Logo

`Okçular Vakfı`nın yaptığı tüm hizmetler takdire şayandır`

Okçular Vakfı, Osmanlı Devleti'nin tarihi, kültürel ve sportif mirasının önemli göstergelerinden olan ve fakat zamanla yerleri kaybolan menzil taşlarını, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesinin katkılarıyla çıkarıp, restore ettirdi. Restore edilen menzil taşları vakfın merkezinde ziyarete açıldı.

Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan, Beyoğlu Belediye Başkanı ve Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Haydar Ali Yıldız'la beraber programa katılanlara sergi alanını gezdirerek menzil taşları hakkında detaylı bilgi verdi. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Muş Valisi İlker Gündüzöz, Bitlis Valisi Oktay Çağatay, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ve çok sayıda kişinin katıldığı açılışta, menzil taşlarının önemi anlatıldı.   

Bakan Turhan, burada yaptığı konuşmada, menzil taşlarının ortaya çıkarılıp sergilenmesinin geçmiş ve gelecek arasındaki bağı kurmak açısından önemli olduğunu söyledi. 

Okçuluğun geçmişte bir savunma aracı olarak kullanıldığını aktaran Turhan, şöyle konuştu:

"Bugün de bir spor dalı olarak ihya etmeye çalışıyoruz. Okçuluğu gelecekle aramızda bir bağ olarak görüyoruz. Vakıf açısından bakıldığında, milletimizin kendi tarihi ve kimliğiyle özdeşleşmiş bir müessese olduğunu görüyoruz. Vakıflar bir amaç için kurulan organizasyonlardır. Bugün bizim vakıf medeniyetimizin insanlığa yaptığı hizmetleri özetlemek istiyorum. Vakıflar insanların ihtiyaçları hatta tüm canlıların ihtiyaçlarını ve doğuştan kazandığı haklarını kendilerine sağlamak amacıyla kurulan kuruluşlardır. Okçular Vakfı da bu vakıflardan biridir. İsmi oktan gelir ama özü vakıftır. İnsanlara hizmet etmek için kurulmuştur. Bir kültürü yaşatmak, geleceğe taşımak ve insanlara kendisini tanıyıp bir şeyler öğretmek için kurulmuş bir vakıftır. Okçular Vakfı'nın ülkemizin değişik şehirlerinde, kentlerinde tarihi tanıtmak için yaptığı tüm hizmetler takdire şayandır. Ayrıca uluslararası alanda yaptığı faaliyetlerle de bizim tarihimizi, kültürümüzü, milletimizi anlatması açısından da önemlidir."

"Altı yıldır tarihimizi, kültürümüzü, okçuluğumuzu yaşatmaya çalışıyoruz" 

Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan da Osmanlı döneminde okçuluğun birçok yönden önemli olduğunu ve Okçular Vakfı'nın bu mirası devam ettirmek istediğini söyledi. 

Erdoğan, "Ortaya çıkardığımız ve tarihe kazandırdığımız menzil taşlarının replikasını da yaparak bulunduğu yerde sergiliyoruz. Bazıları apartman bahçelerinde, mezarlıkta ve yerin altına batmış olan menzil taşlarını buluyor ve oraları da koruyoruz çünkü orası kemankeşin okunun düştüğü yeri gösteriyor ve kültürel, tarihi bir değeri var. Okçuluğun ulusal ve uluslararası cazibesini buraya çekmeye çalışıyoruz. Bunların hepsi bir sanat eseri. Divan edebiyatının en güzel örneklerinin de yazılı olduğu menzil taşlarını halkımızın hizmetine sunduk. Bunu yapmak tabii ki kolay olmadı. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlılığı olmasa bunları başarmamız mümkün değildi." diye konuştu. 

Programda, okçuluğa ilişkin Osmanlı döneminde kaleme alınan el yazması eserlere ve dünyadaki çalışmalara yer verilen kütüphane de tanıtıldı.