Logo

Bakan Yıldırım, 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi'ne katıldı

Bakan Yıldırım, 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi`ne katıldı



Yıldırım, Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen 19. Avrasya Ekonomi Zirvesinde yaptığı konuşmada, 1970'li yıllarda merkezi Amerika kıtası olan havacılığın, 1980-1990'lı yıllarda Avrupa'nın batısına, 2000'li yıllarda ise Balkanlar ve İstanbul'a kaydığını kaydetti. 

Bu nedenle dünyanın en büyük havalimanını İstanbul'a yaptıklarını aktaran Yıldırım, 2018'de hizmete alacakları söz konusu havalimanının 150 milyon yolcu kapasiteli olacağını anımsattı.

Yıldırım, 3. Havalimanının 6 bağımsız, bir o kadar da yedek pisti ile 200'ü aşkın uçağın aynı anda yolcu alabileceği 1,5 milyon metrekarelik terminali olacağını dile getirdi.

Projenin yatırım tutarının 11 milyar avro olduğunu anımsatan Yıldırım, "Peki bu küresel krizde bunu genel bütçeden yapmak mümkün mü? Elbette değil" dedi.

Yıldırım, çünkü 11 milyar avronun 55 ülkenin milli gelirinden daha fazla olduğuna dikkati çekerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Dünyada kaynak var, finans var. Yeter ki iyi projelerle bu kaynağı çekebilesiniz. Biz de tam öyle yaptık. Tabiri caizse 50 yıl boyunca kömür çıkarılmış, delik deşik olmuş bir araziyi verdik. '11 milyar avro yatırım yapın, 25 yıl işletin, işletirken de bize her yıl için 1,1 milyar avro kira ödeyeceksiniz' dedik. 'Bu 25 yılın sonunda da havalimanını bonus olarak bize devredeceksiniz' dedik. 'Var mısınız, varız…' Aldılar, yapıyorlar. 2018'de işletmeye resmen açacağız. Kamunun bir kaybı var mı? Yok. Yolcu garantisi verdik. Evet, 10 yıllığına 340 milyon yolcu garantisi verdik. Ama bizim Atatürk Havalimanındaki yıllık yolcuyu 10 yıl ile çarptığımız zaman bunun üzerine çıkıyor. Dolayısıyla ilk yıldan itibaren kamu hiç bir yük almadan dünyanın en büyük havalimanına sahip olacak ve üstüne 1,1 milyar avro yıllık kira parası alacak. İşte finans, işte model, işte iş… Bu örnek bir projedir, bunun gibi daha çok projemiz var."

"Dünyada 55 milyondan fazla vatansız yurtsuz insan var"

Binali Yıldırım, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesini 2009 yılında başlattıklarını, bu yıl sonunda bu hattı da işletmeye alacaklarını belirterek, "Böylece Çin'in doğusundan kalkıp Avrupa'nın batısına kadar mal ve insanların hareketi önünde bir engel kalmayacak" dedi.

Ülkelerin kalkınmasının olmazsa olmazının altyapının geliştirilmesi olduğunu vurgulayan Yıldırım, ne gelirse yokluktan geleceğini; yol olursa medeniyet olacağını, yol olursa zenginlik olacağını ve kavga olmayacağını söyledi.

Yıldırım, ülke içinde doğu ile batı arasındaki sayısal uçurumu ortadan kaldırmak istediklerini, internet hızı İstanbul'da ne ise, Hakkari'de de, Siirt'te de aynısının olacağını, bunun sosyal sorumluluk gereği olduğunun altını çizdi.

Zenginleşmiş bölgelerde hizmet olur, zenginleşmemiş bölgelerde hizmet olmazsa bu tür ülkelerde huzur olmayacağına dikkati çeken Yıldırım, böyle bir durumda zenginlik bölgelerine göç olacağını, bugün Suriye ve Irak'ta yaşananların nedeninin bu olduğunu dile getirdi.

Yıldırım, dünyada 55 milyondan fazla vatansız yurtsuz insan olduğu bilgisini verdi.

Bunun insanlığın en büyük problemi olduğunu aktaran Yıldırım, bunun 3 milyonunu Türkiye'nin misafir ettiğini bildirdi.

"Bölünmüş yollarda 1 yılda zaman ve yakıt tasarrufundan elde ettiğimiz gelir 5 milyar doların üzerinde"

Yıldırım, enerjiyi bir silah olarak kullanmanın insanlık ayıbı ve suçu olduğunu söyledi.

Ulaşımda şimdiye kadar yaptıklarından bahseden Yıldırım, "Bölünmüş yollarda 1 yılda zaman ve yakıt tasarrufundan elde ettiğimiz gelir 5 milyar doların üzerinde. Ayrıca 3 milyon 250 bin ton daha az egzoz gazı havaya veriyoruz" dedi.

Yıldırım, yollarda ortalama hızın arttığını, dur-kalkın azaldığını ve aynı zamanda ölümlü kazaların da son 10 yılda yüzde 62 azaldığını dile getirdi.

Sekizinci Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın "Yapılan işler çikolata gibidir, yenilir, yutulur, unutulur ve yenisi beklenir" sözünü anımsatan Yıldırım, kendilerinin de aynı durumu yaşadığını, vatandaşın Marmaray'dan geçerken, "Aaa güzel olmuş, elinize sağlık veya şurasını eksik yapmışsınız" deyip geçtiğini ama Marmaray'ın o hale gelmesinin kendilerinin 9 yılını aldığını sözlerine ekledi. 

Fotoğraflar