Logo

BALIKESİR KUZEYBATI ÇEVRE YOLU HİZMETE AÇILDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz, Balıkesir’in sanayi açısından Türkiye’nin en gelişmiş iki bölgesini birbirine bağladığını belirterek, bu nedenle Balıkesir’in ulaşım ve iletişim altyapısına 22 yılda 113 milyar liranın üzerinde yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi. Bölünmüş yol uzunluğunu 10 kattan fazla artırdıklarına işaret eden Boyraz, “Balıkesir Kuzeybatı Çevre Yolu ile mevcut seyahat süresini de 18 dakikadan 7 dakikaya düşürüyoruz. Böylece çevreyolumuz ile yıllık toplam 520 milyon lira tasarruf edeceğiz” diye konuştu. Boyraz, Balıkesir’i, Osmaneli- Bursa-Bandırma–Balıkesir Hızlı Tren Projesi ile hızlı tren çekirdek ağına katacak çalışmaları da başlattıklarını bildirdi.

 

Balıkesir'de Kuzeybatı Çevre Yolu'nun 4,2 kilometrelik bölümü, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Osman Boyraz, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Balıkesir milletvekilleri Mustafa Canbey ve Ali Taylan Öztaylan, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın katıldığı törenle açıldı. Konuşmasına 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109’uncu yıldönümünü kutlayarak başlayan Boyraz, Çanakkale Cephesi’nde 2 bin 779 şehidiyle en çok şehit veren şehirlerden birinin Balıkesir olduğunu anlattı. Bakan Yardımcısı Boyraz, Türkiye’nin doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi demeden ulaşım altyapısını güçlendirmek hedefiyle önemli adımlar attıklarını söyleyerek transit trafiğin yoğun olduğu bölgelerde kesintisiz trafik akışını sağlayan çevreyolu projelerine de devam ettiklerinin altını çizdi.  Geçen hafta Çanakkale’de Bayramiç-Etili Çevre yollarını hizmete açtıklarına işaret eden Boyraz, bu sabah de Balıkesir’e gelmeden önce de Bolu Güney Çevre Yolu’nun açılışını gerçekleştirdiklerini anımsattı.

 

Balıkesir’in Bölünmüş Yol Uzunluğu 10 Kat Arttı

 

Balıkesir’in Türkiye’nin Marmara ve Ege denizine açılan “yeşil penceresi” olduğunu söyleyen Boyraz, Türkiye’nin sanayi açısından en gelişmiş iki bölgesini birbirine bağlayan konuma sahip olduğunun da altını çizdi. İstanbul ve Avrupa’yı İzmir’e ulaştıran İstanbul-İzmir Otoyolu ve devlet yolu güzergâhında yer aldığını da anımsatan Boyraz, “Yaygın ulaşım ağı ile tarım ve hayvancılığa dayalı sanayisini yeni yatırımlarla büyütmektedir. Ülkemizin adeta cennet köşesi önemli turizm merkezlerine de ev sahipliği yapmakta ve yaz aylarında yoğun bir turizm trafiği yaşamaktadır. Bu nedenle Balıkesir’in ulaşım ve iletişim altyapısının gelişmesi için çok önemli yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak 2002 yılından bu yana Balıkesir’in ulaşım ve iletişim alt yapısına yaklaşık 113 milyar 153 milyon lira yatırım gerçekleştirdik. Bölünmüş yol uzunluğunu 10 kattan fazla arttırarak 70 kilometreden 702 kilometreye çıkardık. Bitümlü sıcak kaplama yol uzunluğunu 31 kilometreden 696 kilometreye yükselttik. 4,4 kilometre uzunluğunda 103 köprüsü vardı, bunu 13 kilometre uzunluğunda 226 köprüye yükselttik. İstanbul-İzmir Otoyolu projesi ile Balıkesir’i de otoyol konforu ile tanıştırdık. Bursa’ya, İzmir’e, Manisa’ya ve Çanakkale’ye bölünmüş yollar ile bağladık. Şu anda da; Balıkesir-Dursunbey Yolu, Balıkesir Kuzeybatı Çevre yolu, Dursunbey-Harmancık-Tavşanlı Yolu, Balya-İvrindi Yolu, Bandırma Kavşağı gibi 7 milyar 559 milyon Lira proje tutarı ile 15 karayolu projesini hayata geçiriyoruz” diye konuştu.

 

Yılda 520 Milyon Lira Tasarruf

 

Boyraz, Balıkesir Kuzeybatı Çevre Yolu’nun 147 metre uzunluğunda 3 köprünün bulunduğu 4.2 kilometrelik kesimini hizmete açtıklarını açıklayarak, “Özellikle İstanbul, Bursa ve Ankara’dan Edremit ve Ayvalık ilçeleri ile Kaz Dağları’na erişim sağlayan şehir geçişine alternatif bölünmüş yol bağlantısı sağlayacak olması bakımından büyük önem arz eden bir projemiz. 10,2 kilometre uzunluğunda, 2x3 şeritli, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında projelendirdik.  Şehir içerisinde kalan mevcut yol yerine kentin kuzeyinden geçecek bu yol ile bölgedeki ulaşım standardını önemli ölçüde arttıracağız. Hızla artan sanayi tesislerine ve limanlara konforlu erişim imkanı da sağlayacağız” dedi. Yolun tamamının hizmete sunulmasıyla 13 kilometre kat ederek geçilen güzergâhın 3 kilometre kısalacağını bildiren Boyraz, seyahat süresini de 18 dakikadan 7 dakikaya düşüreceklerinin altını çizdi. Boyraz, “Böylece çevreyolumuz ile zamandan 453 milyon lira, akaryakıttan 67 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 520 milyon lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 5 bin ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız” diye konuştu.

 

“Balıkesir’i Hızlı Tren Ağına Bağlıyoruz”

 

Bakan Yardımcısı Boyraz, Balıkesir karayolu ağını güçlendirdikleri gibi Balıkesir’in tüm demiryolu ağını da yenilediklerini anımsatarak, Bandırma-Balıkesir-Manisa ve Eskişehir-Kütahya-Balıkesir güzergahlarında sinyalizasyon ve elektrifikasyon işlerini bitirdiklerini anlattı. Balıkesir’e Gökköy Lojistik Merkezini kazandırdıklarını da hatırlatan Boyraz, “Bu merkezi; otomobil, konteyner, mermer, sentetik malzemeler, kömür gibi yüklerin yüklenip yurtiçi ve yurtdışına taşınacağı yeni adres yaptık. Balıkesir’i, Osmaneli- Bursa-Bandırma –Balıkesir Hızlı Tren Projesi ile hızlı tren çekirdek ağına katacak çalışmaları da başlattık. 2018 tarihinde TCDD tarafından ihalesi gerçekleştirilen Bursa-Yenişehir arası 56 kilometre demiryolu üstyapısı ile Yenişehir-Osmaneli arası 50 kilometre hem altyapı hem üstyapısını içeren projemizin kapsamını genişlettik. 2020 yılında gerçekleştirdiğimiz ikinci bir ihale ile 95 kilometre uzunluğundaki Bandırma-Bursa arasının hem altyapı hem de üstyapısını da ekledik” dedi.  Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’nın yanı sıra Balıkesir Merkez Havalimanı’nın terminal binalarını da yenilediklerini kaydeden Boyraz, Koca Seyit Havalimanı’nın yolcu kapasitesinin 3 milyon, Merkez Havalimanı’nın kapasitesinin 1 milyon yolcuya çıkarıldığını açıkladı. Boyraz, Koca Seyit Havalimanı’nın 2002 yılında 3 bin 567 olan yolcu trafiğinin 2023 yılında 260 binin üzerine çıktığını da belirtti.

Fotoğraflar