Logo

'İnternet güvenliği konusu küresel boyutta iş birliği ve mücadele gerektiriyor'

`İnternet güvenliği konusu küresel boyutta iş birliği ve mücadele gerektiriyor`



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, internet güvenliği konusunun küresel boyutta iş birliği ve mücadele gerektirdiğini belirterek, "İnternetiniz güvenli olmazsa hak ve özgürlüklerinizin de güvenliğinden bahsedemezsiniz." dedi.

Arslan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) koordinasyonunda gerçekleştirilen "Güvenli İnternet Günü 2018" etkinliğinde yaptığı konuşmada, internet güvenliğinin önemine değindi.

İnternette güvenlik olmadan ekonomik ve toplumsal güvenliğin sağlanamayacağına dikkati çeken Arslan, bu kapsamda, "Daha İyi Bir İnternet Seninle Başlayacak: Değerlerine Sahip Çık" ana temasıyla düzenlenen etkinliklerin önemine işaret etti. Arslan, "İnternetiniz güvenli olmazsa hak ve özgürlüklerinizin de güvenliğinden bahsedemezsiniz. Sanal hayatın gerçek hayatın akışını belirlediği bir dünyada yaşıyoruz." diye konuştu.

İnternet güvenliği konusunun küresel boyutta iş birliği ve mücadele gerektirdiğine dikkati çeken Arslan, dünyada 3,8 milyardan fazla insanın internet kullanıcısı, yaklaşık 2,8 milyar insanın aktif sosyal medya kullanıcısı, 4 milyara yakın insanın mobil telefon sahibi olduğunu, mobil cihaz üzerinden sosyal medyayı kullananların sayısının ise 2 milyarı geçtiğini dile getirdi.

İnternet kullanıcılarının yaklaşık yüzde 70'inin aktif olarak sosyal medyayı kullandığını ve bir yılda internet kullanıcı sayısının ortalama yüzde 10 artış gösterdiğini bildiren Arslan, "Sosyal medya kullanıcısı artışında ise bu hızın yılda yüzde 21 olduğunu, dünyada her 100 insandan yaklaşık 40'ının bir şekilde internetle kendisini ifade ettiğini düşündüğünüzde uluslararası düzeyde bir farkındalığa ihtiyaç duyulduğunu bilmemiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Arslan, 130'dan fazla ülkede kutlanan "Güvenli İnternet Günü" etkinliklerinin amacının söz konusu farkındalığın oluşmasına katkı sağlamak olduğunu vurgulayarak, sadece internetin zararlı yönlerinin değil, fırsat ve faydalarının da doğru anlatılmasının öncelikli politikalar arasında yer aldığını söyledi.

İnterneti evrensel bir hizmet olarak Türkiye'nin her yerine yaymaya devam ettiklerine işaret eden Arslan, kamu internet erişim merkezlerine ücretsiz hizmet sunduklarını, okullara bilişim teknolojileri altyapı yatırımlarının da devam ettiğini anlattı.

Arslan, bu yıl bilgi teknolojileri alanında mevcut projeleri tamamlayacaklarını ve yeni projeleri hayata geçireceklerini vurgulayarak, "e-Devlet Kapısı bu yıl, 10. yaşını kutladı. Yerli baz istasyonu ULAK geliştirildi. Türksat 5A ve 5B'nin ihalesi yapıldı, yapım süreci başladı. Yerli olarak Türksat 6A'nın yapımı sürüyor. İnşallah 2020'de yerli uydumuz olan Türksat 6A'yı da fırlatmış olacağız. 4,5G'den 5G'ye geçiş çalışmalarımız devam ediyor." ifadelerini kullandı.

- "Doğruları çarpıtmak isteyenlere izin veremeyiz"

Gençlerin internetin getirdiği fırsatlardan yararlanırken değerlerine sahip çıkması gerektiğine dikkati çeken Arslan, şunlar kaydetti:

"Zeytin Dalı Harekatı ile biz sınırlarımız dışındaki sivillerin güvenliğini sağlarken ve Suriyeli misafirlerimizin ülkelerine geri dönebilmesi adına oraları teröristlerden temizlemeye çalışırken, birileri de ortalığı karıştırmaya çalışıyor. Bulunduğumuz coğrafyada huzur olmasını istiyoruz. Haklılığımız ortada ancak bunu anlamak istemeyenler ve terör örgütlerini destekleyenler doğru bilgileri çarpıtma peşindeler. Biz oradaki sivil insanların hayatına kastedenlerle, onları topraklarından, yurtlarından edenlerle mücadele ediyoruz. Gençlerimizden bu konuda uyanık ve hassas olmalarını, sanal ortamda hassasiyetle doğru bilgileri paylaşmalarını ve beğenmelerini istiyoruz. Mehmetçik'imiz insanlık adına canını feda edip şehit olmaya giderken, doğruları çarpıtmak isteyenlere izin veremeyiz."