Logo

'Türkiye hızlı tren işletmesine sahip Avrupa'nın altıncı büyük ülkesi'

`Türkiye hızlı tren işletmesine sahip Avrupa`nın altıncı büyük ülkesi`



Bakan Yıldırım, Irmak-Karabük-Zonguldak Demiryolu Hattı Rehabilitasyonu ve Sinyalizasyonu Projesi Karabük-Zonguldak kesimi açılış törenin ardından trenle Karabük'ten Zonguldak'a geldi. Yıldırım, Filyos beldesinde vatandaşları selamladı, sorunlarını ve taleplerini dinledi. 

Daha sonra Zonguldak Garı'na gelen Yıldırım, burada düzenlenen törendeki konuşmasında, yaptıkları çalışmalarla son 13 yılda dağları dize getirdiklerini söyledi.

"Dağları deldik Ferhat gibi milletimizle buluştuk" diyen Yıldırım, "Yolları böldük, hayatları, gönülleri ve milleti birleştirdik. Bölücülere söyleyecek sözümüz şudur. Yolları böleriz ama vatanı asla böldürtmeyiz. Ekmeğimizi böleriz, ülkemizi böldürtmeyiz, ay yıldızlı bayrağımızı göklerden indirtmeyiz. Bunu herkes böyle bilsin. Bu terör belası memleketin gündeminden yok oluncaya kadar dünyayı başlarına dar edeceğiz. Bunu herkes bilmelidir. İçeriden ve dışarıdan bunlara akıl verenlere, bunun hesabını soracağımızı bu millet unutmasın." diye konuştu.

Filyos Projesi inşaatına başlanacağını ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Hayırlı uğurlu olsun. Bu projeyle birlikte bölgede binlerce vatandaşımız iş güç sahibi olacak. Bu projeyle birlikte Zonguldak, Karabük ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacak. Buralar şenlenecek, gemiler gelecek, yükler indirilecek ve hareket artacak. Zonguldak'tan Karabük'e oradan da Irmak'a devam eden bir demiryolu hattı var. 1930'lu yıllarda yapılmış. O zaman Büyük Atatürk, Cumhuriyetin kuruluşundan sonra demiryollarında seferberlik başlatmış. O günün kıt imkanlarıyla adeta iğneyle kuyu kazar gibi bu yolları yapmışlar. Allah onlardan razı olsun ama ondan sonra demiryolları kaderine terk edilmiş. Fakat biz 2002'de iş başına gelince Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bize bir talimat verdi. Dediği şey şudur, 'Demiryolları kalkınmadır, refahtır. Onun için demiryollarını tekrar ayağa kaldıralım. Demiryolları milletin yükünü taşısın. Millet demiryollarının yükünü taşımasın' dedi. Biz o talimatı aldık. Cumhuriyetin ilk yıllarından kalan 11 bin kilometre demiryolunun bugün yüzde 85'ni yeni baştan yaptık. Sinyalli hatların miktarını yüzde 35'e çıkardık. Elektrikli hat miktarını yüzde 20'lerden, yüzde 40'lara taşıdık. Bu çalışmalar devam ediyor."

"Türkiye hızlı tren işletmesine sahip Avrupa'nın altıncı büyük ülkesi"

Yaklaşık 50 yıldır Türkiye'nin hayali olan hızlı trenle milleti buluşturduklarını söyleyen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Ankara'dan İstanbul'a, Eskişehir'e, Konya'ya ve şimdi Sivas ile İzmir'e devam ediyoruz. Hedefimiz, 2023'te Cumhuriyetimizin 100. yılında Ankara da dahil 14 büyük şehrimizi hızlı tren ağlarıyla birbiriyle bağlamaktır, böylece Atatürk'ün vasiyeti olan demiryollarıyla ilgili ümran ve refah yolunu hayata geçirmektir. Türkiye'ye deyip geçmeyin. AK Parti iktidarında Türkiye hızlı tren işletmesine sahip Avrupa'nın altıncı büyük ülkesi olmuştur. Havacılıkta dünyanın dokuzuncusu, Avrupa'nın ikincisi olmuştur. İletişimde Avrupa'nın beşincisi olmuştur. Ülkemize yakışan da budur. Bölünmüş yollarıyla havaalanlarıyla hızlı trenleriyle akıl yollarıyla Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesine taşımak için adım adım kararlıkla yürüyoruz. Bunu görenler kıskanıyor. Atalarımız gemileri karadan yürüttü. Onun torunları, Recep Tayyip Erdoğan da trenleri denizin altından geçirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye sevdalısı, milletinin aşığıdır. Ona yapılan bu saldırılar boşa değil. Bunu bilmeniz lazım."

Yıldırım, Türkiye'nin kimseye düşmanlığı olmadığını belirterek, "AB ile güzel bir proje yapıyoruz. Buradaki bizim tek projemiz değil. Bunun gibi üç projemiz daha var. Biz AB ile bu projeyi yaparken çok önemli bir katkı aldık. Bu projeye 700 trilyon harcandı. Helali hoş olsun. İnsanımızın hayatını kolaylaştırmak için ne gerekiyorsa onu hiç geciktirmeden yapıyoruz. Allah birliğimizi, kardeşliğimizi ve dirliğimizi daim eylesin. Birliğimizi, beraberliğimizi sağlam tutarsak, bu ülke üzerinde planları olanlara planlarını başlarına geçiririz. Onun için daima birlik ve kardeşlik." şeklinde konuştu. 

Avrupa Birliği Delegasyonu Müsteşarı François Begeot ise demiryolu güzergahındaki istasyonlar ve duraklarda durduklarını ve vatandaşların sevincine ortak olduklarını dile getirerek, "Demiryolu altyapısının geliştirilmesi için Türkiye ve AB arasında stratejik iş birliği yapıldı." ifadesini kullandı. 

Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım ve protokol üyeleri, Irmak-Karabük-Zonguldak Demiryolu Hattı Rehabilitasyonu ve Sinyalizasyonu Projesi Zonguldak kesimi açılışını gerçekleştirdi.

Bakan Yıldırım, daha sonra hattaki trenin hareket startını verdi.