Logo

‘Türkiye'nin uluslararası sivil havacılıktaki başarısı tescillendi’

‘Türkiye`nin uluslararası sivil havacılıktaki başarısı tescillendi’



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye'nin, 1950 yılından bu yana 2 kere aday olduğu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün (ICAO) konsey üyeliğine 172 oyun 156'sını alarak seçildiğini belirterek, "Böylesine önemli bir organın konsey üyesi olmak ciddi bir prestij. Türkiye, artık sivil havacılık konusunda dünyanın karar alıcı ülkeleri arasına girdi. Türkiye, yaptığı atılımlarla sivil havacılıkta devler ligindeydi. Bu karar onu tescil etmiş oldu." dedi.

Arslan, yaptığı açıklamada, sektörün çatı örgütü olan ICAO'nun Birleşmiş Milletler'e bağlı olduğunu ve 69 yıl önce kurulduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin de bu teşkilatın üyesi olduğunu söyledi.

Arslan, "1950 yılından bu yana ICAO'nun 2 kere konsey üyeliğine aday olmuşuz ancak seçilememişiz. 3 gün önce konsey üyeliğine adaylığımızı açıklamıştık. Çok başarılı bir çalışmanın ardından Türkiye'nin de bulunduğu grubun oylaması yapıldı. 172 oyun 156'sını alarak Uluslararası sivil Havacılık Teşkilatı'nın konsey üyeliğine seçildik. Böylesine önemli bir organın konsey üyesi olmak ciddi bir prestij. Türkiye, artık sivil havacılık konusunda dünyanın karar alıcı ülkeleri arasına girdi." diye konuştu.

Alınan kararları uygulayan değil, kararları alan organın içinde olduklarını belirten Arslan, bu gelişmenin Türkiye'nin sivil havacılık alanında son 13 yılda kat ettiği mesafenin göstergesi olduğunu kaydetti.

Son 13 yılda Türkiye'de 26 olan havalimanı sayısının 55'e, yılda 35 milyon olan yolcu sayısının ise 182 milyona yükseldiğini bildiren Arslan, " İstanbul Yeni Havalimanı, dünyanın en büyüğü olacak. Dolayısıyla sivil havacılık otoriterlerinin hepsinin gözü Türkiye'deydi" dedi. Arslan, bu gelişmelerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Türk Hava Yolları'nın büyük katkısı olduğunu da vurguladı.

"Avrupa'dan üye olan 8 ülke arasında"

Ahmet Arslan, Türkiye'nin, dünyada bir başarıya daha imza attığını ve Birleşmiş Milletler'in çok önemli bir organının konsey üyeliğine seçilmesinin memnuniyet verici olduğunu ifade ederek, ICAO Konseyi'nin 36 üyesi bulunduğunu, Türkiye'nin Avrupa'dan konseye seçilen 8 ülke arasına girdiğini bildirdi.

Arslan, "Türkiye, yaptığı atılımlarla sivil havacılıkta devler ligindeydi. Bu karar onu tescil etmiş oldu. Bugünden itibaren artık biz de karar alıcılar arasındayız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, başbakanlığı döneminde bu sektöre ilişkin 2 slogan ortaya koyduğunu, bunların ilkinin "Hava yolu halkın yolu olacak" sloganı olduğunu, hava yolunu sadece elitler, iş adamlarının değil, vatandaşın da kullanacağını belirttiğini hatırlatan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün artık görüyoruz ki Türkiye'de hava yolu halkın yolu oldu. Önemli bir slogandı ve bugün gerçekleşmiş olmasının memnuniyetini yaşıyoruz. Ayrıca, 'Hayatında bir kere de olsa uçağa binmeyen vatandaş kalmayacak' demişti. Bugün Anadolu'nun en ücra köşesindeki vatandaş bile büyükşehirdeki çocuğunu ziyarete uçakla gidiyor. Hele ki biraz önce biletini alıyorsa, vaktinde rezervasyonunu yapıyorsa çok daha uygun fiyata, adeta otobüsle rekabet edebilecek fiyata uçabiliyor ve Türkiye'nin bir ucundan bir ucuna 2 saat 15 dakikada rahatlıkla gidebiliyor. Bu da memnuniyetimizi artıran bir gelişme."

"Sivil havacılıkta daha çok ödül alacağız"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi ve Teknik Binası'nın 370 proje arasında yapılan değerlendirme sonucunda "2016 Uluslararası Mimarlık Ödülü"ne layık görülmesine ilişkin de, şu değerlendirmelerde bulundu:

" İstanbul Yeni Havalimanı 150 milyon yolcu kapasitesiyle zaten bir ödülü hak eden proje. Kaldı ki biz 150 milyonla yetinmeyeceğiz, 200 milyon yolcuyu uçurabilecek kapasitede havalimanı yapıyoruz. Havalimanının kulesi gerçekten şaheser bir proje. Daha uygulamaya geçmeden ödül aldı ki bu havalimanıyla birlikte biz dünya sivil havacılık sektörünün birçok dalında bugüne kadar aldığımız ödüllere yenilerini fazlasıyla ekleyeceğiz. İnsanımız da sadece hava yolunu kullanıp gurur duyan değil, aynı zamanda sivil havacılık sektöründe yakaladığımız başarıdan ve bunun sonuçlarından da gurur duyacak."