Logo

“İŞBİRLİĞİNİN ARTTIRILMASINA YÖNELİK HER TÜRLÜ GİRİŞİME KATKI VERMEYE HAZIRIZ”


Bakan Karaismailoğlu, “Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci Ulaştırma Bakanları Toplantısı”nı video konferans yöntemiyle gerçekleştirdi.

 

 

İşbirliğinin arttırılmasına yönelik bölge içindeki her türlü girişim ve çabaya katkı vermeye hazır olduklarına belirten Bakan Karaismailoğlu, “Belirlenen önceliklerimizin en önemlilerinden biri de bölgesel bağlantısallığın tesis edilmesi ve güçlendirilmesidir.  Bu sebeple, dünya genelinde kesintisiz ulaştırma bağlantılarının tesis edilmesine yönelik bölgesel ve uluslararası işbirliği zeminini oluşturan muhtelif girişimler geliştirilmektedir” dedi.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) 2020-2021 Türk Dönem Başkanlığı çerçevesinde gerçekleştirilen “Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci Ulaştırma Bakanları Toplantısı”nı video konferans yöntemiyle gerçekleştirdi. Toplantı sonunda Türk Dönem Başkanlığı çerçevesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca hazırlanan Ortak Bildiri Taslağı kabul edildi.

 

 

-Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci 25 yaşında!

 

Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu, tüm Balkan Coğrafyasını bir araya getiren GDAÜ’nün 25. Yaşını kutladıklarını dile getiren Bakan Karaismailoğlu, zorlu salgın döneminde bölgesel işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu belirterek; bölgedeki komşuluk ilişkilerini ve işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan GDAÜ’nün Türkiye için daha da önem kazandığının altını çizdi.

 

 

-“Bölgesel bağlantısallığın tesis edilmesi en önemli önceliğimizdir”

 

Bakan Karaismailoğlu, Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci Türk Dönem Başkanlığının, önceliklerinin ve faaliyetlerinin “bölgesel sahiplenme” ve “kapsayıcılık” ilkelerinin güçlendirilmesi hedefiyle tasarlandığını bildirdi. Günümüz dünyasında küresel ekonomi için ticaret, enerji, ulaştırma ve dijital alanlarda bağlantısallık büyük önem arz ettiğini vurgulayan Bakan Karaismailoğlu şu şekilde konuştu:

 

“Belirlenen önceliklerimizin en önemlilerinden biri de bölgesel bağlantısallığın tesis edilmesi ve güçlendirilmesidir.  Bu sebeple, dünya genelinde kesintisiz ulaştırma bağlantılarının tesis edilmesine yönelik bölgesel ve uluslararası işbirliği zeminini oluşturan muhtelif girişimler geliştirilmektedir. Bunlar içerisinde, Trans-Avrupa Ulaştırma Ağları (TEN-T), Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaşım Koridoru (TRACECA), Avrupa-Asya Ulaştırma Bağlantıları (EATL), Kuşak ve Yol ile Orta Koridor girişimi gibi pek çok koridor ve projeyi saymak mümkündür. Gerek bölge içerisinde gerekse komşu bölgelerle iyi tesis edilmiş, güvenli ve sürdürülebilir bir ulaştırma sisteminin geliştirilmesi, hiç şüphesiz bölge sakinleri olarak küresel pazarlarda rekabet gücümüzün arttırılmasına, ekonomik büyümemize ve yeni iş imkânlarının doğmasına katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda bölge içerisindeki turizm, ticaret gibi sosyoekonomik ve kültürel faaliyetlerin canlandırılmasında da katalizör teşkil edecektir.”

 

 

-GDAÜ şemsiyesi altında bir Ulaştırma Çalışma Grubu kurulacak

 

İşbirliğinin arttırılmasına yönelik bölge içindeki her türlü girişim ve çabaya azami katkı vermeye hazır olduklarına dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, “Bölgede üzerine eğilmemiz gereken konular arasında; bölgesel karşılıklı işletilebilirliğin arttırılması, çok modlu taşımacılığın geliştirilmesi, deniz limanlarının potansiyelinden tam olarak yararlanılması, havayolu taşımacılığında tarifeli seferlerde frekans ve nokta kısıtlamalarının kaldırılması, demiryolu bağlantılarının arttırılması ve ulaştırmada dijital teknolojilerin imkanlarından yararlanılması gibi başlıkları sıralamak mümkündür. Bu kapsamda, GDAÜ şemsiyesi altında bir Ulaştırma Çalışma Grubu kurulmasını önermek istiyoruz. Keza, her bir GDAÜ Dönem Başkanlığı çerçevesinde düzenli olarak Ulaştırma Bakanları Toplantısının gerçekleştirilmesi de temennimiz” diye konuştu.

 

 

- “Ortak Bildiri Taslağı” kabul edildi.

 

Açılış konuşmasını gerçekleştiren ve toplantı programı hakkında bilgi veren Bakan Karaismailoğlu, daha sonra katılımcı ülkelerin Bakanlarına, ardından Bakan Yardımcılarına ve son olarak da heyet başkanlarına söz verdi. Toplantı sonunda Türk Dönem Başkanlığı çerçevesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca hazırlanan Ortak Bildiri Taslağı kabul edildi.

 

Toplantıya Üsküp Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Blagoy Boksvarski, Slovenya Altyapı Bakanlığından Bakan Yardımcısı Blaj Koşorok, Bulgaristan Ulaştırma, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Bakanlığı Bakan Yardımcısı Velik Zanchev, Arnavutluk Altyapı ve Enerji Bakanlığından Bakan Yardımcısı Etjen Xhafaj ve Yunanistan, Sırbistan, Karadağ'dan da Bakan yardımcısı ve temsilci düzeyinde katılım sağlandı.

Fotoğraflar