Logo

Bakan Arslan, Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş ile birlikte Kars'a geldi

Bakan Arslan, Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş ile birlikte Kars`a geldi



Çeşitli programlara katılmak üzere Kars'a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş'u Kars Harakani Havalimanı'nda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Kars Valisi Rahmi Doğan, AK Parti Kars Milletvekili Yusuf Selahattin Beyribey, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, il protokolü ve vatandaşlar karşıladı.

Arslan ve Kurtulmuş, karayoluyla kent merkezine 48 kilometre uzaklıktaki Arpaçay vadisinde, Türkiye-Ermenistan sınırında bulunan Ani Örenyeri'ni ziyaret etti.

Bakanlar Arslan ve Kurtulmuş, burada İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Kars Müze Müdürü Necmettin Alp ve kazı başkanı Prof. Dr. Fahriye Bayram’dan Ani Örenyeri hakkında bilgiler aldı.

Bakanlar Arslan ve Kurtulmuş, Ani Örenyeri yerleşkesinde Anadolu topraklarındaki ilk Türk Camisi Ebu-l Manuchr Camisi'ni ziyaret etti. Bakan Kurtulmuş, burada fotoğraf makinasını alarak Tarihi İpek Yolu Köprüsü'nün fotoğrafını çekti.

Bakanlar Arslan ve Kurtulmuş, ardından yerleşkedeki Ani Katedrali ve Dikran Honentz kiliselerinde de incelemelerde bulundular.

Ziyaretin ardından çıkışta Ani köylüleri tarafından Bakanlar Arslan ve Kurtulmuş’a yöresel çeçil peyniri ve kete ikram edildi.

11. ve 12. Yüzyıla ait İslam Mimarisi eserlerini de barındıran ve 2012’de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Ani Örenyeri, 15 Temmuz 2016’da Dünya Mirası olarak tescil edilmişti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Kurtulmuş, Ani Örenyeri incelemesinin ardından Kars Müzesini ziyaret ederek Ardahan’da inşaat alanında yapılan kazı sırasında tespit edilen Ahıska 20. Tümenine bağlı 245. Alayda görevli Polonya asıllı Yarbay Karkarloviç’in tabut içerisindeki cesedinin korunmasına yönelik çalışmalar hakkında da bilgi aldılar.

Ardından Kars Valiliğine geçen Bakanlar Arslan ve Kurtulmuş, burada valilik şeref defterini imzaladılar.

Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan, "Bakü-Tiflis-Kars dahil olmak üzere artık lojistik bir üs haline geldiğimizi, lojistik merkezi haline geldiğimizi unutmadan onları nasıl faydaya çevirebiliriz diye uğraşıyoruz." şeklinde konuştu.

Arslan, Bakü-Tiflis-Kars’la birlikte özellikle Asya istikametinde de artık yolcu taşımacılığı yapılabileceğini aktararak, "Bununla Kars’ın turizminin daha fazla gün yüzüne çıkması ve trenle seyahat eden turistleri buraya getirebilme şansı yakalamış olmamız bizim için önemli. Tarım ve hayvancılık şehriyiz ama turizmimiz olmadan olmaz. Bu konuda başlattığınız ve yaptığınız çalışmalar önemli. Bundan sonrakiler ondan da önemli olacak." değerlendirmesinde bulundu.