Logo

Bakan Arslan, Türkiye'nin en büyük feribotunu inceledi

Bakan Arslan, Türkiye`nin en büyük feribotunu inceledi



Bakan Arslan, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, AK Parti Van Milletvekilleri Beşir Atalay, Burhan Kayatürk ve bakanlık bürokratlarıyla İskele sahilinde, Van-Tatvan arasında yolcu ve yük taşımacılığı yapan feribotta inceleme yaparak yetkililerden bilgi aldı. 

Daha önce yılda 15 bin vagon taşındığını, iki geminin hizmete girmesiyle yılda 115 bin vagon taşıyabilir hale geleceklerini bildiren Bakan Arslan, bunun, taşınan tren, yolcu ve yük miktarının 7 kat artması anlamına geldiğini vurguladı. 

Ahmet Arslan, ülkenin batısından Van'a gelen ve buradan İran'a giden önemli bir koridorun tamamlayıcısı olan bu hattın kesintisiz hale gelebilmesi, demiryolunda daha fazla yük taşınması adına daha modern gemilere ihtiyacın olduğuna dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"Sayın Başbakanımızın bakanlığı döneminde başladı bu süreç. Cumhurbaşkanımız o gün de bugün de bize her türlü desteği veriyor. İki geminin hizmete sunulması bölge ekonomisinin gelişmesi, ticaretin gelişmesi ve yolculukların artması adına önemli. 135 metre uzunluğunda 50 vagon taşıyor. Yük kapasitesi 4 bin ton. Genişliği 24 metre, yüklü derinliği 4,2 metre. Bu gemilerin önemli özelliği Eskişehir'de yüzde 100 yerli olarak imal edilmiş ana makinelerin Türkiye'de yapılmış olması. 4 adet marin dizel ana makine, ana makinelerin gücü bin 670 beygir. 4 tane bin 670 beygirlik ana makinemiz var. 4 adet ikiz pervaneli. Pervane sisteminin özelliği de gemi bulunduğu yerdeki baş, orta ve kıç taraftaki pervanelerin çalışmasıyla bulunduğu yerde dönebiliyor. Bu gemiler için çok önemli bir özellik. Bu sadece yolcuya hizmet eden kurvaziyer gemilerinde olabilen bir özellikken Van denizinde bu kadar önemli bir hizmeti yapmalarından dolayı iki gemimizi bu özelliklerle donattık. Hızları 14 deniz mili saatte."

Gemilerin iskele rampalarının hidrolik sisteme haiz olduğunu ve bu sistemle yüklerin daha hızlı yüklenip boşaltıldığını anlatan Arslan, şunları kaydetti:

"İki geminin toplam bedeli 323 milyon lira. Gemilerin faaliyete girmesiyle tek seferde 100 vagon taşıyabileceğiz. Van merkezli 550 bin ton yüke hizmet etmişken, iki gemiyle bu rakamı artırabilir hale geleceğiz. Bölge üzerinden ülkemiz ihracatına da katkı sunmuş olacağız. Van'daki yüklerin ülkenin batısına değil, ülkenin batısındaki yüklerin de Van üzerinden İran'a gidebilmesi anlamında önemli görev ifa eden iki gemimiz ülkemize hayırlı olsun."

Bakan Arslan, incelemelerinin ardından kentten ayrıldı.