Logo

Bakan Arslan, görüşmelerde bulunmak üzere Bakü'ye geldi

Bakan Arslan, görüşmelerde bulunmak üzere Bakü`ye geldi



Arslan, resmi temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan'da 22. Uluslararası Telekomünikasyon ve Bilgi Teknolojileri Fuarı'nın (BAKUTEL 2016) açılışına katıldı.

Fuar kapsamında düzenlenen "Trans Avrasya Süper Enformasyon Koridoru" (TASİM) Bakanlar İstişare Toplantısı'na katılan Arslan, Türkiye olarak projeye desteklerini ifade etti.

Azerbaycan İletişim ve Yüksek Teknolojiler Bakanı Ramin Guluzade'nin de hazır bulunduğu toplantıda TASİM projesinde çalışmaların hızlandırılması konusunda mutabakata varıldı. 

Fuarı ve temaslarını değerlendiren Arslan, kardeş Azerbaycan'da, Türkiye ile "iki devlet, bir millet" olan ve bütün sektörleriyle büyümeye devam eden bir ülkede bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Azerbaycan'ın büyümesini sürdürürken büyük Türk firma ve yatırımcılarıyla iş birliği yaptığını hatırlatan Arslan, özellikle telekomünikasyon şirketlerinin Azerbaycan'la çok güzel iş birliği içerisinde olduğunu söyledi.

 

"E-ticareti daha daha fazla kullanmak istiyoruz"

 

Bu iş birliğinin sadece Azerbaycan'la sınırlı kalmadığını, bu coğrafyaya yayılarak daha da büyüdüğünü ifade eden Arslan, şu bilgileri verdi:

"TASİM projesi kapsamında Çin'den başlayarak Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye ve Rusya'nın da içinde olduğu fiber optik altyapıyı Çin'den Avrupa'ya götürecek güzel bir iş birliği çalışması yapıyoruz. On beş bin kilometrelik bu fiber optik hat hem ticaret ve ekonomiye katkı sağlayacak hem de bölgedeki insanların Avrupa ile güçlü ve kesintisiz iletişim kurmasını sağlayacak. Özellikle e-devlet ve e-ticareti düşündüğümüzde fiber alt yapı ile erişimin kolaylaşması, ticaretin de gelişmesi demek. Çin bu konuda çok iyi pazar ve e-ticareti çok iyi kullanıyor. Biz de istiyoruz ki Türkiye ve Azerbaycan olarak e-ticareti Çin'le birlikte daha fazla kullanalım. Ülkelerimiz bu sektörde daha fazla katma değer elde etsin. Bunun olmazsa olmazı da iletişim altyapısının çok güçlü olması. Bütün ülkeler bir araya gelerek fiber optik altyapıyı birbirinin tamamlayıcısı haline getirdiğimiz zaman biz bundan ziyadesiyle yararlanacağız. Türkiye bu konuda hazır. Özellikle Türk Telekom'un Türkiye içerisinde ve dışarısında bu konuda ciddi tecrübesi var." dedi. 

BAKUTEL'de Türk firmalarının sınırlarının dışına çıkarak kendilerini dünyaya tanıttığını söyleyen Arslan şöyle konuştu:

"Amacımız, Türkiye'nin kabiliyet ve tecrübelerini Azerbaycan'la birlikte hem Azerbaycan'da hem bu coğrafyada kullanmak ve yararlanmak. İnşallah biz bu konuda daha çok iş yapacağız ve ülkelerimizin ekonomisine, ticaretine daha çok katkı sağlayacağız."

 

"Bakü-Tiflis-Kars bu coğrafya için çok önemli"

 

Arslan, Azerbaycan ve Gürcistan'la birlikte gerçekleştirdikleri BTK Demiryolu Projesi'yle ilgili şöyle konuştu:

"BTK sadece ülkemiz için değil, bu coğrafya için çok önemli. Çin'den Kazakistan ve Türkmenistan üzerinden Azerbaycan'a, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden de Avrupa'ya demiryolunu kesintisiz hale getirecek ve tarihi İpekyolu’nu demiryolu ile canlandıracak olan bu projede ciddi ve hummalı bir çalışma var. Arkadaşlar gece gündüz karınca gibi çalışıyorlar. Hedefimiz 2017 başında en azından dizel de olsa lokomotifle işletmeciliğe başlamak. Bulunduğumuz coğrafyadaki pazar demiryoluna çok muhtaç. Bunun da çözümü olan BTK Demiryolu önümüzdeki yılın ilk aylarında devreye girerek özellikle ticaretin ve ulaştırmanın çok daha üst seviyeye gelmesini sağlamış olacak."

Arslan, daha sonra Türkiye'nin de çok sayıda firmayla yer aldığı "Bakutel 2016" 22. Telekomünikasyon ve Bilgi Teknolojileri Fuarı'nı Azerbaycanlı mevkidaşı Guluzade ve diğer yetkililerle birlikte gezdi. Stand görevlilerinden bilgi aldı ve anı defterini imzaladı. On sekiz ülkeden 200 şirketin yer aldığı "Bakutel 2016"da Türkiye ulusal standıyla ve farklı şirketleriyle geniş katılım sağlıyor. 

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Arslan, "Bugün Azerbaycan'da çok güzel bir organizasyonu ziyaret ettik. Azerbaycan'ı tebrik ediyoruz. Ben 2006'dan beri Azerbaycan'ın düzenlediği bu tip etkinliklerde bulunuyorum. Özellikle, o günden bugüne Azerbaycan'ın ve kuruluşlarının aldığı mesafe bizi memnun ediyor. Öğleden sonra Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan ve Türkiye Haberleşme ve İletişim Bakanları olarak bir araya geleceğiz. Dört ülkenin yapabileceği işbirliklerini konuşacağız. Bu konuda ciddi mesafeler alacağımızı umuyor ve bekliyorum. Bu vesileyle ben tekrar Azerbaycan'ı tebrik ediyorum" diye konuştu.

Ahmet Arslan programı kapsamında Bilgi İletişim Teknolojileri Bakanları 1'inci Toplantısına katılacak, Azerbaycan İletişim ve İleri Teknoloji Bakanı Ramin Guluzade'yle ikili görüşme gerçekleştirecek.