Logo

Bakan Arslan, Turkcell Gebze Veri Merkezi'nin açılışına katıldı

Bakan Arslan, Turkcell Gebze Veri Merkezi`nin açılışına katıldı



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, alanında Türkiye'nin en büyüğü olduğu belirtilen Turkcell Gebze Veri Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada, böyle bir veri merkezinin ülkeye kazandırılmış olmasının büyük bir adım olduğunu belirterek, bu adımı tan Turkcell ailesine ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Yapılan her işin, atılan her adımın bilgiye, bilişime çıktığını dile getiren Arslan, bilgi ve iletişim teknolojilerinin ekonomik ve sosyal hayatın her alanında kullanıldığını aktardı.

Arslan, "Bu gelişmeleri ne kadar hızlı takip eder, gündeminizin ve hayatınızın bir parçası haline getirirseniz o kadar başarılı olursunuz, e uygulamalar sayesinde daha yaygın hizmet eder hale gelirsiniz. Dolayısıyla zaten kendisi katma değeri yüksek bir sektör olmasının yanı sıra teknolojilerin diğer sektörlerde de kullanımı bilgilerin üretilmesine, yeni ve etkin iş süreçlerin gelişmesine, üretimde verimliliğin artmasına, yeni iş ve uzmanlık alanlarının ortaya çıkmasına imkân sağlamaktadır" diye konuştu.

Eğitimden turizme, hizmet sektöründe ihracatına kadar refaha en fazla katma değer oluşturan bilgi ve iletişim sektörünün ülke ekonomisine de ciddi katkı ürettiğinin altını çizen Arslan, yeni düzene ayak uydurma konusunda bilgi toplumuna dönüşmeye ihtiyaç olduğunu anlattı.

 "İletişimi imtiyaz olmaktan çıkardık"

Arslan, sektörün Başbakan Binali Yıldırım'ın bakanlığı döneminde büyük mesafeler kat ettiği kaydederek, "Küresel düzeyde her alanda etki ve iddia sahibi bir ülke haline gelen Türkiye'nin bu konumunu en iyi yansıtan sektörlerin başında artık bilişim sektörü geliyor. Özellikle iletişimin bir imtiyaz olmaktan çıkarılıp köylere kadar uzanan yaygın bir alışkanlık haline getirilmesi AK Parti'nin 14 yıllık iktidarı döneminde oldu" ifadelerini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım'ın Bakanlığı döneminde Afrika seviyelerinde bulunan altyapının geleceğe taşındığını dile getiren Arslan, internet altyapısında duble yollarla bile yetinilmediğini 10 şeritli, hatta 20 şeritli otobanların inşa edildiğini bildirdi.

Arslan, "Bilişimde hız berekettir dedik. Artık internet bağlantı hızı geçmişe göre 20 bin, hatta 30 bin kat arttı. Bunun söylemesi kolay ama yapması zor. Sektörün önünü açacak yasal düzenlemelerle ilgili çok ciddi mesafeler kat edildi" dedi.

Bu düzenlemeler sayesinde ülkenin İnternet kullanıcı sayısında hızla mesafe kat ettiğini ifade eden Arslan, şu bilgileri verdi:

"Sabit haberleşme sektörü 2002'de tekel konumundayken bugün bu sektörde 580 işletmeciye ait 929 adet yetkilendirme var. Mobil haberleşme sektöründe 23 milyon civarında abone varken bugün bu sayı 75 milyon. Bunun 65 milyonu 3G. Bugün hızlı bir şekilde 4.5G'ye geçiş anlamında rakam yükseliyor ki yaklaşık 2 aydır bu teknolojiye geçildi. Yine 2002 yılında genişbant İnternet erişimi hemen hemen yok denecek durumdayken bugün abone sayısı 50 milyon. İnternet kullanıcısı olan vatandaş sayısı yüzde 77. Bunu hızlı bir şekilde yüzde 100'lere götürmek durumundayız. Fiber altyapı uzunluğumuz 80 bin kilometreyken bugün 270 bin kilometre."

"Türkiye kendi imkânlarıyla küresel markalar çıkardı"

Arslan, fiberoptik altyapının daha da geliştirilmesi için ihtiyaç duyulan yasal düzenlemeleri yapma konusunda çalıştıklarını belirterek, bununla ilgili gereğini yapacaklarını, sektörün hiçbir şüphesi olmaması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin 2002'de 3 uydusunun bulunduğunu anımsatan Arslan, gelinen süreçte ömrünü dolduranların yerine yenilerinin atıldığını, ilave bir tane uydu fırlatıldığını, bu sayının zamanla 6'ya çıkacağını söyledi.

Arslan, bugün 40 bin okulun tamamında bilgisayar veya bilgisayar sınıfı bulunduğunu belirterek, FATİH Projesi ile ciddi mesafe kat edildiğini anlattı.

Bakan Arslan, Türkiye'nin kendi imkânlarıyla küresel markalar çıkarmış bir sektöre sahip hale geldiğini, bundan gurur duyulması gerektiğini aktardı.

"İnsanların hayatı sosyal medyanın başında geçmeye başladı"

Yeni teknolojilerin tamamının internet odaklı üretildiğini dile getiren Arslan, artık insanların hayatının sosyal medya platformunun başında geçmeye başladığını bildirdi.

Arslan, bu konudan ailelerin şikâyetçi olabileceğini kaydederek, "Ancak ailelerin bilmesi gereken bir şey var ki bu aynı zamanda çocuklarımızın bilgilerinin artması ufuklarının çok öteleri görebilir hale gelmesi ve buna bağlı olarak ülkemize ve insanımıza katkı koyabilir nesiller yetiştirmemiz anlamına geliyor" diye konuştu.

Artık dünyada en önemli gücün bilgi olduğunu dile getiren Arslan, şöyle devam etti:

"Bilgiye sahip olan, bilgiyi üreten ve kullanan ülkeler her zaman emsallerine göre bir adım önde olma şansını yakalıyor. Türkiye'yi geleceğe taşımak istiyorsak ki bundan hiç kimsenin şüphesi yok, bilgiyi satın alan değil, üreten ve kullanan konumuna gelmeliyiz. Elbette ki sadece üretmek ve kullanmak değil kendi mekânlarımızda saklayabilir hale gelmeliyiz. Ar-Ge desteklerimiz önemli ölçüde arttı. Sektöre yönelik Ar-Ge destekleri konusunda çalışmalar başladı. Bu konuda ciddi mesafe aldık, almaya devam ediyoruz.

Bilginin üretilmesi kadar bilginin ülkemizde kalması, bilginin merkezinde ülkemizin yer alması hususunda ciddi çalışmalar yapılıyor. Bu bilgileri saklamak konusunda ciddi mesafeler almalıyız. Zira ülkemizde internet ortamında kullanılan verilerin yüzde 96'sı şu anda yurt dışındaki veri merkezlerinde bulunuyor. Bu açıdan baktığımızda veri ithalatçısı bir ülke konumundayız. Veri merkezleri inşallah veri ihracatçısı durumuna gelmeliyiz."

"Veri merkezleri ülke ekonomilerine büyük katkılar sunuyor"

Arslan, bilgi ve iletişim altyapısı geliştikçe bu altyapılar üzerinde üretilen, işlenen, kullanılan ve saklanan bilgilerin hacminin arttığını söyledi.

Veri hacmi arttıkça gelişmesi veri merkezlerine ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Arslan, son kullanıcılara daha hızlı, güvenli, ekonomik ve kesintisiz İnternet sunmanın yolunun veri merkezlerinin özel sektör ve kamu tarafından daha fazla tercih edilmesini sağladığını aktardı.

Arslan, Türkiye'de de veri merkezi pazarının büyüme eğiliminde olduğunu kaydederek, veri merkezlerinin ülke ekonomisine yaptığı katkılar nedeniyle birçok ülkede bu merkezlere teşvik verildiğini bildirdi.

Veri merkezlerinde tutulan verilerin güvenliğinin sağlanmasının önemine değinen Arslan, Başbakan Yıldırım'ın başlattığı siber güvenlik çalışmalarını devam ettireceklerini vurguladı.

Bakan Arslan, şunları ifade etti:

"Bugün açılışını yapacağımız Turkcell Veri Merkezi ülkemiz için gerçekten çok önemli bir yatırım. Bu merkez ülkemiz ve bölgemizde verilerin Türkiye üzerinden taşınmasını sağlamakla kalmayacak ülkemizde üretilen ve ülkemiz üzerinden taşınan verilerin de Türkiye'de kalmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte bol bol Facebook, Twitter, Youtube gibi dünyanın en büyük içerik sağlayıcılarının verilerini de ülkemizde tutabilmenin yolunu açmış olacağız. Turkcell'in bugün attığı bu adım sektör temsilcileri açısından önemli bir örnek teşkil edecektir, buna hiç şüphem yok. Bu tip merkezlerin sayısını hızla artırmalıyız. Sektörün önündeki engelleri kaldırmak konusunda her türlü desteği bundan önce olduğu gibi bundan sonra da vermeye devam edeceğiz."

Fotoğraflar