Logo

TÜRKİYE'NİN ORTA AÇIKLIKLI EN YÜKSEK KÖPRÜSÜ AÇILDI

Türkiye’nin orta açıklığı en geniş olan Botan Beğendik Köprüsü bugün düzenlenen törenle hizmete açıldı.

 

Programa video konferans ile katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘’ ‘Bu köprüyle ilçelerimiz arasındaki ulaşımı hem kolaylaştırdık hem de 8 kilometre kısaltarak ekonomimize de katkı sağlamış olduk. Tamamen Türk mühendis ve işçilerinin eseri olan bu köprünün malzemelerinin tümü de ülkemizde üretilmiştir. İnşallah açılışını yaptığımız yol ve köprü sayesinde bölgemizdeki ticaret ve turizm gelişecek, insanımızın kazanç kapıları çeşitlenecektir." dedi. Açılışta konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da, ‘’ "Cumhurbaşkanımızın Türkiye’nin ulaştırma ve altyapı atılımına sunduğu katkılar milyonların duaları ile yılmadan, yorulmadan devam ediyor.’’ ifadelerini kullandı.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Siirt'in Pervari ilçesine bağlı Beğendik beldesinde yapımı tamamlanan, Van-Tatvan-Bitlis ile Siirt-Mardin-Batman hattını birbirine bağlayan Beğendik Köprüsü'nün açılışına canlı bağlantıyla katılarak, bir konuşma yaptı.

 

İktidara geldiklerinde Türkiye'nin 6 bin 100 kilometre olan karayolu uzunluğunu 27 bin 300 kilometreye çıkardıklarını aktaran Erdoğan, "Biliyorduk ki yol medeniyettir, su medeniyettir. Dolayısıyla buna devam etmemiz gerekiyordu. Böylece 72 kilometrelik bir yol ve onun güzergahında yer alan 165 metrelik Beğendik Köprümüz inşa edildi. Yapımı biraz uzunca sürmüş olsa da hamdolsun sonunda bölgemizi ve şehirlerimizi birbirine bağlayan bu mevcut projeyi tamamladık." ifadesini kullandı.

Buranın ülkenin en yüksek köprüsü ünvanını taşımasının ve ortaya çıkan eserin önemine işaret eden Erdoğan, "Bu köprüyle ilçelerimiz arasındaki ulaşımı hem kolaylaştırdık hem de 8 kilometre kısaltarak ekonomimize de katkı sağlamış olduk. Tamamen Türk mühendis ve işçilerinin eseri olan bu köprünün malzemelerinin tümü de ülkemizde üretilmiştir. İnşallah açılışını yaptığımız yol ve köprü sayesinde bölgemizdeki ticaret ve turizm gelişecek, insanımızın kazanç kapıları çeşitlenecektir." değerlendirmesinde bulundu.

 

Köprü açılışında konuşan Bakan Karaismailoğlu,"Bugün Türkiye’nin en yüksek köprüsü olan Beğendik Köprüsü’nü de içinde barındıran Bitlis Küçüksu-Hizan-Pervari Siirt Yolu’nun açılışını yapıyoruz. Botan Vadisi’nin sarp kayalıkları arasında dolanan keskin virajlı yollar, büyük zorluklarla aşılıyordu. Botan Çayı güçlü akıntı nedeniyle büyük bir meşakkatle ve can pahasına geçilebiliyordu. Nice canımız at sırtında Botan Çayı’nı geçmeye çalışırken bu akıntıda yitip gitti. Beğendik’ten Pervari’ye 6 saat süren bir yol vardı. Bugün bu yolun açılışıyla bir hayal gerçek oluyor ve bölge insanımızın hasreti son buluyor.

Onlar dizi izleyip film çeviredursun, biz hizmet edip tarih yazmaya devam ediyoruz. Bugün de Cumhurbaşkanımızın liderliğinizde halkımıza sunduğumuz bir hizmeti daha tarihe not düşüyoruz."dedi.

 

-TARİHİ İPEKYOLU GÜZERGAHI YENİDEN HAYATA GEÇİYOR

 

Köprüye adını veren Beğendik Beldesi’nin; Şırnak, Van ve Bitlis’in kavşak noktası olması ile jeostratejik bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, ‘’Yeni yol ile Beğendik’ten Pervari’ye seyahat süresi 15 dakikaya düşecek,  İran’dan gelen yük kamyonları Irak’a 6 saatte değil 3 saatte ulaşacak, Van’dan Pervari’ye 5 saati bulan seyahat süresi ise 2 saate inecek.’’ diyerek projenin önemini belirtti.

 

Beğendik Köprüsü'nün Van, Şırnak ve Hakkâri üzerinden Ortadoğu’ya açılan kapıyı daha da genişlettiğini ve tarihi İpekyolu güzergâhını yeniden hayata geçirdiklerinin altını çizen Karaismailoğlu, yolun yapımı 1970’lerde gündeme gelse de bu projenin yapılmaması için şer odaklarının ellerinden geleni artlarına koymadıklarını ve bu projeye emek veren çalışanları korkutarak vazgeçirmek için sayısız tehdit savurduklarını ifade etti.

 

Milletten aldıkları güçle yılmadan, tehditlere kulak asmadan çalışmaya devam ettiklerini belirten Bakan Karaismailoğlu, ‘’ Nihayetinde bugün, bu dev eseri hizmete açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu köprü her şeyden önce kalpleri birleştirsin, kalpten kalbe kardeşlik köprüleri kursun diye yapıldı. Allah’ın izniyle, artık korkarak çıkılan yolculuklar tarihe gömülecek. Gözyaşları içinde geçilen Botan Çayı güle oynaya ve türkü söyleyerek geçilecek. ‘’ ifadelerini kullandı.

 

 

Beğendik Köprüsü’nün 210 metre orta açıklığı ile Dengeli Konsol sistemde Türkiye’nin en uzun orta açıklıklı köprüsü olduğuna dikkat çeken Karaismailoğlu, köprünün özellikleri ve sağlayacağı faydalarla ilgili şu şekilde konuştu: ‘’Toplam 450 metre uzunluğundaki köprümüz; 14 metre genişliğindedir. Köprünün yüksekliği ise 165 metredir. Tasarımından proje ve inşasına kadar tamamen yerli mühendis ve işçilerinin emeği ile yapılan Beğendik Köprüsü’nde yüzde yüz yerli malzeme kullanılmıştır. Bu projenin bölgede sağlayacağı ekonomik ivme ile Botan Vadisi ve Botan Çayı bir turizm merkezine dönüşecektir.’’

 

Türkiye’nin Doğu ya da Batı fark etmeksizin hayata geçirdiği ulaşım ve altyapı projeleriyle diğer ülkelerle mukayese edilmeyecek seviyelere eriştiğini dile getiren Bakan Karaismailoğlu, köprünün tüm ülkeye ve bölgeye hayırlı uğurlu olmasını temenni ettiğini ifade etti.

 

-CUMHURBAŞKANIMIZIN LİDERLİĞİNDE TÜRKİYE KÜRESEL PLANDA ANA OYUN KURUCULARDAN BİRİ HALİNE GELMİŞTİR

 

 

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu sözlerine şu şekilde devam etti: ‘’Sayın Cumhurbaşkanım, bu dev prestij projelerinin yanı sıra; bölünmüş yol uzunluğumuzu 6 bin kilometrelerden 27 bin 300 kilometrenin üzerine çıkardık. Geçit vermeyen dağları tünellerle, vadileri ise köprülerle aştık. Bu başarıların hepsi insanımızın hayatına dokunan muhteşem eserler olarak tarihte yerini aldılar. Bunu sadece biz söylemiyoruz, bunu tüm Türkiye söylüyor. Türkiye’nin geleceğine ışık tutan her projede yanımızda olduğunuz, desteklediğiniz ve vizyonunuz ile yön gösterdiğiniz için şahsım ve bakanlığım adına şükranlarımı sunuyorum.’’

 

Artık her alanda büyüyen, birbirinden önemli projeleri hayata geçiren, yaptığı yatırımlarla sadece bölgesinde değil, küresel planda ana oyun kuruculardan biri hâline gelen Türkiye’nin var olduğunu vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, bu güzel coğrafyanın sahip olduğu görkemli geçmişin, yeni projelerle geleceğe taşındığını ifade etti. Türkiye’nin dört bir yanındaki zengin tarihi mirasın, ulaştırma ve altyapı yatırımları sayesinde, yerli-yabancı on milyonlarca turiste açıldığını belirten Bakan Karaismailoğlu, ‘’Daha güçlü Türkiye hedefi ile sürdürdüğümüz çalışmalarımız arasında yer alan Türkiye’nin en yüksek köprüsü olan Botan Çayı Beğendik Köprüsü ve Bitlis Küçüksu-Hizan-Pervari Siirt Yolu’nun ülkemize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen tüm çalışanlara bir kez daha teşekkür ediyorum.’’ diyerek sözlerini noktaladı.

Fotoğraflar