Logo

ULAŞTIRMA BAKANI KARAİSMAİLOĞLU, BAŞAKŞEHİR-KAYAŞEHİR METRO HATTI’NIN İLK RAY KAYNAĞINI YAPTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir Metro Hattı’nın ilk ray kaynağını yaptı. Ray kaynağı işlemlerine başlayarak, projede yeni bir aşamaya geçildiğini vurgulayan Karaismailoğlu, projenin yapım işlerini kısa sürede tamamlayıp, işletmeye almayı planladıklarını söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yüzde 5 ilerlemeyle devralınan projeyi yüzde 72 seviyesine getirdiklerine vurgu yapan Karaismailoğlu, “Halkımızın, ‘suyu getiren ile testiyi kıranı’ göreceğine inanıyoruz” dedi.  

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir Metro Hattı’nın ilk ray kaynağı töreninde konuştu. “Nasıl ki İstanbul Havalimanı ile bu metropolü dünyanın aktarma merkezi haline getirdiysek, diğer taraftan İstanbulumuzu raylı sistemlerle nakış gibi işliyoruz” diyen Karaismailoğlu, İstanbul’un trafik çilesini hafifletecek kent içi metro projelerinde sona yaklaşıldığını kaydetti.

 

İSTANBUL’DA 7 AYRI METRO HATTININ YAPIMINA YOĞUN ŞEKİLDE DEVAM EDİYORUZ

 

İstanbul’da şehir içi ulaşımını, daha hızlı, daha ekonomik, daha çevreci ve daha konforlu hale getirmek için 7/24 hizmet esasına göre var güçle çalıştıklarını belirten Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“İstanbul’un ihtiyaçları her geçen gün artıyor. Devlet aklı, ileri görüşlülüğü ve planlı bir yaklaşımla İstanbul’u yarınlara eksiksiz olarak hazırlamak için üzerimize düşeni yapmak bizim için çok önemli. İstanbullular müsterih olsunlar. İstanbullular için gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz. İstanbul’da yapımını tamamlayıp, halkımızın hizmetine sunduğumuz metro hattı uzunluğu; 80 kilometredir. Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir Metro hattı ile birlikte, İstanbul’da 7 ayrı metro hattının yapımına yoğun şekilde devam ediyoruz. Bu hatlarımız; Pendik-Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro hattı, Bakırköy -Bahçelievler-Güngören-Bağcılar Kirazlı Metro hattı, Beşiktaş Gayrettepe-Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı Metro hattı, Küçükçekmece Halkalı-Başakşehir Kayaşehir-Arnavutkoy-İstanbul Havalimanı Metro hattı, Altunizade-Çamlıca-Ferah Mahallesi-Bosna Bulvarı Metro Hattı, Kazlıçeşme-Sirkeci Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi ve ray kaynağı yaptığımız Başakşehir-Kayaşehir metro hattı. İstanbul’daki raylı sistemin toplam hat uzunluğu 259,5 kilometre olup, yapımı devam eden projelerimizin tamamlanması ile birlikte, mega kentimizin raylı sistem uzunluğunu 363 kilometreye çıkaracağız.”

 

HATTIN YAPIMINI İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN DEVRALDIK

 

Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir Metro Hattının yapımını İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden devraldıklarını anımsatan Karaismailoğlu, “Dünyanın en büyük ve en gelişmiş teknolojilerini barındıran hastanelerinden biri olan Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, toplu konutların ve nüfus yoğunluğunun çok yoğun olduğu Kayaşehir’e ulaşımı sağlayacak. En öncelikli hatlarımızdan biri olan bu hattımızda, maalesef 2019 Temmuz’dan devraldığımız güne kadar metro hattının yapımı durdurulmuş hiçbir çalışma yapılmamıştı. Hatırlayacağınız gibi aynı zihniyet Çam ve Sakura Hastanesi yollarını da yapmamış hastaneye ulaşım için gerekli olan bütün yolları Bakanlığımız yapmıştı” diye konuştu.

 

% 5 İLERLEMEYLE DEVRALDIĞIMIZ PROJEYİ % 72 SEVİYESİNE GETİRDİK

 

Bu nedenle Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Başakşehir-Kayaşehir Metro Hattı inşaatının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredildiğinin altını çizen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yüzde 5 olan ilerlemeyle, 22 Mayıs 2020 tarihinde devraldığımız projeyi, yüzde 72 seviyesine getirdik. İstasyon betonarme işlerini yüzde 80 düzeyine çıkardık. İnce işlerde yüzde 37, ray işlerinde de yüzde 64 düzeyine ulaştık. Toplam 9 bin 523 metre tünel kazısının; 6 bin 277 metrelik NATM tünel kesimlerinde yüzde 93 seviyesine ulaştık. 3 bin 246 metrelik TBM tüneli kesimini ise 2 adet TBM ile günde ortalama 25 metre ilerleme hızıyla tamamladık. İlk ray kaynağı törenini gerçekleştirdiğimiz viyadük imalatlarını da tamamladık.”

 

GÜNDE 70 BİN YOLCU TAŞINACAK

 

TBM tünel kazısı çalışmaları, ray altı beton imalatları ve elektrifikasyon imalatlarının tamamlandığını ifade eden Karaismailoğlu, 7 bin 421 metre ray döşeyerek tüm ray işinin yüzde 64’ünü geçtiklerini söyledi. Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir Metro Hattının uzunluğunun 6,2 kilometre olduğunu anlatan Karaismailoğlu, şu bilgileri verdi:

“4 istasyonlu raylı sistemimiz saatte 80 kilometre hıza uygun olarak, günde 70 bin yolcu taşıyabilecek. Başakşehir’den başlayan hattımız, Onurkent, Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Toplu Konutlar istasyonlarının ardından, Kayşaşehir Merkezine ulaşacak. Çam ve Sakura Şehir Hastanesi önünde inşa ettiğimiz 300 metre uzunluğundaki viyadük üzerinde gerçekleşecek ilk ray kaynağı töreniyle; ray kaynağı işlemlerine başlayarak, projede yeni bir aşamaya geçeceğiz. Kısa sürede yapım işlerini tamamlayıp, sinyal ve sistem emniyet testleri tamamlayınca işletmeye almayı planlıyoruz. Bu hattı işletmeye aldığımızda, kent merkezi ile Çam ve Sakura Şehir Hastanesi ve Kayaşehir arasında hızlı, ekonomik ve emniyetli bir ulaşım sağlanacaktır. Bu metro hattımız aynı zamanda, Metrokent İstasyonu’nda, Bağcılar-Kirazlı, Başakşehir-Olimpiyatköy hattı ile entegre olacak. Yine ayrıca hattımız, Kayaşehir İstasyonu’nda Halkalı-İstanbul Havalimanı Metro hattı ile bağlanacak. Bu entegrasyonlarla, bölgenin Marmaray’a, havalimanına, Göktürk Kemerburgaz, Kağıthane, Beşiktaş Gayrettepeye metro ile ulaşımı da sağlanacaktır.”

 

SEYAHAT SÜRELERİ KISALACAK

 

Kayaşehir–Mahmutbey arası seyahat süresinin 20 dakika, Metrokent–İstanbul Havalimanı arası seyahat süresinin 24 dakika, Kayaşehir -Beşiktaş Gayrettepe arası seyahat süresinin 45 dakika, Çam ve Sakura Şehir Hastanesi–Bağcılar (Kirazlı) arası seyahat süresinin de 23 dakika olacağına vurgu yapan Karaismailoğlu, Bakanlık tarafından yapımı devam eden Bakırköy-Bağcılar metro hattının tamamlanmasıyla birlikte Başakşehir Metrokent-Bakırköy Özgürlük Meydanı arası seyahat süresinin 29 dakika olacağını söyledi.

 

HALKIMIZIN, ‘SUYU GETİREN İLE TESTİYİ KIRANI’ GÖRECEĞİNE İNANIYORUZ

 

“Bakanlık olarak, sadece büyük altyapı projelerini yapmakla kalmıyor, büyük hizmet hatlarımızın merkezi yerleşim yerlerine bağlantılarını da yapıyoruz” diyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin görevi olduğu halde, yapmaktan imtina ettiği, Başakşehir Şehir Hastanemizin bağlantısı olan karayolu ve köprülerini de bakanlık olarak biz devraldık ve yapımını hızla tamamladık. İstanbul’un hep yanında ve yakınında olmaya devam edeceğiz. Ülke genelinde raylı sistem çalışmalarımız devam ederken, raylı sistem ve alt bileşenlerinin yerli ve millilik oranlarını yüzde 80’lere yükseltmeyi hedefliyoruz. Bizler, ‘hizmet odaklı’ çalışıyoruz. Halkımıza hizmeti de ‘Hak’ka hizmet’ gayreti ile yapıyoruz. Temeller atıyor, tünelde bir bir ışık görüyor, ray kaynakları gerçekleştiriyoruz. Biz, sadece bugünü değil, önümüzdeki 10, 20, 50 yıllık geleceği düşünerek planlarımızı ve çalışmalarımızı yürütüyoruz. Her zaman sağ duyusuna inandığımız, kadirşinas halkımızın, ‘Suyu getiren ile testiyi kıranı’ göreceğine inanıyoruz.”

Fotoğraflar