Logo

Bakan Yıldırım'dan Dünya Engelliler Günü mesajı

Bakan Yıldırım`dan Dünya Engelliler Günü mesajı



Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilen 3 Aralık, engellilere yönelik toplumsal bilincin ve farkındalığın artırması bakımından çok önemlidir. Ancak sadece bir gün değil, her zaman engelli vatandaşlarımızı hatırlatacak ve onların yaşamını kolaylaştıracak hizmetleri sunmak sosyal devletin en temel görevidir. Engelli vatandaşlarımız bir birey olarak; sokakta, iş hayatında kısacası her yerde ben de varım diyebilmelidirler.

Bu anlamda yaşanan sorunlara kapsamlı ve çağdaş çözümler getiren malum 5378 Sayılı Engelliler Kanunu’nu çıkardık. Memur alımlarında da eşit şartlar altında yarışa girebilmelerine imkan sağlayan engel gruplarına göre ayrı sınav sistemine geçtik. Bu sayede bugüne kadar 36 bini aşkın engelli vatandaşımızı kamuda istihdam ettik. 

Engelli çocuklarımız eskiden yeterince eğitimden istifade edemiyordu. Özellikle üniversiteye giden engelli sayısı iki elin parmaklarını geçmiyordu. Ücretsiz olarak engelli kardeşlerimize taşımalı eğitim imkanı sağladık. Bugün 50 binin üzerinde gencimiz ücretsiz olarak taşımalı eğitim alıyor. 450 bin kişiye evde bakım olanağı verdik. 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak başlattığımız Hayatın İçinde Ben de Varım Projesi ile yüzlerce gencimizi bilişim sektöründe iş sahibi yaptık. 

Demiryollarında, havayollarında, karayollarında, denizyollarında başlattığımız çalışmalar ile garları, havalimanlarını, deniz limanlarımızı engelli vatandaşlarımıza göre tekrar düzenledik. 

Hızlı trenlerde engellilere özel tuvaletler ve tekerlekli sandalyedeki yolcunun rahat seyahat edebilmesine olanak sağlayacak özel bölümler yapıldı. Yüzyılın projesi olarak adlandırılan Marmaray’ı da tamamen engelli vatandaşlarımıza uygun olarak tasarladık. 

Gören Göz Projesi ile 26 ilde 10 bin vatandaşımıza ışık olduk.

Unutmayalım ki, herkes engelli adayıdır. 

Yeter ki zihinlerimizdeki engelleri kaldıralım. Bedensel engeller, insanların üretmesine, düşünmesine, toplumun içinde yer almasına engel değildir.

Bu vesileyle engelli vatandaşlarımızın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü kutlar, sağlık, mutluluk ve huzur dolu günler temenni ederim.

Binali YILDIRIM
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı