Logo

'Hükümetimiz son 13 yıldır tarıma önemli destekler veriyor'

`Hükümetimiz son 13 yıldır tarıma önemli destekler veriyor`



Bayındır Çiçek Üreticileri Tanımsal Kalkınma Kooperatifi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan çiçek alım sözleşmesinin imza törenine katılan Yıldırım, Bayındır ilçesinin çiçek üretiminde marka oluğunu, sadece İzmir değil başta İstanbul olmak üzere diğer belediyelerin de buradan süs bitkileri alarak sektöre destek olmaya çalıştıklarını söyledi.

Hükümetin son 13 yılda tarıma önemli destekler verdiğini vurgulayan Yıldırım, "Bu yılki tarım desteğimiz 13,5 katrilyon. Buna yeni bir ilave daha var. Genç üreticilere, çiçek üreticilerine 30 bin liraya kadar hibe desteği veriyoruz. Bu yeni bir uygulama. Bu konuda gençlerimiz tarım il müdürlüğümüzle temasa geçebilir." diye konuştu.

İzmir'deki üreticiye bir yılda 330 milyon lira tarımsal destek yapıldığını, tarımsal işletme kurmak isteyenlere tesis için yüzde 50 devlet hibesi verdiklerini söyleyen Yıldırım, tarımsal desteklerden İzmir’in en fazla yararlanan il olduğunu, tarım girişimcilerine 260 proje için 200 milyon liralık hibe olarak yardım verildiğini belirtti. 

"Türkiye’nin tarımsal ihracatı 20 milyar dolara çıktı. Yakın hedefimiz 40 milyar dolar. Bunu, Türkiye’nin imkanlarını göze aldığımızda çok kolay yapabiliriz" ifadesini kullanan Bakan Yıldırım, tarımsal kalkınmanın önündeki en büyük engelin başında şehirleşmenin geldiğini vurguladı. Yıldırım, bu konuda da İzmir'in başta geldiğini, kırsal nüfusun yüzde 8'e düştüğünü belirterek çözümün geleneksel tarım yerine modern kooperatifleşmeden geçtiğinin altını çizdi. 

Bayındır’daki çiçek kooperatifinin 4 bin 128 metrekarelik bir fide üretim tesis kurduğunu, yılda 20 milyon fide üretileceğini aktaran Yıldırım, "Burada iş, aş sahibi hemşehrilerimiz olacak. Bu fideler için dışarıya 1 milyon para gidiyordu, bu içeride kalacak. Fide maliyetinde de yüzde 20’ye kadar azalma olacak. Bu örnekleri arttırmalıyız." dedi.

Bayındır’a bir müjde vermek istediğini  söyleyen Yıldırım, "Hazineye ait 420 dönüm arazi var, bunu başkan 500’e tamamlayacak. Burayı tarım organize bölgesi haline getiriyoruz. Her bir üretici buradan yararlanacak. Tahsisini yapacağız, belediye başkanı ve kooperatifler bir araya gelip bu işi halledeceksiniz. Tek tek bir anlamı yok, gücünüzü birleştirin. İki 1 alt alta 2 eder, ama yan yana 11 eder." görüşünü aktardı.

Yıldırım, Bayındır Çiçek Üreticileri Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan’ın "çiçek festivali süresince ilçede yol yapım çalışmalarına ara verilmesini" talebine de değinerek, yolun da çiçeğin de ihtiyaç olduğunu, her ikisinin de yaz mevsiminde yapıldığını vurguladı. Yol olmadığı takdirde üretilen çiçeğin gönderilemeyeceğini belirten Yıldırım, çalışmaları hızlandıracaklarını, Bayındır yolunu bu yıl bitireceklerini sözlerine ekledi. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, 2004 yılında yerelde kalkınma stratejisini hayata geçirmeye başladıklarını, bu kapsamda çok sayıda kooperatife destek verdiklerini söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım, Kocaoğlu, Vali Mustafa Toprak ve kooperatif başkanı Sümerkan çiçek alım sözleşmesini imzaladı.

Fotoğraflar