Logo

Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli açılış töreni

Başbakan Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli açılış törenine katıldı. Açılış törenine Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da katıldı.

Başbakan Binali Yıldırım

Yıldırım, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da tünelin açılışını izlediğini belirterek tünelin hayırlı olmasını diledi.

Tünelin temelini 9 Kasım 2012’de karlı bir günde attıklarını ifade eden Yıldırım, açılışını da yine bolluk ve bereket dolu bir günde yaptıklarını söyledi.

Yıldırım, sadece Çankırı ve Kastamonu için değil tüm Türkiye için de çok büyük öneme sahip bir eseri ülkeye kazandırdıklarını, 139 yıllık bir hayali gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu yaşadıklarını bildirdi.

Türkiye’nin aydınlık geleceğine doğru başlattıkları kutlu yürüyüşe çok önemli adımlar eklediklerini, medeniyet projelerine devam edeceklerini vurgulayan Yıldırım, geçen hafta İstanbul’da Avrasya Tüneli'ni Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birçok yabancı devlet ve hükümet başkanının katılımıyla açtıklarını anımsattı.

Başbakan Yıldırım, o günden bu yana İstanbul'da köprülerdeki trafiğin rahatladığını, İstanbulluların Sarayburnu'ndan Haydarpaşa’ya denizin 106 metre dibinden geçerek konforlu bir seyahat yaptıklarını dile getirdi.

Geçen 14 yılda AK Parti tarafından yapılan bölünmüş yol ve tünel yatırımlarına değinen Yıldırım, şöyle devam etti.

"Bolu Dağı Tüneli’ni biz bitirdik ama daha ilginci 50 kilometre tüneli 80 yılda yapan bir Türkiye'den 14 yılda 346 kilometre tünel yapan bir Türkiye'ye gelmişiz. Sadece bu sene bin kilometreye yakın bölünmüş yol yaptık. 920 kilometre tek yön yol yapıldı ve 82 kilometre de tünel bitirdik. Bu sene bitirdiğimiz tünel uzunluğu 80 yıllık 50 kilometrenin de üzerinde. Türkiye nereden nereye geldi. İş bilenin, kılıç kuşananın. Nasıl oldu bu gençler? Çalışınca oluyor. Durmak yok, yola devam. Bütün bunlar 79 milyon milletimizin duası ve desteğiyle oluyor. Milletimiz bize destek ve güç vermese bunları nasıl yapacağız?"

UDH Bakanı Ahmet Arslan

Arslan, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, tarihi günlerden birinin yaşandığını söyledi.

Tünelin yapılmasının hamilerinin bulunduğunu belirten Arslan, "Özellikle son 14 yıldır kalkınan, büyüyen Türkiye'nin hedeflerine ulaşmasında bizlere verdikleri destekten dolayı Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Hükümetlerimiz, bakan arkadaşlarımız hangi konuyu götürürsek götürelim, bize destek veriyorlar." diye konuştu.

Ulaştırmanın her alanının devlet politikası olarak geliştirildiğini vurgulayan Arslan, "Sadece karayolu değil, demiryolu, hava ve denizde de aynı şekilde. Sayın Başbakanım, sayenizde ulaşımın her alanı devlet politikası oldu. Üç ayda bir büyük proje bitirip, 3 ayda bir büyük projeleri hayata geçiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Arslan, Bolu Dağı Tüneli'nin 3 bin metre olmasına rağmen 17 yılda bittiğine dikkati çekerek, bunun 1,5 yılında AK Parti hükümetleri bulunduğunu anlattı.

Ilgaz'daki 5 bin 500 metrelik iki tüpten oluşan tünelin yaklaşık 4 yılda bittiğine işaret eden Arslan, şunları kaydetti:

"Bolu Tüneli'nin zemini kötüydü' diyebilirler. Ilgaz Tüneli'nin zemini de balçıktı. Biz, balçık zeminde çalışıp 4 yılda tüneli bitirdik. Karayollarında çalışarak bu hizmetlerin hayata geçmesine katkı sağlayanlara teşekkür ediyorum. Biz yaklaşık 100 bin kişilik aileyiz. 100 bin yüklenici, 40 bin hizmet aldığımız kişi var. 240 bin kişiyle ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırmak için gece gündüz çalışıyoruz. Tünel, önemli bir koridor olacak. Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli Çankırılılara, Kastamonululara hayırlı olsun. Bilinmelidir ki bu sadece iki ili bağlayan bir proje değil, Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan önemli bir koridorun tamamlayıcı projesidir."