Logo

ULAŞTIRMA BAKANI KARAİSMAİLOĞLU: ÇATALZEYTİN KÖPRÜSÜ’NÜ REKOR SÜREDE TAMAMLADIK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, sel afetinde yıkılan köprülerden biri olan Çatalzeytin Köprüsü’nü 52 gün gibi rekor sürede tamamladıklarına dikkati çekti ve “Proje kapsamında ayrıca, 25 kilometrelik Bozkurt-Çatalzeytin-Devrekani ayrımı yolu ile birlikte 6 kilometrelik Çatalzeytin-Devrekani yolunu da inşa edeceğiz” dedi.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Devrekani-Çatalzeytin Yolu ve Çatalzeytin Köprüsü’nün açılışına katıldı. 11 Ağustos’ta bölgede tarihin en yoğun yağışına ve sel felaketine şahit olunduğunu hatırlatan Karaismailoğlu, “Sel ihbarını, Akdeniz Bölgesi’ndeki orman yangınlarıyla mücadele ederken aldık. Bakan arkadaşlarımızla birlikte, çok hızlı bir şekilde de daha afet bitmeden afet bölgesine ulaştık” ifadelerini kullandı.

 

MİLLET-DEVLET DAYANIŞMASININ DESTANINI HEP BİRLİKTE YAZDIK

 

Sel ve heyelanın hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 13 Ağustos’ta Bozkurt ilçesine yanlarına geldiğini ifade eden Karaismailoğlu, süreci şöyle anlattı:

“Kastamonu, Bartın ve Sinop illerini ‘Afet Bölgesi’ ilan edildiğini açıkladı. Hükümetimizin tüm organlarıyla sahadaydık; Kastamonu, Bartın ve Sinop’ta hasar gören yıkılan her binaya girdik, tahrip olan her köprüyü yerinde inceledik. Ateş düşen her haneyle hemhal olduk.  Vatandaşlarımızın sıkıntılarıyla, sorunlarıyla canla başla ilgilendik. Her zaman olduğu gibi, bu üç ilimizde ilk andan itibaren devlet olarak milletimizin yanında yer aldık. Arama ve kurtarma çalışmalarında kayıp ve acılarıyla yürekleri yanan kardeşlerimizin, devletimizin arkalarında olmasıyla hissettikleri güven ve umudu gördükçe, bizim de azmimiz pekişti. Yaşanan bu felakette, millet-devlet iş birliğinin ve dayanışmasının destanını hep birlikte yazdık.”

 

2 BİN 779 VATANDAŞ TAHLİYE EDİLDİ

 

Devlet olarak bütün kurumlarla, personellerle ve iş makinalarıyla arama-kurtarmada canla başla çalıştıklarını kaydeden Karaismailoğlu, 2 bin 779 vatandaşın kara, hava ve denizyoluyla tahliye edildiğini söyledi. “Selde denize akan ve deniz trafiğini tehlikeye düşüren 64 bin 700 metreküp tomruğu ilk defa uyguladığımız metodla çelik ağlarla denizden topladık” diyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Yıkılan köprülerin yerine, 48 saat gibi bir sürede, prefabrik menfezlerle bölgedeki ulaşımın devamlılığı için geçici köprülerimizi tamamladık, karşılıklı geçişleri sağladık. Köprü geçişlerinin giriş ve çıkışlarına da bağlantı ve servis yollarını kısa sürelerde bitirerek ulaşım ihtiyacını acilen karşıladık” dedi.

 

KÖPRÜNÜN YÜKSEKLİĞİNİ ARTTIRDIK

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, Kastamonu’daki karayolu hasarlarının kalıcı olarak giderilmesi için 6 adet yapım ihalesi gerçekleştirdiklerini anlatan Karaismailoğlu, “Afette yıkılan köprülerden biri de Çatalzeytin-Türkeli arasında bulunan Çatalzeytin Köprüsü’ydü. Yıkılan 68 metrelik Çatalzeytin Köprüsü’nün yerine, yeniden projelendirilen ve 90 metre uzunluğundaki köprüyü, 52 gün gibi rekor bir sürede tamamladık. 3 açıklıklı yeni köprümüzün yüksekliğini de artırdık. Bu şekilde, olası bir heyelan, taşkın anında çok daha güçlü ve çok daha fazla miktarda suyun geçişi sağlanacak. Proje kapsamında ayrıca, 25 kilometrelik Bozkurt-Çatalzeytin-Devrekani ayrımı yolu ile birlikte, 6 kilometrelik Çatalzeytin-Devrekani yolunu da inşa edeceğiz” diye konuştu.

 

Yol projesi ile Batı Karadeniz’deki yerleşkelerin, bitümlü sıcak kaplama standardında yol ağına bağlanmasını amaçladıklarını belirten Karaismailoğlu, Devrekani-Çatalzeytin ile Isırganlık-Bozkurt arasındaki küçük ve dar bir arazide devam eden eğimli, dar geçişin fiziki ve geometrik standartlarının da yükseleceğini ifade etti.

 

YAPILAN YOL ÇALIŞMALARI

 

Bölge halkının daha rahat yollarda, hızlı ve güvenli bir şeklide ulaşımının sağlanacağını vurgulayan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

“Yaşanan sel felaketinde; Kastamonu, Bartın ve Sinop illerinde, toplamda bin 228 kilometre uzunluğundaki 17 adet yolun 155,5 kilometrelik kesiminde hasar oluşmuştu. Yıkılan Çatalzeytin Köprüsü’nün yerine, prefabrik menfezlerle 48 saat gibi kısa bir sürede köprü ve bağlantı yolunu tamamladık. Küre-İkiçay Köprüsü’nün yaklaşım dolguları, heyelanın nedeni ile tahrip oldu, köprüyü trafiğe açtık. Kastamonu-İnebolu yolunun muhtelif kesimlerinde meydana gelen heyelan ıslahı ve onarım yaparak yolu, 20 Ağustos’ta açtık. Cide-Şenpazar-Kastamonu yolunda hasar gören köprüler ve muhtelif kesimlerdeki heyelan ıslahı, temizlik ve tahkimatlar yaparak, 21 Ağustos’ta yolu trafiğe açtık. Pınarbaşı Yolu üzerindeki Kanlıçay Köprüsündeki hasarı gidererek, 12 Ağustos’ta köprüyü açtık. İnebolu-Abana ayrımı-Devrekani Yolu’nu, 12 Ağustos’ta yolu açtık. Çatalzeytin-Devrekani yolundaki hasarları giderilerek, kısa sürede yolu devreye aldık. Azdavay-Şenpazar-Ağlı ayrımı yolundaki hasarlar da aynı şekilde giderilerek yol 11 Ağustos’ta açıldı. Bartın-Karabük yolunun, Bahçecik Mevkiindeki sel hasarları temizlenerek, 18 adet çift menfez ile ulaşımı sağladık.”

 

Kavlakdibi Köprüsü’nün yerine de yine prefabrik menfezlerle köprü yapıldığını anlatan Karaismailoğlu, tüm mevkilerdeki hasarların onarılarak yolu 13 Ağustos’ta kullanıma açtıklarını kaydetti. Kozcağız-Kumluca-Abdipaşa Yolu’nda yıkılan Boğazköy Köprüsü’nün yerine 8 metrelik ırmak geçişini sağladıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, bağlantı yolu ile birlikte ulaşımı 22 Ağustos’ta servis yolundan sağladıklarını söyledi.

 

 10 AYRI YOL İHALESİ YAPTIK

 

Mobil çelik köprülerle afet yörelerine ulaşımın acilen sağlandığının altını çizen Karaismailoğlu, “Selin ikinci ve üçüncü gününden itibaren ulaşımı başlattık. Bütün bu acil müdahalelerinin ardından, bölgedeki tahrip olan yol ve köprüleri kalıcı olarak yeniden yapmak için seferberlik başlattık. Selin hemen ardından, sel hasarlarının giderilmesi, ulaşımının çok daha iyi ve kaliteli bir şekilde sağlanması amacıyla 1’i Bartın’da, 2’si Sinop’ta ve 7’si de Kastamonu’da olmak üzere 10 ayrı yol ihalesi yaptık. Sel sonrası yaptığımız ihaleler kapsamında; Kastamonu-İnebolu Yolu Ersizlerdere mevkiinde Küre İkiçay Köprüsünün onarımı ve yolda meydana gelen sel hasarlarını yapıyoruz. Devrekani-Çatalzeytin yolunun 22 ile 45’inci kilometreleri ile birlikte, 51 ile 61’inci kilometrelerinde yol yapım çalışmalarımız sürüyor. Bozkurt-Devrekani yolunun 19 km’lik kesiminin de ihalesi yapılmış olup çalışmalara başlanacaktır” dedi.

 

SİNOP VE BARTIN’DAKİ YOL ÇALIŞMALARI

 

Ağlı-Azdavay ayrımı-Şenpazar yolunun muhtelif kesimlerinde meydana gelen sel hasarlarının oluşturduğu tahribatların da düzeltildiğini anlatan Karaismailoğlu, Sinop’taki çalışmalar hakkında da şu değerlendirmelerde bulundu:

“Şevki Şentürk Köprüsü, Otogar Köprüsü Aliköy-Ayancık arası heyelan temizliği, Ayancık çıkışı İkisu Köprüsü arası dolgu ve tahkimat çalışmalarımıza büyük bir hızla devam ediyoruz. Ayrıca, Boyabat-Ayancık arası kesimde dolgu çalışmaları yaparak servis yolu açtık. Yılsonuna kadar belirli kesimlerin yapımını tamamlayacağız. Türkeli-İkisu Köprüsü arası yol temizliği ve tahkimatı ile birlikte 6 kilometrelik kesimin onarımını yapıyoruz. İkisu Köprüsü ile Ayancık arasında 4 kilometrelik kesimde çalışmalar devam ediyor. İkisu Köprüsü ile birlikte Yenikonak arasındaki 4 kilometrelik kesim onarımı da aynı şekilde devam ediyor. Önümüzdeki günlerde önce Ayancık Otogar Köprüsünü ardından Şevki Şentürk Köprüsünü trafiğe açacağız.”

Bartın’da da çalışmaların sürdüğünün altını çizen Karaismailoğlu, Kavlakdibi, Kirazlı, Kumluca-1, Kumluca-2 yapımı ile birlikte Kozcağız-Kumluca-Abdipaşa Yolu sel hasarları yapım işlerinin büyük bir hızla devam ettiğini ifade etti.

 

DEVLET MİLLET EL ELE ÜSTESİNDEN GELEMEYECEĞİMİZ HİÇBİR ZORLUK YOK

 

Bu 3 ilde daha önce başlanan, sel hasarı dışındaki projelerin de sürdüğünü belirten Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Bizler, ‘halka hizmeti hakka hizmet’ ilkesini benimsiyoruz. Normal zamanda şehirlerimizin imarı için yaptığımız çalışmaları afet zamanlarında kat be kat artırarak devam ettik. Her zaman yakınınızda olan devletimiz, afet zamanlarında çok daha hızlı ve yoğun bir şekilde yanınızda oldu. Sel felaketinde, Kastamonu, Bartın ve Sinop’taki afet bölgelerinde yürüttüğümüz arama kurtarma çalışmalarında da şahit olduğunuz gibi; bu devlet, milletimizi hep yanında gördü. Devlet millet el ele üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir zorluk yoktur” diye konuştu.

 

Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, hükümetin afetin yaralarının sarılması konusunda canla başla çalışmaya devam ettiğine vurgu yapan Karaismailoğlu, iklim krizinin artırdığı riskler nedeniyle oluşabilecek afetlere daha güçlü bir şekilde hazırlandıklarını kaydetti.

 

MUHALEFET ETMEK YAPILAN HİZMETE DÜŞMALIK ETMEK DEĞİL

 

“Muhalefet etmek demek, ülkesine, devletine, milletine yapılan hizmete düşmanlık etmek değildir” diyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“Siyasette, hizmette yarış demektir. Bizde durum böyle mi? Maalesef değil. Milletimize olan hizmetimizi artıracak eleştirinin başımızın üstünde yeri var. Ancak bunlar, kavgada söylenmeyecek sözlerle, davranışlarla, kötülükle ortaya çıkıyorlar. Siyasi partiler hizmette birbiriyle yarışırlar, evet. Ancak söz konusu millet ve devlet oldu mu; tek yürek, bir olmanın zamanıdır. Onlar ne yaparsa yapsınlar ne söylerlerse söylesinler, AK Parti iktidarı olarak bizler milletimizin aşığıyız. Ak Parti iktidarı olarak; milletimizin sorunlarını ivedi çözmek, milletimiz için her zaman daha iyi hizmeti sunmak, eser ve hizmet siyasetinden vazgeçmemek tek şiarımız olmuştur.”

 

Dünyadaki diğer ülkelere dikkati çeken Karaismailoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bazı ülkelerin sel afet durumlarını bizden çok daha önce yaşamış olmalarına rağmen, hala daha afet bölgelerine müdahale etmediklerine dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu da Türk Devletinin şu anda gelmiş olduğu seviyeyi gösteriyor”

Fotoğraflar