Logo

İzmit Körfez Osman Gazi Köprüsü'nün son tabliyesi yerleştirildi

İzmit Körfez Osman Gazi Köprüsü`nün son tabliyesi yerleştirildi



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsünün sadece Marmara'nın değil, Türkiye'nin iki yakasını bir araya getirdiğini söyledi.

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü son tabliye yerleştirme ve İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Altınova-Gemlik Otoyol Kesimi açılış töreninde konuşan Yıldırım, bugün tarihi bir gün yaşadıklarını belirterek, "Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden birini tamamlamanın milletçe gururunu yaşıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Bugün sadece Marmara'nın iki yakasını değil Türkiye'nin iki yakasını bir araya getiren, 50 yıldır Türkiye'nin gündeminde olan dünyanın 4'üncü büyük köprüsünü tamamlamanın haklı gururunu milletçe yaşıyoruz." dedi.

Yıldırım, projeyle sadece Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa ve İzmir'i değil Türkiye'nin nüfusunun 3'te birini kapsayan, toplam milli gelirinin yarısını bulan 7 vilayeti, Marmara ile Ege bölgelerini birbirine komşu yaptıklarını dile getirerek, projenin, milletin hizmetine sunulan büyük bir eser olduğunu söyledi.

"Maliyeti 50 ülkenin milli gelirinden fazla"

Bakan Yıldırım, köprünün maliyetinin dünyada küçük ölçekli 50 ülkenin milli gelirinden tek tek kıyaslandığında daha fazla olduğunu ifade ederek, projenin Türkiye'nin gücünü gösterdiğini aktardı.

Projenin maliyetinin Türkiye'nin 1950'deki toplam gayrisafi milli hasılasından fazla olduğunu vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"10-20 yıl önce 'Bu projeleri Türkler mi yapıyor?' diye sorsaydınız 'Hadi canım Türkler bunu nasıl yapacak' derlerdi. Bu projelerde o zaman yabancılar müteahhit, Türkler taşerondu. Şimdi Türkler ana yüklenici yabancılar alt yüklenici oldu. Türkiye'nin iktidarımızda nereden nereye geldiğini bu proje tek başına gösterir. Bazıları kıskansa da, bazılarının hoşuna gitmese de Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü yaptık. Dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz. Dünyanın 4'üncü büyük köprüsünü de tamamlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bugün sadece köprünün son cıvatasını sıkmadık. Aynı zamanda iki yakayı birleştirerek milletimizi kucakladık."

"40 kilometrelik otoyolu da açıyoruz"

Binali Yıldırım, "Buradan ayrıca Altınova'dan Gemlik'e kadar 40 kilometrelik otoyolun da açılışını gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

Dört yıl gibi kısa bir sürede bu eseri bu hale getirmiş olmanın haklı gururunu yaşadıklarını dile getiren Yıldırım, bu nedenle ilk gününden bu yana projeye destek veren Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

Başbakan Davutoğlu ile köprünün ve otoyolun yapımı için 'Ben de varım diyen' bankalara ve finans kuruluşlarına da teşekkür eden Yıldırım, "Çünkü banka ve finans kuruluşları dünyanın derin ekonomik kriz yaşadığı sırada bu millete ve bayrağa güvendi, 'Bu projede varız' dedi" ifadesini kullandı.

Fotoğraflar