Logo

"İkizdere ile Sivrikaya'dan Ovit Tünelinin girişine kadar olan yerin ihalesini yapacağız"

İyidere-İkizdere Karayolunda incelemelerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, sürdürülen çalışmalarla ilgili yol şantiyesindeki toplantının ardından İkizdere ilçesinde esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi.

Burada gazetecilere açıklamada bulunan Bakan Turhan, Türkiye'nin her köşesinde olduğu gibi Rize'de de insanlara en iyi hizmeti sunabilmenin gayreti içerisinde olduklarını belirterek, İyidere, İspir ve Erzurum yolunun geçmişte adeta bir çile yolu olduğunu söyledi.

Yapılan çalışmalarla birlikte yaşanan sorunların en aza indirildiğine işaret eden Turhan, "İyidere'den İkizdere'ye otomobil ile en erken 30 dakikada geliniyordu. Şimdi çok şükür 44 kilometrelik yol 38 kilometreye düşüyor. Dağları, virajları, dere içlerini Allah'a şükür tüneller ve köprülerle, viyadüklerle deldik geçtik." ifadesini kullandı.

Turhan, yaz mevsiminde bölgede trafiğin daha da arttığına dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Buraya sadece buranın insanı değil, Türkiye'nin her tarafından hatta yurtdışından insanlar geliyor. Bu doğal güzellikleri görmek, yayla havasını almak için insanlar geliyor. Biz de onların geliş ve gidişlerini rahatlatmak için ulaşım altyapısını bölünmüş yol standardında sıcak asfalt olarak yapıyoruz. Ovit Tünelini yaptık, Kırık Tünelini yapıyoruz. Bu kesimler tamamlandıktan sonra önümüzdeki dönemde İkizdere ile Sivrikaya'dan Ovit Tünelinin girişine kadar olan yerin ihalesini yapıp burayı yüksek standartlı bir yol haline getireceğiz. Burası sadece turizm amaçlı yöresel ihtiyaçların karşılanacağı bir yol olmayacak. Burası ülkemizin Doğu Karadeniz'deki limanlarını sınır kapılarına bağlayan bir güzergahtır. Bir başka deyişle Güney Asya coğrafyasındaki ülkelerin dünyaya açılan kapısıdır."

Yapılan ve yapılacak yatırımların bölgenin gelişmesine önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Bakan Turhan, İyidere Lojistik Merkezi ve Limanı'nın ihalesini bu sene yapmayı planladıklarını, projenin hayata geçmesiyle bölgede daha fazla ticari ve turizm trafiği olacağını bildirdi.

Ülkeyi imar etmenin yanı sıra insanların yaşam standartlarını yükseltmek ve hayat kalitelerini artırmayı hedeflediklerini anlatan Turhan, vatandaşlara çağın her türlü teknik imkanlarını kullanabilecekleri bir altyapı hazırlayabilmek için çalıştıklarını da ifade etti.

 

"Bu hizmetler bundan sonrada giderek artan bir ivmeyle devam edecek"

Ülkenin her yanında başlayan çalışmaların durmaksızın sürdürüldüğünü belirten Turhan, şunları kaydetti:

"Sadece İkizdere, Rize ve Doğu Karadeniz'de değil, Doğu Anadolu'da, Güneydoğu Anadolu'da, Akdeniz'de, Ege'de ve Marmara'da çalışmalarımız ve yatırımlarımız ekonomik gücümüze paralel olarak artarak devam ediyor. Bu hizmetleri tabii ki gecikmiş olan hizmetler olarak görüyoruz. Bu hizmetler daha erken gelmeliydi. Sayın Cumhurbaşkanımızın siyaset sahnesine çıkmasından sonra Türkiye'nin gündemine girmesiyle bu hizmetler hızlı bir şekilde ülkemiz insanına sunulmaya başladı. İnşallah bu hizmetler bundan sonra da giderek artan bir ivmeyle devam edecek. Sadece belirli şehirlerde ve merkezlerde yaşayan insanlar değil, ülkemizin her bölgesinde kırsal alanda yaşayan insanlarımız da yeterli seviyede bu hizmetlerden faydalanma imkanı bulacak." 

Bugüne kadar çok sayıda önemli projenin hayata geçirildiğine işaret eden Turhan, "Bölünmüş yollarla şehirlerimiz birbirine bağlandı. Şimdi il ve ilçe yollarımızın standardını projeli olarak hayata geçirmenin gayreti içerisindeyiz. İnşallah bunlar da yapılıp tamamlandığında daha konforlu hayatın olduğu, yaşam kalitesinin yüksek olduğu bir ülkeyi geleceğe bırakmak arzusu içerisindeyiz." diye konuştu.

 

Bakan Turhan, Elazığ’a giden yardım tırlarını uğurladı

Yapım çalışmaları devam eden Salarha Tünelinde incelemelerde bulunan Bakan Turhan, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda, Elazığ ve Malatya'daki depremzedelere ulaştırılmak üzere il genelinde toplanan yardımların gönderilmesi için düzenlenen törene katıldı.

Depremin ardından 41 vatandaşın hayatını kaybettiğini ve binin üzerinde kişinin yaralandığını anımsatan Turhan, afetin ardından bir saat sonra Elazığ Valiliği, AFAD ve Kızılay’ın vatandaşlara yardım dağıtmaya başladığını vurguladı.

Devletin bu konudaki imkan ve kabiliyetinin güçlü olduğuna dikkati çeken Turhan, "Zaman zaman deprem, sel, yangın afetleriyle insanlarımız mağdur oluyor. Devletimiz bütün imkan ve kabiliyetleriyle, yardım ekipleriyle bunlara müdahale ediyor. Burada da aynı hadiseyi yaşadık. Türkiye tek yürek oldu." ifadesini kullandı.

Depremin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile depremin yaşandığı illerde bulunduklarını hatırlatan Turhan, şöyle devam etti:

"Burada yaşanan hadiseyi yerinde gördük, inceledik. Sayın Cumhurbaşkanımızın orada bulunması, Afrika seyahati öncesinde buraya gitmesi milletimizde moral ve motivasyon bakımından, özellikle afete maruz kalan insanlar tarafından çok büyük bir güç ve destekti. Burada gerek  Valiliğimiz, gerekse buraya anında intikal eden İçişleri Bakanımız, Sağlık Bakanımız, Çevre ve Şehircilik Bakanımız depremdeki afet yönetimini idare etti. Afet anında ve afeti geçiştirme süresinde 67 saat içerisinde bütün enkaz arama kurtarma çalışmaları tamamlandı."

Afetin yaralarının sarılması için çalışmaların devam ettiğine değinen Bakan Turhan, daimi barınma alanlarının yapılacağı yerlerin tespitiyle ilgili tüm hazırlıkların da yapıldığını söyledi.