Logo

DENİZLERİMİZDE EMNİYETİ ARTTIRIYOR, MAVİ VATANI KORUMA ALTINA ALIYORUZ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı; Koster Filosundaki ekonomik ömrünü tamamlayan gemilere “Hurda teşvik desteği” verecek.

 

 

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı; Koster Filosundaki ekonomik ömrünü tamamlayan gemileri çevre dostu, işletme ve bakım maliyetleri düşük rekabet gücü yüksek yeni inşa gemilerle yenilenmek üzere mali destek vermeye başlayacaklarını açıkladı.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Yük ve yolcu taşımacılığında deniz yollarının ağırlığını artırırken, Mavi Vatan'ın her karışında söz sahibi olmak için denizlerimizdeki emniyeti arttırmaya devam ediyor.  Bakanlık, Koster Filosundaki ekonomik ömrünü tamamlayan gemilere “Hurda teşvik desteği” vereceğini bildirdi. Hurda teşvik desteğinden Milli Gemi Sicil veya Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı gemiler, 1000 GT ile 5000 GT ile arasındaki gemiler,  ticari yük taşımacılığında kullanılan 20 yaş üzeri gemiler yararlanabilecek. Yeni geminin üretimindeki yerli katkı oranı en az yüzde 50 olurken;  Yeni gemi Milli Gemi Siciline veya Türk Uluslararası Gemi Siciline tescil tarihinden itibaren 5 yıl süreyle Türk bayrağı altında işletilecek. 

 

 

-Hurdaya teşvik desteğinden hangi gemiler yararlanabilecek?

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı; hurdaya ayrılan Türk Bayraklı gemilerin yerlerine yeni gemi inşa edilmesinin teşvik edileceğini, işletme ve bakım maliyetleri düşük rekabet gücü yüksek yeni inşa gemilerle yenilenmek üzere mali destek vermeye başlayacaklarını açıkladı.

 

Ülkemizin deniz ticaret filosunun yenilenmesi, kabatojda ve uluslararası sularda deniz çevresine zararsız, etkin, güvenli, sürdürülebilir bir taşımacılığın oluşturulabilmesini desteklemek üzere; ticari yük taşımacılığında kullanılan gemilerden hurdaya ayrılanların yerine inşa edilecek yeni gemilere destek verileceğini bildiren Bakanlık, hurdaya teşvik desteğinden Milli Gemi Sicil veya Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı gemiler, 1000 GT ile 5000 GT ile arasındaki gemiler,  gemi cinsleri tanımlamaları listesinde yer alan sıvı dökme yük, katı dökme yük, konteyner, genel yük ve özel amaçlı gemiler sınıfındaki ticari yük taşımacılığında kullanılan 20 yaş ve üzeri gemilerin yararlanabileceğini bildirdi.

 

 

- Yeni gemilerin üretimindeki yerli katkı oranı en az yüzde 50 olacak

 

Gemilerin Teşvik Uygunluk Belgesi aldığı tarihten itibaren 3 yıl içerisinde tamamlanacağını belirten Bakanlık,   Yeni gemilerin üretimindeki yerli katkı oranının da en az yüzde 50 olacağını bildirdi. Ayrıca, Yeni gemilerin Milli Gemi Siciline veya Türk Uluslararası Gemi Siciline tescil tarihinden itibaren 5 yıl süreyle Türk bayrağı altında işletileceği ifade edildi.

 

Bakanlık, yeni gemilerin nasıl inşa edileceği ile ilgili şartları paylaştı;

 

-Yeni inşa edilecek geminin, 1.000 GT veya üzerinde ve sıvı dökme yük, katı dökme yük, konteyner, genel yük veya özel amaçlı gemiler sınıfındaki ticari yük taşımacılığında kullanılan gemi cinslerinden olacak.

- Teşvik Uygunluk Belgesi düzenlendiği tarihten itibaren en geç 3 yıl içerisinde yapımı tamamlanarak Milli Gemi Siciline veya Türk Uluslararası Gemi Siciline yararlanıcı tarafından tescil ettirilecek.

-Yeni inşa edilen geminin Milli Gemi Siciline veya Türk Uluslararası Gemi Siciline kaydını müteakip en az beş yıl süresince; yayımlanan Gemiler İçin Yetkilendirilmiş Kuruluşlar Yönetmeliği uyarınca yetkilendirilmiş bir kuruluş tarafından düzenlenen klas sertifikalarına sahip olması gerekecek.

-Yeni geminin Türkiye’de inşa edilmesi ve inşasındaki yerli katkı oranının işçilik dahil en az yüzde 50 olması gerekecek.

-Teşvik kapsamında yeni inşa edilen gemi Milli Gemi Siciline veya Türk Uluslararası Gemi Siciline tescil tarihinden itibaren en az 5 yıl süre ile Türk Bayrağı altında işletilip, bu süre içerisinde siciline, satılamaz, devredilemez, başka bayrak altında faaliyet için kiralanamaz şerhi konulacak.

Fotoğraflar