Logo

ULAŞTIRMA BAKANI KARAİSMAİLOĞLU’NDAN KADIN İŞÇİLERE MÜJDE

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, işçi pozisyon nitelik tablolarındaki “kadın işçi çalışamaz” ibaresini yeni sözleşmede kaldırdıklarına dikkati çekti. Karaismailoğlu, “Bu şekilde, halen çalışan kadın arkadaşlarımızla birlikte, işe yeni başvuracak olan kadın adaylar için iş alanı sınırlaması kalktı” dedi.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bakanlık ile TÜHİS Yol-İş 19. dönem toplu iş sözleşmesi töreninde konuştu. Karaismailoğlu, “Ülkemizi, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına yükseltme hedefiyle, çalışmalarımıza 7/24 hizmet anlayışıyla devam ediyor, dünyanın gıpta ile izlediği mega projeleri bir bir hayata geçiriyoruz. Projelerimize yalnızca yol ya da köprü olarak bakanlar her zamanki gibi yine yanılıyor. Türkiye’ye çağ atlatan bu projeler, istihdama, ekonomiye, ticarete katkı sunmanın yanında vatandaşlarımızın konforlu ve güvenli bir şekilde seyahat etmesine de olanak sağlıyor. Halkımızın refah seviyesine önemli katkılar veriyor” dedi.

 

Kuzey Marmara Otoyolu, Ankara-Niğde Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, yapımı devam eden 1915 Çanakkale Köprüsü ve nice projelerin ekonomiye yaptıkları katkılarla ele alınması gerektiğini vurgulayan Karaismailoğlu, bu projelerin kalkınma hedeflerinin bir parçası ve Türkiye’nin gücüne güç katan çalışmalar olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

 

YENİ TÜRKİYE SİZLERLE BİRLİKTE YÜKSELECEK

 

“Bakanlığımızın merkez yönetimi ile birlikte ülkenin dört bir yanında görev yapan taşra teşkilatlarımızda alın terleriyle, bileğiyle, emeğiyle, aklıyla, fikriyle ve yüreğiyle bizlere destek olan işçi kardeşlerimizin ücret ve sosyal haklarının korunması amacıyla yapılan görüşmelerde uzlaşı sağlamamız son derece önemli” diyen Karaismailoğlu, işçilere “yeni Türkiye sizlerle birlikte yükselecek” diye seslendi.

 

Dünyayı olduğu kadar Türkiye’yi de tesiri altına alan Kovid-19 salgınının, merkez ve taşra olmak üzere tüm ulaşım modlarını etkilediğine dikkati çeken Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Pandemi nedeniyle gelişmiş birçok ülkenin sağlık sistemi, çalışma hayatı ve ekonomik yapısı derin yara aldı. Ancak güçlü yönetim anlayışımızla ve Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde aldığımız bir dizi ekonomik tedbirle bu süreci mümkün olan en az hasarla atlatmak için hep birlikte çaba sarf ettik. Kısa çalışma ödeneği ile birlikte, birçok vergi muafiyetleriyle sektörün ve çalışanlarımızın korunmasına yönelik ciddi tedbirleri yerinde ve zamanında aldık. Pandeminin en yoğun hissedildiği 2020’de de yatırımlarımızın devam ettiği tüm şantiyelerimizde Sağlık Bakanlığı’mızın tedbirlerine uyarak işlerimizi kesintisiz sürdürdük. Salgının etkilerinin en ağır hissedildiği 2020 yılında birçok gelişmiş ülke küçülme yaşarken, ülkemiz, yüzde 1,8’lik büyüme gösterdi. 2021’in ilk çeyreğinde yüzde 7,2 büyüdük. İkinci çeyrekte yakaladığımız yüzde 21,7 oranıyla, en hızlı büyüyen ikinci ülke olma başarısını gösterdik.”

 

KÖSTEK OLMAYA ÇALIŞANLARA RAĞMEN YATIRIMLARIMIZI HAYATA GEÇİRİYORUZ

 

“Ülkemizi baştan başa demir ağlarla ve gelişmiş karayollarıyla örerken, hava yolunu ‘halkın yolu’ yaptık” ifadelerini kullanan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “2021’nin ilk yedi ayında deniz yolunun yatırım payını yüzde 36 oranında artırdık. Bilişim ve iletişim sektörümüz 2021’in ilk yarısında yüzde 19’a yakın büyüdü. Ekonomimizdeki bu büyümeyi, ülke genelindeki güçlü ve istikrarlı yönetim, işleyen ekonomi ve dinamik üretim sistemi ile izah edebiliriz. Bizleri 2023 hedeflerimizden uzaklaştırmaya çalışanlara, bize köstek olmaya çalışanlara rağmen, Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde emin adımlarla yatırımlarımızı bir bir hayata geçirmeye devam edeceğiz. Zaman zaman bu kutlu yürüyüşümüzü çekemeyenler, engel olmak isteyenler yok değil. Bugün halkımızın hayatının ayrılmaz parçası olmuş, köprüler, tüneller, havalimanları, Türkiye’de üretilen bir ürünün kolayca yurt dışında karşılığını bulmasını sağlıyor. Neden? Çünkü Türkiye, lojistik açıdan artık merkezi bir konumda. Bugün gurur duyulan, ekonomik, zamansal ve çevresel faydaları saymakla bitmeyen; ürünümüzü pazara, hastamızı hastaneye, çocuğumuzu okula taşıyan emniyetli yollarımız, halkımızı dünyaya ulaştıran havalimanlarımız hep bir dirençle karşılanmadı mı? Ama sonunda her biri milletimizce benimsenmiş ve katma değer oluşturmuş projeler olarak Yeni Türkiye tarihine adlarını altın harflerle yazdırdılar. 19 yıldır olduğu gibi, bizi karalayanlara inat, bu dönemi de sizlerin emekleri, özverili duruşu sayesinde başarıyla atlatacağız” değerlendirmesinde bulundu.

 

KADIN ÇALIŞANLARA YENİ HAKLAR GETİRİLDİ

 

İmzalanan toplu iş sözleşmesinin de üretim ve büyüme hızına ivme kazandıracağını belirten Karaismailoğlu, 19. dönem toplu iş sözleşmesinde kadın çalışanlara yeni haklar getirdiklerini vurguladı.

İşçi pozisyon nitelik tablolarındaki “kadın işçi çalışamaz” şeklindeki ibareleri, yeni sözleşmede kaldırdıklarının altını çizen Karaismailoğlu, “Bu şekilde, halen çalışan kadın arkadaşlarımızla birlikte, işe yeni başvuracak olan kadın adaylar için iş alanı sınırlaması kalktı. AK Parti hükümetleri olarak, halka hizmeti ‘Hakka’ hizmet olarak görüyor, bizimle birlikte omuz omuza çalışan işçi kardeşlerimizin alın terlerinin karşılığını vermeye devam ediyoruz” dedi.

 

ULAŞTIRMA VE HABERLEŞME ŞÛRA’SI YENİ YOL HARİTASINI ÇİZECEK

 

Konuşmasında 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûra’sına de değinen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, burada 55 farklı ülkeden Ulaştırma Bakanları ve Bakan Yardımcılarının katılım göstereceği kapalı oturumlar yapılacağını söyledi. Karaismailoğlu, Şûra’da dünyayı değiştirebilecek mega ulaşım projeleri, Kovid-19 sonrası dünyada ulaşımın iyileştirilmesi, esnekliği ve küresel tedarik zincirlerin yeni standartlarının belirlenmesi, bütünsel kalkınmayı sağlayacak ekonomi ve ulaşım koridorlarının gelişimi ve ülkelere etkisi konularında sektördeki iş birliği fırsatlarını, bölgesel sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatıracaklarını kaydetti.

Karaismailoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye’nin 2023, 2035, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşmada yeni yol haritamızı çizecek olan ‘Türkiye Ulaştırma Politikasının’ Şûra’mızda şekilleneceğini özellikle vurgulamak istiyorum. 3 gün sürecek 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûrası ile bu hedeflerimize ulaşacak politika ve stratejiler konusunda, uzman yerli yabancı üst düzey yöneticileri, bilim insanlarını, sivil toplum kuruluşlarının ve özel sektörün temsilcilerini bir araya getireceğiz.”

Fotoğraflar