Logo

AYASOFYA-İ KEBİR CAMİ-İ ŞERİFİ’NDE İLK CUMA NAMAZI

86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde kılınan namaza, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve diğer kabine üyeleri de katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kılınan cuma namazıyla 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde, Kur'an-ı Kerim okudu.  Daha sonra Ayasofya -i Kebir Cami-i Şerifi'nin 4 minaresinde 4 müezzin birlikte sela okudu. Gazetecilere yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘’Camiydi, tekrar cami oldu. Şimdi ilanihaye inşallah cami olarak tüm inananlara hizmete devam eder. Ama bunun yanında da tüm insanlığın bir kültür mirası olarak da her dinden insanların gelip gezebileceği bir yer." dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu,’’ Liderliği ve iradesiyle Türkiye’yi dünya liginde zirveye taşıyan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı duruşuyla Ayasofya’yı özlediği kimliğine kavuşturuyoruz. Böylece Ayasofya, tarihimizde ikinci kez 86 yıl aradan sonra, camii olarak hizmet vermeye başlayacak. Gönülleri fetheden bu kararı için Sayın Cumhurbaşkanımıza milletimiz adına şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde ilk Cuma namazı kılındı



Danıştay 10. Dairesinin Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek yeniden ibadete açılmasına karar verilen Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifinde ilk Cuma Namazı kılındı. 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde kılınan namaza, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da katıldı. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 86 yıl sonra ilk cuma namazı caminin içi ve çevresini dolduran binlerce gururlu vatandaşın katılımıyla kılındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kılınacan cuma namazıyla 86 yıl sonra ibadete açılacan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde, Kur'an-ı Kerim okudu.  Daha sonra Ayasofya -i Kebir Cami-i Şerifi'nin 4 minaresinde 4 müezzin birlikte sela okudu. Minarelerden yükselen selaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatiha Suresi'ni ve Bakara Suresi'nin ilk 5 ayetini okudu. Duaların ardından, cemaat 86 yıl sonra ibadete açılan camide kılınan ilk cuma namazında secde etti. Ayasofya-i Kebir cami-i Şerifi’nde cuma namazını kılmak için birçok ilden vatandaş İstanbul’a akın etti. Alanın dolması nedeniyle birçok vatandaş namazını Yenikapı etkinlik alanında kıldı. 



Sünnet namazının ardından hutbe okuyan Diyanet İşleri Başkanı, Prof. Dr. Ali Erbaş ‘’Ayasofya Cami-i Şerifi Kurban Bayramı'nın gölgesinin üzerimize düştüğü, hac aylarından mübarek Zilhicce'nin üçüncü günü olan bugün yeniden cemaatine kavuşuyor. ‘’ dedi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya'nın ibadete açılmasının, tarihi müktesebatına vefanın gereği olarak, beş asır boyunca müminleri bağrına basan mukaddes bir caminin, asli vasfına dönüştürülmesi olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fatih Sultan Mehmet Han’ın Türbesini ziyaret etti

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya-i Kevir Cami-i Şerifi’nde 86 yıl sonra kılınan Cuma namazının ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile aynı araçla gelerek, Fatih Sultan Mehmet Han’ın türbesini ziyaret etti. Türbenin girişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 86 yıllık sonra, MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli ile beraber gayretlerimizin sonucunda Ayasofya-i Kebir Cami’nin aslına döndüğünü ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘’ Her şeyden önce tabii ki müzeye çevrilmiş olan maalesef 1934'te Ayasofya'yı, bizim şu anda aslına Cumhur İttifakı olarak büyük bir gayretle döndürmüş olmamız, milletimizin 10 yıllara sari özlemini gerçekleştirme bakımından çok çok önemliydi. Az önce resmi rakam olarak aldığım 350 bin kişi bugün cuma namazına iştirak etmiş. Bu tabii çok çok önemli bir aşkın aslında mahsulüydü. Bunu gerçekleştirmek ve ondan sonra içerdeki bütün ibadeti Diyanet İşleri Başkanlığımızın organizesiyle gerçekleştirdik. Camiydi, tekrar cami oldu. Şimdi ilanihaye inşallah cami olarak tüm inananlara hizmete devam eder. Ama bunun yanında da tüm insanlığın bir kültür mirası olarak da her dinden insanların gelip gezebileceği bir yer." dedi.



Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde devam eden restorasyon çalışmalarına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘’ Tabii şimdi bundan sonra içeride ve dışarda Kültür ve Turizm Bakanlığımızın yapacağı restorasyon çalışmaları var. Bu restorasyon çalışmalarıyla beraber Ayasofya'mızı inşallah çok daha farklı, çok daha anlamlı bir yapıya kavuşturmuş olacağız. Hep beraber biz emeği geçen tüm kardeşlerime, gerek burada yargının ortaya koyduğu tavra, gerekse Cumhur İttifakı olarak ortaya koyduğumuz tavrın inşallah birlik, beraberlik içerisinde devamını da Allah'tan diliyorum." diye konuştu.



Ayasofya-i Cami’nin İbadete Açılışı Konulu Pullar Tedavüle Girdi



Ayasofya-i Kebir Cami Şerifi’nin açılması anını ölümsüzleştirmek amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Ptt tarafından özel olarak hazırlanan Ayasofya Camii’nin İbadete Açılışı’ konulu pullar ve ilk gün zarfı tedavüle girdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu,’’ Liderliği ve iradesiyle Türkiye’yi dünya liginde zirveye taşıyan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı duruşuyla Ayasofya’yı özlediği kimliğine kavuşturuyoruz. Böylece Ayasofya, tarihimizde ikinci kez 86 yıl aradan sonra, camii olarak hizmet vermeye başlayacak. Gönülleri fetheden bu kararı için Sayın Cumhurbaşkanımıza milletimiz adına şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.



Danıştay 10. Dairesi'nin Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek Cumhurbaşkanı Kararı ile yeniden ibadete açılmasına karar verilen Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin açılışı dolayısıyla kılınan ilk cuma namazına kadınlar, kendileri için ayrılan alandan katıldı. 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde kılınan namaza, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un eşi Sabriye Şentop, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un eşi Pervin Ersoy ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın eşi Hatice Nur Yerlikaya, gazeteciler, yazarlar, akademisyenler ile şehit eşleri ve anneleri ile gaziler ve birçok kadın teşrif etti.

 

Fotoğraflar