Logo

'Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi bölge için hayati öneme sahip'

`Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi bölge için hayati öneme sahip`



BTK Demiryolu Projesi 7. Üçlü Koordinasyon Konsey Toplantısına katılmak üzere Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, resmi temasları kapsamında Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili ile bir araya geldi. 

Başbakanlık binasında yapılan görüşmenin ardından değerlendirmede bulunan Bakan Yıldırım, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin Türkiye-Gürcistan ve Azerbaycan için hayati öneme sahip olduğunu dile getirdi. Yıldırım, "Proje, Kafkas bölgesinin ekonomik entegrasyonu sağlamasının yanında Çin'den Avrupa'ya uzanan tarihi İpek Yolu'nun da yeniden hayata geçirilmesi anlamına geliyor" diye konuştu. 

Kvirikaşvili ile bundan sonra yapılacak ortak çalışmalar konusunda çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Yıldırım, bu kapsamda, özellikle Gürcistan'ın alt yapı projelerinin desteklenmesi ve Türk yatırımcıların bu konuda görev alması hususunda karşılıklı çalışmalar yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Gürcistan Başbakanı ve beraberindeki heyetin Nisan ayında Türkiye'ye geleceğini ve Stratejik Üstdüzey Toplantısı'nı gerçekleştireceklerini ifade eden Yıldırım, Gürcistan ve Türkiye'nin örnek bir işbirliği sergilediğini ve birbirine vize uygulamadığını anımsattı.

Yıldırım, iki ülkenin de Avrupa Birliği ile vize muafiyeti görüşmelerinde önemli mesafeler katettiğini anlatan Yıldırım, "Bu sene sonunda orada da bir noktaya gelindiğinde artık Kafkas Bölgesi, Türkiye, Balkanlar, Avrupa entegrasyonunu gerçekleştirmiş olacağız. Bu hattın Uzak Doğu'dan Batı Avrupa'ya kadar güçlenmesi küresel barışa ve bölge güvenliğine de çok büyük katkı sağlayacak" dedi.


Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi 7. Üçlü Koordinasyon Konsey Toplantısı çerçevesinde Tiflis'te bulunan Yıldırım, toplantı öncesi Gürcistan Ekonomi ve Sürdürebilir Kalkınma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Dimitri Kumsişvili'yle baş başa görüştü.

Yıldırım, basına kapalı görüşmenin ardından verdiği bilgide, Kumsişvili'yle Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi konularını ele aldıklarını ve projenin bulunduğu aşamayı değerlendirdiklerini söyledi.

Bakan Yıldırım, bu vesileyle iki ülke arasındaki ulaştırma konularını da geniş bir şekilde masaya yatırdıklarını vurguladı. Türkiye ile Gürcistan arasında son yıllarda ilişkilerin çok büyük gelişme kaydettiğine değinen Yıldırım, "Biz bundan memnuniyet duyuyoruz ama bunu yeterli görmüyoruz. Daha da ileriye taşımak için gerek Gürcistan'da gerek Türkiye'de güçlü bir irade vardır" diye konuştu. Bakan Yıldırım, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili'yle sabah yaptığı görüşmede de bunu açık bir şekilde ifade ettiklerini söyledi. 

Binali Yıldırım, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'yi birbirine daha çok yaklaştıracak olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin bu yıl tamamlanmasının beklendiğini ve böylece Kafkasya üzerinden önemli bir koridorun hayata geçeceğini sözlerine ekledi. 


Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi 7. Üçlü Koordinasyon Konsey Toplantısı için Gürcistan'ın başkenti Tiflis'i ziyaret eden Yıldırım, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Dimitri Kumsişvili ve Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov ile ortak basın toplantısını düzenledi.

Yıldırım, toplantıda Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nde bugüne kadar gelinen noktayı etraflıca değerlendirme fırsatı bulduklarını ifade ederek, projenin yıl sonuna kadar sona ereceğini, 2017 yılında da tren seferlerinin başlayacağını anlattı. 

Binali Yıldırım, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin sadece taşımacılık değil aynı zamanda Uzak Doğu ve Çin ile Avrupa arasında kesintisiz hat oluşturması açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, Doğu ile Batı arasında ticaret, kültür ve medeniyet yolu olarak adlandırılan İpek Yolu'nun bundan böyle dostluğa ve kardeşliğe ciddi katkı sağlayacağını ifade etti.

Projeye emeği geçen herkese teşekkür eden Yıldırım, bundan sonra en önemli şeyin eksikliklerinin bir an önce tamamlanması olduğunu kaydetti.

"Terör sadece Türkiye'nin değil dünyanın sorunu" 

Yıldırım, Gürcü bir gazetecinin, projenin güvenliği konusundaki sorusuna da "Bölgede ve dünyada yaşanan terör olaylarından bahsediyorsanız bu yalnızca Türkiye'nin değil dünyanın sorunudur. Paris'in merkezinde 100'den fazla insan canlı bombalardan maalesef hayatını kaybediyor. Maalesef dünyada bu ve benzer olaylar yaşanıyor. Gönül arzu eder ki bu olaylar yaşanmasın. Bunun yaşanmaması için de tüm ülkelerin daha yakın işbirliği yapması gerekir. Terörde farklı tutum içerisinde olmamaları gerekir. Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasında bölgede herhangi bir güvenlik sorunu yok" yanıtını verdi.

Toplantıda üç ülkenin bakanları bir memorandum imzaladı.

Fotoğraflar