşa ederek Bolu halkının kullanımına sunduk” dedi.

Fotoğraflar