Logo

1915 Çanakkale Köprüsü'nün temeli atıldı

1915 Çanakkale Köprüsü`nün temeli atıldı



1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale otoyolu temel atma töreni̇ için Lapseki ilçesi Şekerkaya mevkisinde tören düzenlendi.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deni̇z Zaferi̇'ni̇n 102. yılı dolayısıyla Çanakkale 18 Mart Stadyumu'nda düzenlenen törene katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, buradan Lapseki'deki tören alanına telekonferans sistemi ile bağlandı.

Lapseki'de bulunan Başbakan Binali Yıldırım'a seslenen Erdoğan, projede emeği geçenlere, Koreli ve Türk firmalara teşekkür ederek, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale otoyolu temel atma töreninin hayırlı olmasını diledi.

1915 Çanakkale Köprüsü 'tarih tüpü' ile ölümsüzleşecek

Başbakan Yıldırım da Çanakkale'de tarihi bir gün yaşandığını belirterek, "Çanakkale geçilmez dedirten ecdadımızdan aldığımız güçle Çanakkale'yi Cumhuriyetimizin 100. yılına taşıyacak o büyük eserin, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temelini sizlerin huzurlarında atıyoruz. Ülkemize, Çanakkale'ye, milletimize hayırlı olsun." diye konuştu.

Yıldırım, 1915 Çanakkale Köprüsü için dünya barışına dikkati çekmek amacıyla hazırlanan tarih tüpünün sunulmasının ardından şunları söyledi:

"Tüp temele bırakılacak. Bu köprünün kanıtı olarak bu tarihi ana şahitlik ettiniz, şahit misiniz? Geleceğin temelini atıyoruz. Türkiye'nin temelini atıyoruz. 1950'de Kore ile Türkiye'nin, Kore Savaşı'nda dostluğumuzun temelini attık. Bugün de Türkiye'nin, Kore'nin geleceğinin, kalkınmasının, refahının, iki ülkenin dostluğunun temelini Cumhuriyetin 100. yılına doğru daha sağlam bir şekilde atıyoruz. Kore ile Türkiye ortak yapımı 1915 Çanakkale Köprüsü'yle bu dostluğu daha da güçlendiriyoruz. Hayırlı uğurlu olsun." 

Başbakan Yıldırım ile Bakan Arslan’ın da içine not bıraktığı tüp, yüklenici firma çalışanlarınca 1915 Çanakkale Köprüsü'nün koordinatlarını belirleyen nirengi noktası temeline atıldı.

UDH Bakanı Arslan

Bakan Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu temel atma töreninde yaptığı konuşmada, sadece bakan olarak değil, bakanlıktaki 100 bin kişi adına Çanakkale Zaferi'nin kutlandığı bugünde, şehitleri rahmet, minnet ve saygıyla yâd ettiğini söyledi.

Çanakkale ve Sarıkamış'ın, gözlerini kırpmadan şehit olunması nedeniyle önemli olduğunu dile getiren Arslan, bunun için bu vatan topraklarının, imar edilmesi ve kalkındırılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Başbakan Binali Yıldırım'ın önderliğinde bu projeyi olduğu gibi birçok projeyi hayata geçirdiklerini bildirdi.

Arslan, Başbakan Yıldırım'ın bakanlığı döneminde, onun bürokratlığını yapma şansı yakaladığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Yıl 2003 veya 2004 Başbakanımızla yine buradaydık. Sayın Başbakanımız, dedi ki 'Elbette ki Çanakkale geçilmez, eğer düşmanın gözü varsa, gözünü oymak pahasına yol vermedik, vermeyeceğiz. Ama burada kalmamak lazım. Çanakkale'yi ulaştırmak lazım, projeleri tek tek hayata geçirmek lazım.' Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sadece Çanakkale'nin değil, ülkemizin 81 ilinde insanımızın hayatını kolaylaştırmak adına bütün projeleri, tek tek hayata geçireceğiz. Çalışma arkadaşlarım adına bunun sözünü sizlere veriyorum. 1915 Çanakkale Köprümüz Çanakkale'ye, ülkemize, bölgemize ve insanımıza hayırlı, uğurlu olsun."