Logo

'14 yılda 304 milyar liralık yatırım yaptık'

`14 yılda 304 milyar liralık yatırım yaptık`



TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) bütçeleri görüşüldü.


Bakanlığının bütçesine ilişkin sunum yapan Arslan, ulaştırma ve bilişim sektöründe bölgesel farklılıkların ortadan kaldırılması ve her yerin erişilebilir olması tezini savunduklarını belirterek, "Ülkemizin her tarafının kalkınması ama en önemlisi de bölgesel farklılığın ortadan kaldırılması adına gayretimizi ortaya koyacağımızı ifade etmek isterim." dedi.

Bugüne kadar karayollarında 24 bin 891 kilometrelik bölünmüş yol ağı ile 76 ili birbirine bağladıklarını ifade eden Arslan, özellikle yüksek hızlı tren hatlarında bin 213 kilometreye erişildiğini, havayolunda faal olan havalimanı sayısını 26'dan 55'e çıkardıklarını, denizyolunda 8,3 dedveyt ton olan Türk sahipli filoyu 29,1 milyon dedveyte çıkardıklarını anlattı.

Bilgi toplumuna dönüşüm hamlesi çerçevesinde 20 binler mertebesinde olan genişbant abone sayısını bugün 59 milyona çıkardıklarını dile getiren Arslan, "Bütün bu işleri yaparken 14 yıllık periyotta yaklaşık 304 milyar lira yatırım gerçekleştirdik." diye konuştu.

Arslan, Bakanlıkça yapılan çalışmaların yaklaşık 240 bin kişinin çalışmasıyla yerine getirildiğini bildirdi.

Planlamalarını yaparken Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyanın getirdiği avantajlardan yararlanmak istediklerini dile getiren Arslan, uluslararası taşıma koridorlarının geçtiği bölgenin doğru planlamalarla desteklenirse bunun ilave katma değer oluşturduğunu, dolayısıyla Asya ile Avrupa arasındaki taşıma koridorlarından ülke adına katma değer oluşturacak gelir elde etmeyi hedeflediklerini söyledi.

Arslan, ulaştırma türlerini birbiriyle entegre etmek istediklerini dile getirerek, "Denizyolu, karayolu ve demiryolunu bağımsız düşünmeden üç ulaştırma türünü entegre edip, bulunduğumuz coğrafyadan yararlanmak istiyoruz." ifadesini kullandı.

"14 yılda 304 milyar liralık yatırım yaptık"

Bakanlığının son 14 yılda kamu özel iş birliği yatırımları da dahil olmak üzere 304 milyar liralık yatırım yaptığını belirten Arslan, bu kapsamda 193 milyar lira karayoluna, 54 milyar lira demiryoluna, 30 milyar lira haberleşmeye, 23 milyar lira havayoluna, 4 milyar lira da denizyoluna yatırım gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Arslan, kamu özel iş birliğiyle yapılan yaklaşık 80 milyar liralık yatırımın 39 milyar lirasının tamamlandığını, 41 milyar liralık kısmında ise çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Bakanlığın yatırım programında bulunan proje portföyünün 3 bin 598 olduğu belirten Arslan, bunların toplam bedeli olan 273 milyar liranın 133 milyar liralık kısmının gerçekleştiğini anlattı. 

"4,5G abone sayısı 45 milyonu aştı"

Arslan, haberleşme sektöründe e-Devlet ve siber güvelik alanlarında politika ve strateji geliştirme, koordinasyon ve proje geliştirme faaliyetlerine değindi.

Günümüzde hangi proje yapılırsa yapılsın bilişim ve haberleşme teknolojilerinin kullanıldığını anlatan Arslan, "Bakanlığımızın sektördeki öncelikli politikaları, altyapının güçlendirilmesi, etkin rekabetin sağlanması, yerli ve milli üretimin desteklenmesi, e-Devlet ve siber güvenlik alanlarında milli çözümlerin oluşturulması ve bilgi toplumunun geliştirilmesi şeklinde özetlenebilir." diye konuştu. 

Sektördeki gelişmelere bakıldığında mobil abone sayısının 28 milyondan 74 milyona, genişbant abone sayısının 20 binden 59 milyona yükseldiğini, 4,5G abone sayısının 45 milyonu aştığını belirten Arslan, sabit abone sayısının ise 19 milyondan 11 milyona gerilediğini söyledi.

Arslan, siber güvenlik konusunun küresel bir sorun olarak ortaya çıktığını ifade ederek, bu sorunla hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Siber güvenlik alanında yürütülen çalışmaları anlatan Arslan, Bakanlığın koordinasyonunda siber güvenliğe yönelik üç ulusal ve uluslararası tatbikatı başarıyla gerçekleştirdiklerini ve ülkelerle ikili iş birliği üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

"Çamlıca TV Radyo Kulesi gelecek yılın ortalarında bitecek"

Vericilerden kaynaklanan görüntü kirliliğini ortadan kaldırmak amacıyla başlatılan Çamlıca TV Radyo Kulesi'nin gelecek yılın ortalarında bitirilmesinin hedeflendiğine işaret eden Arslan, söz konusu projenin aynı zamanda İstanbul'a değer katacağına işaret etti. 

Arslan, bugün e-Devlet kapısı kullanıcı sayısının 30 milyonu geçtiğini anlatarak, 281 kurumun bin 690 hizmeti buradan verdiğini söyledi.

PTT AŞ'nin 4 bin 468 otomasyona açık iş yeri, 6 bin 785 araçla kargo hizmeti ve 40 bin personelle hizmet sunduğunu dile getiren Arslan, bu yıl 600 milyon klasik posta hizmetinin verildiğini bildirdi.

Arslan, Türkiye'de bin 480 yerleşim yerinde banka olmadığını, söz konusu hizmetin PTTBank aracılığıyla sunulduğunu kaydetti.

Denizcilik alanında tersane sayısının 37'den 79'a, uluslararası liman sayısının 152'den 172'ye, balıkçı barınağı sayısının 293'ten 384'e yükseldiğini, yük elleçlemesinin yaklaşık iki kat arttığını bildiren Arslan, döviz bırakan bir sektör olan yat bağlama kapasitesinin de 2,5 kat arttığını, hedeflerinin bunu daha da ileriye taşımak olduğunu ifade etti. 

Kanal İstanbul ile ilgili birçok alternatif güzergah çalışmasının yapıldığını ve son aşamaya gelindiğini belirten Arslan, "Özellikle imar çalışmalarında sona yaklaşıldı. Bu çok büyük bir proje. Burada finansman modelinde özel olarak çalışıyoruz ki çok daha uygulanabilir ve ülke yararına olabilir bir finansman modeli ortaya koyalım. Böylece projeyi, kazandırmış olalım. İstanbul Boğazı ve tarihi şehrimiz olan İstanbul üzerindeki tehlikeli taşımacılıktan kaynaklanan riskleri bertaraf etmiş olalım." diye konuştu.


Ovit Tüneli'nde ışık görünüyor

Arslan, sunumunda şu bilgilere yer verdi:

"1915 Çanakkale Köprüsü'nün de yer aldığı 'Malkara-Gelibolu-1915 Çanakkale Köprüsü ve Çanakkale Bağlantısı' kesimi için ihaleye çıktık, 26 Ocak'ta tekliflerini alacağız. 1915 Çanakkale Köprüsü, 2023 yılını simgeleyecek şekilde 2 bin 23 metre orta açıklığa sahip olacak. Cumhuriyetimizin 100. yılında açmayı hedefliyoruz. 330 kilometre uzunluğundaki Ankara-Niğde Otoyolu projesi için süreçler tamamlandı, ihalelerine çıkacağız. Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu için bugün itibarıyla ilana çıkıldı."

Avrasya Tüneli'nin 20 Aralık'ta hizmete açılacağını vurgulayan Arslan, İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. Tünel'in günde 6,5 milyon yolcuya hizmet vereceğini ve 10 ayrı raylı sistemle entegre olacağını açıkladı.

Arslan, bugün itibarıyla 315 tünel bulunduğunu ve 2023 hedeflerinin 470 tünele ulaşmak olduğunu belirterek, "Cuma günü inşallah en büyük tünelimiz olan Ovit Tüneli'nin "ışık göründü" törenini yapacağız." dedi.

"YHT'lerle 29 milyon yolcuya hizmet verildi"

Demiryolları sektörü için hedeflerini; yüksek hızlı ve hızlı tren hatlarının yaygınlaştırılması, mevcut hatların yenilenme süreçlerinin tamamlanması, hatların tamamının elektrikli ve sinyalli hale gelmesi, yerli ve milli demiryolu sanayinin geliştirilmesi, lojistik merkezlerinin yaygınlaştırılması, sektörün serbestleştirilmesi uygulamasının hayata geçirilmesi olarak özetleyen Arslan, bugün itibarıyla 12 bin 532 kilometre demiryolu ağında işletmecilik yapıldığını kaydetti.

Arslan, yüksek hızlı trenlerle (YHT) bugüne kadar 29 milyon yolcuya hizmet verildiğine belirterek, "Ankara- Eskişehir arasında demiryolu ile taşınan yolcu sayısı YHT ile yüzde 8'den yüzde 72'ye yükselmiştir. Ankara-Konya arasında ise toplam yolcunun yüzde 66'sı YHT ile taşınmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

"96 sette hedefimiz en az yüzde 51'ini yerli yapmak"

Yolcu taşımacılığını geliştirmek için bu yıl YHT filosuna 6 set dahil ettiklerini anımsatan Arslan, "İlave 10 set daha almak için çalışma sürecini başlattık, devamında ise 96 set almayı planlıyoruz. Bu 96 sette hedefimiz en az yüzde 51'ini yerli yapmak." ifadesini kullandı.

Arslan, asrın projesi Marmaray ile bugüne kadar yaklaşık 160 milyon insana hizmet verildiğine işaret ederek, Marmaray'ın devamındaki banliyö hatlarıyla ilgili ihale süreçlerinde talihsizlikler yaşandığını, projenin metro ve YHT hatlarıyla entegre edilmesi için çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Demiryollarında serbestleşme hamlesi için gerekli temel mevzuatın tamamlandığını anlatan Arslan, "Demiryollarının havacılık sektöründe olduğu gibi altyapı ve taşımacılık olarak ayırdık. Sektör serbestleşiyor. Önümüzdeki yılbaşından itibaren özel sektör de tren işletmeciliği yapabilecek. Şu an özel sektörün yaklaşık 4 bin vagonu var, onlarla hizmet veriyor." diye konuştu. 
 

"Havacılıkta dünya ortalamasının 3 katı büyüdük"

Arslan, havacılıkta dünya ortalamasının 3 katı büyüme sağlandığına dikkati çekerek, başarılı kamu-özel işbirliği uygulamaları, yerli ve milli uçak yapımı, uzay ve havacılık teknolojilerinin yerlileştirilmesi çalışmalarının devam edeceğini ifade etti.

Dünya hava trafiği ağırlık merkezinin doğuya doğru yer değiştirdiğine işaret eden Arslan, Türkiye'nin bu anlamda merkez olması adına hedefler belirlediklerini aktardı. Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı'nın 90 milyona hizmete edecek 1. etabını 2018'in ilk çeyreğinde açmayı hedeflediklerini söyledi.

Arslan, İstanbul'a çok ödenek aktarıldığına ilişkin eleştiriye değinerek, Türkiye'nin Asya ile Avrupa arasındaki ulaştırma koridorlarının birbirini bütünleyecek şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.

Doğuya gittikçe 4-5 hat ana koridorun oluştuğunu, İstanbul'a gelince özellikle Anadolu'dan Avrupa'ya çıkışta tek boğazda sıkışıldığını bildiren Arslan, şöyle devam etti:

"Hal böyle olunca da 7-8 ilde yapılan koridor kesişmesi İstanbul'da bir araya toplanıyor. İstanbul'un böyle bir özelliği var. İkincisi burada büyük projeleri örnek olsun diye veriyoruz, böyle verince de sadece İstanbul projelerini vermiş oluyoruz. 81 ilde özellikle nüfus başına oranlarsanız yaptığımız yatırımlar, İstanbul'dan geri kalmıyor. Yap-işlet-devret modeli dahil olmak üzere büyük projeleri talebin yoğun olduğu yerlerde yapıyoruz."

Havacılık sektöründe bugüne kadar 17 kamu özel iş birliği projesinin hayata geçirildiğini, 7'sinde yolcu garantisi verildiğini dile getiren Arslan, projelerdeki garanti miktarının 93 milyon yolcu olduğunu aktardı.

Arslan, devletten firmalara bugüne kadar garanti kapsamında 40 milyon avro ödendiğini, garanti üstü gerçekleşen yolcu sayıları nedeniyle de 411 milyon avro gelir elde edildiğini anlattı.

Türksat AŞ'nin kanalları kapatması konusunda Arslan, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından lisans iptali veya iletişimle ilgili sonlandırma kararı olmadan Türksat AŞ'nin işlem yapmadığını belirtti.

Bakan Arslan, Türksat'ın borcun ödenmemesiyle ilgili ihbarda bulunduğunu, bunun gereğinin yerine getirilmediği durumda işlem yapıldığını bildirdi.

"Amacımız, Türksat 6A'nın tamamen yerli ve milli olması"

Türkiye'nin uydu filosu ve kapsama alanlarına ilişkin de bilgiler veren Arslan, şöyle devam etti:

"Türksat 5A ve 5B'nin ihale süreçlerine devam ediyoruz. Türksat 5A'yı 2018 sonunda, 5B'yi de 2019 sonunda hizmete sokmuş olmayı hedefliyoruz. Bu konuda Inmarsat ile önemli bir anlaşma yaptık. Türksat 6A ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Amacımız, Türksat 6A'yı tamamen yerli ve milli olarak yapabilmek."

Arslan, Türkiye Uzay Ajansının kuruluşuna dair Kanun Tasarısı Taslağı hazırlandığını ve Başbakanlığa sunum aşamasına getirildiğini belirterek, "İnşallah daha sonra da Meclisimizin huzuruna gelecek." dedi.

VPN kullanıcıları

İnternet, sosyal medya ile VPN kullanıcılarıyla ilgili eleştirilere de değinen Arslan, şöyle konuştu:

"Bazen yoğun kullanımdan, bazen network arızalarından, bazen de siber saldırılardan dolayı yavaşlatma ve kesintiler olabilmektedir. Mahkeme kararı ve özellikle güvenlik gerekçesiyle de yapılan kesintiler, hukuka uygun olarak yapılmakta. Ulusal ve kamu güvenliği gerekçesiyle zaman zaman geçici tedbirlere başvurulabilmekte diye arkadaşların ifadesi var ama VPN kullanıcılarının fişlenmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil. Bu, doğru bir ifade değil. Alınan tedbirlerle terör gibi amaçlarla kullanımların kısıtlanmasına yönelik tedbir uyguluyoruz."

"Yasa dışı dinleme söz konusu değil"

Arslan, 2013 yılından sonra Telekomünikasyon İletişim Başkanlığındaki (TİB) personelin yaklaşık yüzde 85'inin uzaklaştırıldığını, Kanun Hükmünde Kararname yetkisiyle de ilişiklerinin kesildiğini kaydetti.

Arslan, yasa dışı dinlemenin söz konusu olmadığına dikkati çekerek, "TİB, şimdi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) içine alındı. BTK'nın böyle bir şey yapması söz konusu değil. Kaldı ki, gayri resmi böyle bir şey olması durumunda hem suç olduğunu hem yasal olarak da bir anlam ifade etmediğini vurgulamakta fayda var." değerlendirmesinde bulundu.

Arslan, yeni düzenlemelerle internet fiyatlarının düşürülmesiyle ilgili BTK olarak çalışmalarının bulunduğunu sözlerine ekledi.

"Oger Telekom'un borcu, Oger'in kendi meselesi"

Türk Telekom'un borçlarına ilişkin soru üzerine Arslan, Türk Telekom ortaklarından Oger Telekom'un borcunun, Oger'in kendi meselesi olduğunu ve Türk Telekom'un işleyişini, mali durumunu etkilemeyeceğini vurguladı.

Arslan, Türk Telekom'un kredibilitesi ve mali durumu çok kuvvetli bir şirket olduğuna işaret ederek, ortakların kendi borçlarının ileride sorun oluşturmaması ve Türk Telekom'un korunması için tüm adımları takip ettiklerini dile getirdi.

Türk Telekom'un 10 yıl sonra devlete devredileceğini hatırlatan Arslan, "Şirketin devredildiği anda da o güne kadar yapması gereken yatırımları yaparak zamanın teknolojisine uygun olarak sistemini devam ettirmesi lazım. Bunun takibini yapıyoruz. Aksi takdirde, mevcut haliyle devam ederse 10 yıl sonra görece olarak diğer şirketlerin gerisinde kalmış olacaktır." diye konuştu.-"PTT, kamuya yük olan değil, kaynak sağlayan bir kurum"

"SOME sayısı 515'e ulaştı"

Siber güvenlik alanında yapılan çalışmalara yönelik sorulara da cevap veren Arslan, bu kapsamda Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) ile Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) kurulduğunu, USOM'un Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde çalışmalarına devam ettiğini, SOME'lerin sayısının da 515'e ulaştığını belirtti.

Arslan, 8-14 Temmuz'da 183, 5-11 Ağustos'ta 407, 12-18 Ağustos'ta 753 siber saldırı gerçekleştirildiğini bildirerek, "Eylül, ekim ayları düşünüldüğünde haftada ortalama 500 siber saldırı olmakta. Özellikle USOM marifetiyle uyarılar dışında 622 siber olaya direkt müdahale edilmiştir." değerlendirmesini yaptı.

Projeler hayata geçirilirken çevreciliğin göz ardı edildiğine ilişkin eleştirilere açıklık getiren Arslan, şöyle konuştu:

"Tüm projelerimizde çevrecilik boyutunu önemsiyoruz. Özellikle karbondioksit emisyonundan kaynaklı salımı azaltmamız bile başlı başına çok önemli. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de olduğu otoyol ve bağlantı yollarında, 3. Havalimanı'nda kesmek zorunda kaldığımız ya da yer değiştirdiğimiz ağaç sayısı 384 bindir. Buna karşılık her iki projede diktiğimiz ağaç sayısı yaklaşık 5 milyondur. Projelerin sonunda bu ağaçlara karşılık 9 milyon ağaç dikeceğiz."

 

Bakan Arslan'ın milletvekillerinin soru ve eleştirilerine verdiği yanıtların ardından Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının 2017 yılı bütçeleri kabul edildi.