Logo

Bakan Arslan, Çukurova Havalimanı için tarih verdi

Arslan, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Baş müzakereci Ömer Çelik ile Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ın da katılımıyla gerçekleşen "Çukurova Havalimanı İnşaatını Başlatma Töreni"nde yaptığı konuşmada, Mersin'de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu aktardı.

Dünyanın 15 yıldır istikrarın, iktidarın ve iradesinin arkasında dimdik duran 80 milyon vatandaşı gördüğünü belirten Arslan, "Dünya görmüştü de anlayamamıştı. 15 Temmuz'da sizin de söylediğiniz gibi 7 düvel gördü, anladı. Eğer ülkemizin bekası, istikbali ve istiklali söz konusu olursa bu millet bir ve beraber olarak millet olma şuuruyla nasıl meydanlara indiğini gördü. Ama o meydanlara iniş ki, sadece laf olsun diye değil. O meydanlara iniş tanklara karşı, toplara, helikopterlere karşı durmak. Daha da önemlisi göğsünü mermiye, göğsünü kurşuna siper etmekti, bunu da gördüler." ifadesini kullandı.

Hainler ve maşalar sayesinde Türkiye'yi bölebileceklerini, parçalayabileceklerini düşünenlerin 15 Temmuz'da bunun olamayacağını gördüklerine işaret eden Arslan, şöyle devam etti:

"Şimdi de her koldan Türkiye'ye saldırıyorlar. Ulaştırma altyapı projelerinin yapılamaması, İstanbul'daki 3. havalimanının yapılmaması, Çukurova'nın can damarı olacak bölgenin kalkınmasını sağlayacak Adana'yı Mersin'i ve Osmaniye'yi daha ileri taşıyacak Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın yapılamaması için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Ellerinden geleni arkalarına koymuyorlar. Ama şunu bilsinler, bu millet 15 Temmuz'da nasıl hain darbecilere dersini verdiyse, Türkiye'nin kalkınmasını engelleyen ne yaparlarsa yapsınlar, bu millet onlara izin vermeyecek. Bu millet bütün bu çalışmaların ülkemizin geleceği, çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceği için olduğunu biliyor. Bunu bildiği için bu inançla arkamızda duruyor. Biz o yüzden sizlere müteşekkiriz. Sizlere teşekkür ediyoruz. Üç bakanla birlikte burada olmak önemli.  Üç bakanla birlikte bölgeye sahip çıkmak hükumetin desteğini buraya getirmek önemli."

"Dimdik duran bir Türkiye'ye geldik"

Arslan, sadece Adana'da son 15 yılda yaptıkları ulaştırma yatırımlarının 4 milyar 100 milyon lira olduğunu belirtti.

Arslan, "Bakın 100 milyon dolar borç alabilmek için kapısından dilendiğimiz IMF'den 23 milyarlık borcunu ödediğimiz ve ayakları üzerinde dimdik duran bir Türkiye'ye geldik. Sadece Adana'daki yatırım miktarı 4.1 milyar. Mersin bundan geri kalmıyor. Mersin'de bir bu kadar. Osmaniye de bundan geri kalmıyor. Çukurova Bölgesel Havalimanı'ndan yararlanacak 3 ilimizi düşünürseniz yaptığımız yatırım 11 milyar Türk lirasının üzerinde. Eski parayla 11 katrilyonun üzerinde. Bunları unutturmaya çalışıyorlar. Lütfen unutturmayın her yerde söyleyin." dedi.

Arslan, 3 ilde devam eden büyük projelerin sayısının 34 olduğunu, buna Çukurova Bölgesel Havalimanı ve hızlı tren projelerinin dahil olmadığını aktardı.

Yapılan yatırımların rakamlarına bazılarının hayallerinin bile ulaşamayacağını belirten Arslan, halkın desteğiyle çalışmaya devam ettiklerini bildirdi.

Bakan Arslan, sadece bu havalimanının yılda 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacağını, Adanalı, Mersinli ve Osmaniyelinin havalimanını sadece kullanmakla yetinmeyip, kargo terminali marifetiyle ihracat da yapılabileceğini vurguladı.

"Dünyanın en büyük pistlerinden biri"

Adana Havalimanının bugün 4 milyonun üzerinde yolcuya hizmet verdiğini anımsatan Arslan, şu görüşlere yer verdi:

"Adana, Mersin ve Osmaniye'yi düşünürseniz 4,5 milyon insandan bahsediyoruz. Bu kadar insanın olduğu yerde Adana Havalimanımız yetersiz kaldı. Daha büyük bölgeye hitap edebilecek bir havalimanı lazım dedik ve burayı planladık. Burada yapılacak olan pist 3 bin 500 metreye 60 metre. Dünyanın en büyük pistlerinden biri. Dünyanın en büyük uçağı olan A380'in inmesine uygun bir pist yapıyoruz. O da yetmiyor yine yanında dünyanın en büyük 2. pistlerinden birine sahip olacak 3 bin 500 metreye 45 metrelik yanında 2. pist olacak. Açılmasıyla aynı anda 15'den fazla uçağın park edebileceği bir aprona sahip olacak. Daha da önemlisi Adana'nın içindeki havalimanınız hizmet veriyor. 12 bin metrekare kapalı alanı var. 4.5 milyon insana, bölgeye yetmiyor. Biz burada 250 bin metrekarelik terminaller yapacağız. Adana'nın tam 20 misli. Niye? Çünkü böyle bir ihtiyaç var. Kargoya ilişkin kapalı alanlar ve diğer kapalı alanları da koyduğunuz zaman tam 500 bin metrekarelik kapalı alan olan bir havalimanı yapıyoruz. Bunları gösteriş diye, birisi içinde top oynasın diye yapmıyoruz. Bunları bölge insanına, ekonomisine, ürünlerinin ihraç edilebilmesi adına yapıyoruz. Bu rakamlar bence çok şey ifade ediyor. Sadece Çukurova Bölgesel Havalimanı bugün inşaatına başladığımız kısım 221 milyon. Ama terminalleriyle diğer kapalı alanları ve fonksiyonlarıyla birlikte 1 milyarlık bir yatırımdan bahsediyoruz. Eski parayla 1 katrilyon. IMF'nin kapısında dilenen 70 sente muhtaç olan bir ülkeden, sadece bir havalimanına 1 katrilyonluk yatırım yapabilen bir ülkeye geldik. Kimin sayesinde? Elbette sizin sayenizde. Sizin seçtiğiniz ve destek verdiğiniz cumhurbaşkanı ve onların ekip arkadaşları sayesinde." 

Arslan, bunlarla yetinmeyeceklerini belirterek, "Ülkemizi daha ileriye taşıyıp, güçlendireceğiz. Denebilir ki, zaten 3.5 kat büyüttünüz ne gerek var. Eğer biz 3.5 kat büyüttük deyip rehavete kapılıp bulunduğumuz yerde durursak dünyanın önüne geçmek değil gerisinde kalırız. O yüzden çok daha hızlı büyümemiz, güçlenmemiz lazım. Onun için sizin desteğinize ihtiyacımız var." diye konuştu.

"Tekrar 2002 öncelerine dönelim istemiyoruz"

Bakan Arslan, Türkiye'nin geçmişte yaşadığı ekonomik ve siyasi sıkıntıları, bir kez daha yaşamamasını istedi.

Arslan, "Kim engellemeye kalkarsa kalksın, biz durmayacağız devam edeceğiz ama diyoruz ki, her zamanki gibi bunu sizden alacağımız destekle, güçle yapacağız. İnşallah sizden alacağımız güçle biz, nice Çukurova Havalimanlarını yapacağız, Mersin'imizin, Adana'mızın, Osmaniye'mizin ve o illerde yaşayan hemşerilerimizin hizmetine nice büyük projelerimizi sunacağız. Bu illerimizi, bölgemizi hızlı trenle buluşturup, Avrupa'ya kadar gidebilir hale getireceğiz. Ürettikleri ürünleri Avrupa'ya, Orta Asya'ya, Çin'e kadar götürebilecekleri kargo terminalleri, hızlı tren yolları yapacağız. Hiç şüpheniz olmasın. Tek yolu, sizlerin desteği. Çukurovalıların desteği olduğu sürece Allah'ın izniyle 100 sene önce İstiklal mücadelesinde 7 düvele, dünyaya ders verdik bugün de hainlere ders vereceğiz. Türkiye'den medet uman dostlarımıza, mazlumlara, mağdurlara da 'Hiç merak etmeyin, Türkiye güçlü olduğu sürece sizin de yanınızda duracaktır, size hamilik edecektir' diyeceğiz, demeye de devam edeceğiz."

"Havalimanını 29 Ekim 2018'de açacağız"

Bu havalimanı için başta bakanlar olmak üzere herkesin büyük emek sarf ettiğini vurgulayan Arslan, havalimanını bir an önce vatandaşların hizmetine sunmak istediklerini söyledi.

Aslan, havalimanı için 2019'ı beklemek istemediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Üst yapı ihalesini yaptık, bugünlerde değerlendirme bitiyor inşallah üst yapısına da bugünlerde başlayacağız. Önümdeki notta 2019'a kadar bitecek diyor ama değerli bakanlarımız açıkladılar. Bizim 2019'a kadar bekleme lüksümüz ve sabrımız yok. İnşallah, 29 Ekim 2018'de Rabbim ömür verirse, biz buradayız, bu havalimanını, terminali birlikte açacağız. Ama şahıs olarak ben olmayabilirim hiç önemli değil. Sizin bu güçlü desteğiniz oldukça, siz liderinizin, ekip arkadaşlarının arkasında bu kadar güçlü durdukça Allah'ın izniyle 29 Ekim 2018'de, sadece Çukurova'ya değil, dünyaya gıpta edilecek bir havalimanı daha kazandırmış olacağız, sizinle birlikte sizin sayenizde." 

Konuşmaların ardından Arslan, Elvan ve Çelik beraberindeki protokol üyeleriyle kürsüye çıkarak havalimanı inşaatının başlatılması için düğmeye bastı.