Logo

'İnternetle Hayat Kolay Projesi ile 30 bin kişi internet okuryazarı oldu'

`İnternetle Hayat Kolay Projesi ile 30 bin kişi internet okuryazarı oldu`



Arslan, İnternetle Hayat Kolay 3. Ulusal Koordinasyon Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ülkelerin insan kaynağının bütün kaynakları yöneten, dönüştüren, ulusun ve insanlığın hizmetine sunan asıl zenginlik olduğunu ifade etti.

Bu nedenle 15 yıldır insana yatırım yaparak Türkiye'nin geleceğe güvenle bakmasını sağlayacak adımlar attıklarını vurgulayan Arslan, şöyle konuştu:

"Okullarımızın tamamına genişbant internet altyapısı kurduk. Kablo erişimi olmayanlara uydudan internet sağladık. Bilgi teknolojileri sınıfları açtık. Okullarımıza milyonlarca bilgisayar gönderdik. İlçelere, beldelere, kütüphanelere, halk eğitim merkezlerine, kamu internet erişim merkezleri kurduk. FATİH projesiyle, bütün okullarımızı akıllı sınıf haline getiriyoruz. Eğitimde bilişim anahtarını çevirdik, gaza bastık gidiyoruz."

Arslan, Türkiye'nin bilişim altyapısıyla Avrupa'nın en iyi ülkeleri arasında yer aldığına dikkati çekerek, ülkenin 780 bin kilometrekaresine genişbant interneti götürdüklerini, fiber kablo uzunluğunu 106 bin kilometreden 304 bin kilometrenin üzerine çıkardıklarını anlattı.

"Akıl yollarını baştan inşa ettik"

"Akıl yollarını" ülkede bir baştan bir başa inşa ettiklerine işaret eden Arslan, "4,5G ile bilişim yollarını karadan havaya taşıdık. Bugün, İstanbul'da erişebilirlik neyse Kars'ta da aynı." değerlendirmesinde bulundu.

Arslan, bilgi toplumunun elektronik devletle tamamlanacağını belirterek, "e-Devlet Kapısı" ile 349 kurumun 2 bin 306 işini bilgisayar üzerinden yapabilir hale geldiğini söyledi.

Söz konusu gelişmeler sayesinde Türkiye'nin bilişim dünyasına adaptasyonda dünyadan 10 kat daha hızlı olduğuna değinen Arslan, internetin her hanede kullanılmasını sağlamak için seferberlik başlattıklarını anımsattı.

Bu kapsamda Türk Telekom'dan, Kars'ta internet ile henüz tanışacak vatandaşlar için özel bir tarife çalışmalarını rica ettiklerini anlatan Arslan, Kars’ta başlattıkları kampanyayı tüm Türkiye'ye yaymak istediklerini dile getirdi.

Arslan, Adil Kullanım Kotasının kaldırılmasına ilişkin yapılan çalışmalara değinerek, "Mayıs itibarıyla Adil Kullanım Kotası kısıtlamasında hız düzeltmesi yaptık ve gece saat 02.00 ile 08.00 arasındaki kullanımları Adil Kullanım Kotasından çıkardık. Gelecek yılın sonunda Adil Kullanım Kotasını tamamen kaldırıyoruz." ifadelerini kullandı.

"İnternetten mahrum tek bir hane kalmayacak"

Türk Telekom, Habitat Derneği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle hayata geçirilen "İnternetle Hayat Kolay Projesi"nin, internetin nasıl daha verimli kullanılacağını öğreterek bilgi toplumu olma hedefinde öncü olacağına dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:

"Proje ile 4 yıldır Türkiye'nin 54 ilinde uzak yakın, köy kasaba demeden internet kullanımı sadece anlatılmıyor, vatandaşlarımız bilgisayar kullanımına dahil edilerek internet ve bilgisayar kullanmayı öğreniyor. Bu proje ile insanlarımız sadece günlük hayattaki e-bankacılık işlerini, e-devlet hizmetlerini yapmayı öğrenmiyor, kendi ürettikleri ürünleri, yetiştirdikleri mahsulleri internet üzerinden satarak işlerini büyütebilmesi, aile bütçelerine daha fazla katkıda bulunabilmeleri de sağlanıyor."

Bakan Arslan, herkesin iletişim hizmetlerinden eşit bir şekilde faydalanması amacıyla gerçekleştirilen proje kapsamında daha önce internet kullanmayı bilmeyen, çoğunluğu 35 yaş üstü kadınlardan oluşan 30 bin kişinin internet okuryazarı olduğuna işaret ederek, "Gönüllülerimizin özverili çalışmalarıyla geniş kitlelere yayılan bu seferberliğimiz sayesinde inanıyoruz ki güzel ülkemizde internetten mahrum tek bir hane kalmayacak." diye konuştu.