Logo

'Türkiye, TASİM için tecrübesini paylaşmaya hazır'

`Türkiye, TASİM için tecrübesini paylaşmaya hazır`



Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de TASİM Üst Düzey İstişare Toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Azerbaycan Ulaştırma, İletişim ve Yüksek Teknolojiler Bakanı Ramin Guluzade ve  Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (BTU) Genel Sekreteri Houlin Zhao'nun yanı sıra Rusya, Kazakistan ve Çin'den yetkililer katıldı.

Arslan, toplantıda yaptığı konuşmada, TASİM projesinin tarafları olan Türkiye ve Azerbaycan'ın bugüne kadar birçok iş birliği yaptığını, Azerbaycan'dan başlayıp Gürcistan ile Türkiye üzerinden Avrupa'ya gidecek hattı hizmete sokabilme şansına sahip olduklarını belirtti. 

Şebeke kapasitesi ve kalitesi açısından geleceğin projesi olarak isimlendirdikleri TASİM'in Hazar Denizi fiberoptik kablo geçişinin de yapılarak en kısa sürede uçtan uca tamamlanmasının kendilerinin en büyük arzusu olduğunu vurgulayan Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ülkelerimizin karasal ve deniz altı fiber kablo altyapılarıyla veri merkezlerinin kurulumu ve işletimi konularında önemli tecrübelere sahip olduğu herkesin malumu. Bu tecrübe ve deneyimleri TASİM'in en kısa sürede hayata geçirilmesini sağlamak üzere her türlü platformda paylaşmaya hazır olduğumuzu vurgulamak isterim. TASİM ve veri merkezleri gibi alanlarda yapılan teknolojik iş birliğinin katılımcı ülkeler arasındaki dostluk bağlarını da güçlendireceğine inanıyorum. TASİM ve diğer alanlardaki iş birlikleri hepimiz için önemli. Biz bu konuda her zaman destek verdik bundan sonra da destek vermeye devam edeceğiz."

Azerbaycanlı Bakan Guluzade, TASİM projesinin tüm bölgede internetin kalitesinin artmasına büyük katkı sağlayacağını bildirdi. Guluzade, projenin ortakları olan Rusya, Çin, Türkiye ve Kazakistan arasında konuyla ilgili önemli görüş ayrılığı bulunmadığını, fakat müzakerelerin daha sıkı hale getirilmesi gerektiğini belirtti. 

Arslan, Bakü temasları kapsamında İran Bilgi ve Haberleşme Teknolojileri Bakanı Mohammad-Javad Azeri Jahromi ile ikili görüşme yaptı. 

TASİM Projesi

Çin, Kazakistan, Azerbaycan, Rusya ve Türkiye'nin dahil olduğu TASİM Projesi ile Çin'den başlayıp Hazar Denizi, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Asya ve Avrupa'ya uzanan 15 bin kilometrelik fiber optik hattın oluşturulması öngörülüyor.