Logo

Türkiye 4.5G'ye geçiş yaptı

Türkiye 4.5G`ye geçiş yaptı



Bakan Yıldırım, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) düzenlenen törende, test SIM kart ile 4,5G'den ilk görüşmeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından Yıldırım, yeni bir güne yeni bir hizmetle başladıklarını ifade ederek, 4,5G iletişim hizmetinin dakikalar önce başladığını söyledi. 4,5G ile ilk bağlantının gerçekleştirildiği Cumhurbaşkanı Erdoğan ile arada 6 bin milden fazla mesafe olduğunu belirten Yıldırım, "Onların yollarında arıza var, bizim tarafta bi şey yok. Biz de yollar kaymak gibi ben kulaklıkla dinliyorum hiç kesinti yok" dedi.

4,5G ile iletişim yollarında şerit sayısı ve kapasitenin artırılması, hızın 10 kata kadar yükseltilmesi işi olduğunu dile getiren Yıldırım, "Böylece hangi işle uğraşırsak uğraşalım, yapacağınız her türlü hizmette ve üretimde teknolojinin bize sağladığı bu imkan sayesinde zaman tasarrufu sağlayacağız. Üretimde miktarı, kaliteyi ve rekabet gücümüzü artırmış olacağız" diye konuştu.

Yıldırım, 4,5G'de amaçlarının yurt içinde her noktaya belirlenen iş programı dahilinde yaygınlaşmasını sağlamak olduğunu anlatan Yıldırım, başlangıçta büyükşehirlerde, ardından daha az nüfuslu yerleşim yerlerine doğru hizmetin yaygınlaştırılacağını bildirdi.

Teknolojinin ilerlemesinin ülkenin eriştiği seviyeyi gösterdiğine işaret eden Yıldırım, "Bununla yetinemeyiz, aynı zamanda bu teknolojiye sahip olacak, bilgiye sahip olacak, bilgiyi üretecek, kullanacak konuma gelmemiz lazım. Bunu da daha fazla araştırma, ürün geliştirme çalışması yaparak gerçekleştireceğiz. Yani akıl terine daha fazla sermaye aktaracağız, daha fazla zaman ayıracağız. Böylece katma değeri yüksek teknolojik ürünlerle ülkemizin gücünü, dünya milletleri arasında üst konuma getireceğiz. Nihai hedefimiz budur" diye konuştu.

Türkiye'de ihracatın 1 kilogramı 2 liranın altındayken gelişmiş ülkelerde 10 doların üzerine çıktığını bunun nedeninin teknolojik, katma değeri daha fazla olan ürünler imal ettiklerini kaydeden Yıldırım, şunları bildirdi:

"Akıl parası diye bir şey var. Türkiye'nin ihtiyacı olan akıl ve akılla üretilen ürünlerin ihracatımızda, kalkınmamızda daha fazla pay almasıdır. Bu teknolojilerin asıl amacı da odur. Bunlar, bilişim altyapısıdır, akıl yollarıdır. Bunun üzerine ürünleri hizmetleri koymak bundan sonra bizim işimizdir. Bu yönde hükümetimiz, bakanlığımız her türlü teşviki sağlamaktadır. BTK, Türkiye'de araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin artırılmasına yönelik ciddi önemler almaktadır, teşvikler ortaya koymaktadır. Bunu 3G lisanslamasında gördük. Yerli üretimin artırılmasına yönelik yapılan çalışmalarda da gördük, 4,5G'de biraz daha yoğun bir şekilde bu konu üzerinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İşletmecilerimiz kısa sürede 4,5G'ye geçişi sağlamak için ciddi gayret gösterdiler ama daha yolun başındalar. Bundan sonra asıl iş başlıyor, vatandaş kullanmaya başladığında kurulan altyapının, getirilen bu hizmetin ne kadar ihtiyacı karşıladığı veya karşılamadığı uygulamalarla ortaya çıkacak. Sahada, masa başında söylenenlerin hepsi gerçekleşmiş oldu. Uygulamaya Bakanlığımız, regülatör BTK titizlikle devam edecek. Amacımız yeni hizmetleri getirirken vatandaşımızın hayatını kolaylaştırmak, yaşam kalitesini artırmak ve vakit nakittir prensibince zamanın etkin kullanılmasını gerçekleştirmektir. Bu önemli hizmetin ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum."

İşletmeciler arasında fark gözetmediklerini dile getiren Yıldırım, "Hepsi Türkiye'nin renkleridir. Fark, ortaya koyacağınız performanslar olacak, ortaya koyacağınız hizmet kalitesi olacak. Yarışa aynı anda başladınız. Bundan sonra maharet sizin olacak. Vatandaşlarımızın isteklerini ne kadar hızlı karşılamayı başarabilirseniz o kadar mutlu olacağız. Hepinize başarılar diliyorum. Hayırlı, uğurlu olsun. Yolunuz açık olsun. Hızınız 4,5G olsun" ifadelerini kullandı. 

Operatörlerle canlı bağlantı

Bakan Yıldırım, daha sonra 4,5G ile GSM Operatörleri Komuta Merkezlerine bağlandı. İlk bağlantının gerçekleştirildiği Türk Telekom Grubu Bireysel İş Birimi CEO'su Erkan Akdemir, çok heyecanlı ve coşkulu olduklarını belirterek, GSM tarihinin en yoğun yatırım dönemini en kısa süre içinde gerçekleştirdiklerini söyledi. Binlerce baz istasyonu yatırımı yaptıklarını dile getiren Akdemir, bu dönüşümün sağlanmasında emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu. 

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu da an itibarıyla 1 milyon 186 bin Turkcell müşterisinin 4,5G hizmetine bağlandığını ve bundan çok mutluluk duyduklarını ifade etti. Bu noktaya gelebilmek için mühendislerinin 1 milyon saat ve 790 bin kilometre yol yaptıklarını kaydeden Terzioğlu, yeni teknolojinin ülkeye hayırlı olması dileğinde bulundu.

Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt ise 4,5G'nin, Türkiye'nin dijital dönüşümünde çok önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, "Yoğun bir dönem sonunda çok güzel bir akşam, mutlu ve gururluyuz. Türkiye'nin 4 bucağını bir an önce 4,5G ile bağlama heyecanımız var" diye konuştu.

Fotoğraflar