Logo

ULAŞTIRMA BAKANI KARAİSMAİLOĞLU, KARAYOLU İŞÇİLERİNİN YENİ YILINI KUTLADI

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yeni yıl öncesinde Bolu Dağı Tünel işletme Merkezi’ni ziyaret etti, karayolu işçilerinin yeni yılını kutladı. Bakan Karaismailoğlu, “2021 yılı içerisinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak milletimizin geleceğine ışık tutacak, ülkemizi yarınlara taşıyacak, gençlerimize aydınlık bir gelecek bırakacak büyük projeleri hayata geçirdik. Projelerimizle, Türkiye’nin 2023, 2053, 2071 yılına kadar olan yatırımlarını planladık” dedi.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bolu Dağı Tünel İşletme Merkezi’ni ziyaret etti. Burada basın açıklaması yapan Karaismailoğlu, “Karla mücadele ve yol bakımı için Karayolları Genel Müdürlüğü envanterine her yıl ihtiyaç duyulan yeni makine ve ekipmanları katıyoruz. Kurumumuz toplam 13 bin 456 adet makine ve ekipman ile hizmet verir hale geldi. Bu çalışmalar; yurt genelinde 446 adet karla mücadele merkezinde 12 bin 645 personel ile gerçekleştiriliyor. Çalışmalarımızda kullanılmak üzere; 540 bin ton tuz, 340 bin metreküp tuz agregası, kritik kesimler için 8 bin ton kimyasal buz çözücü ve tuz çözeltisi ile 700 ton üre karla mücadele merkezlerinde depolandı. Yollarımızda tipi ve esinti nedeni ile trafik akışının güçleştiği veya kapandığı kesimlere 822 kilometre kar siperi yapıldı. Ayrıca Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulmuş olan karla mücadele merkezinde; güzergah analizi, karla mücadele çalışmaları, açılan-kapanan yollar ve anlık trafik takip edilmektedir” dedi.

 

YERLİ VE MİLLİ ÜRETİMDE ÜLKEMİZE SINIF ATLATTIK

 

2021’in tüm dünya için aşılama çalışmalarıyla salgının kontrol altına alınmaya çalışıldığı ve normalleşme süreçlerinin hızlandığı bir yıl olduğunu ifade eden Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“İnsanlığın karşılaştığı en büyük krizlerden biri olan Kovid-19 salgınıyla ilgili son derece önemli bir sınav verdik. Millet-devlet iş birliğinin ve dayanışmasının destanını hep birlikte yazdık. Yerli ve milli üretimde ülkemize sınıf atlattık. Sağlık, eğitim, ekonomi, ticaret, altyapı faaliyetlerimizle çalışma ve sosyal hayata ilişkin emin adımlar atarak, çetin mücadeleleri başarıyla geride bıraktık. 2021 yılı içerisinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak milletimizin geleceğine ışık tutacak, ülkemizi yarınlara taşıyacak, gençlerimize aydınlık bir gelecek bırakacak büyük projeleri hayata geçirdik. Projelerimizle, Türkiye’nin 2023, 2053, 2071 yılına kadar olan yatırımlarını planladık. 50 yıl sonrasını planlarken, gerekli tüm sağlık tedbirlerini alarak bugün için ihtiyaç duyulan ve milletimizin özlemle beklediği hizmetlerin ve projelerin aksamaması için çalışmalarımıza devam ettik ve başarıya ulaştık.”

 

BİR YIL İÇİNDE 2 HABERLEŞME UYDUSU FIRLATARAK TARİHİMİZDE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK

 

Yapılan yatırımlar hakkında bilgi veren Karaismailoğlu, yılın ilk günleri içerisinde 8 Ocak’ta milli ve yerli gurur olan Türksat 5A’yı yörüngesine fırlattıklarını ve 28 Haziran’da başarıyla hizmete aldıklarını aktardı. “Bundan 12 gün önce 19 Aralık’ta da yeni nesil haberleşme uydumuz Türksat 5B’yi yörüngesine fırlattık” diyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Böylece bir yıl içinde 2 haberleşme uydusunu yörüngesine fırlatarak tarihimizde bir ilki gerçekleştirdik. Marmara’nın altın gerdanlığı Kuzey Marmara Otoyolu’nun Hasdal-Habipler ile Başakşehir Kavşakları arasında kalan 7. kesimini hizmete alarak Otoyol’un 400 kilometresini hizmete açtık. Kuzey Marmara Otoyolu Başakşehir-Ispartakule-Hadımköy çalışmalarına da başladık. Bu proje kapsamında Sazlıdere Barajı üzerinde yapım çalışmalarını başlattığımız Sazlıdere Köprüsü ile Kanal İstanbul Projesi’ne de start verdik. Türkiye’ye yayıncılık alanında çağ atlatan ve dünyaya örnek bir çevre projesi olan Avrupa’nın en yüksek kulesi Çamlıca Kulesi’ni milletimizin hizmetine sunduk” değerlendirmesinde bulundu.

 

İKİ ULUSLARARASI ZİRVE GERÇEKLEŞTİRDİK

 

Yıllık 25 milyon ton konteynır elleçleme kapasitesi ile açılışı yapılan Filyos Limanı’nı Karadeniz'in yeni lojistik üssü ve büyük tonajlı gemilerin yeni adresi yaptıklarını belirten Karaismailoğlu, ulaşım alanında iki büyük uluslararası zirve gerçekleştirdiklerini söyledi. 1 Temmuz’da Türkiye Denizcilik Zirvesi’nde uluslararası denizcilik otoritelerini İstanbul’da bir araya getirdiklerini kaydeden Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Ulaşım ve haberleşme alanında uluslararası otoriteleri İstanbul’da buluşturduğumuz 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûrası’nı Ekim ayında düzenledik. Kovid-19 sonrasında dünya ölçeğinde ulaşım stratejilerinin ve küresel tedarik zincirinin yeni standartlarını enine boyuna ele aldık ve gelecek fırsatlarını değerlendirdik. Ulaşım ve iletişim alanında, gelecek dönemin yeni yol haritasını belirledik” diye konuştu.

 

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ PROJESİ'NDE SONA YAKLAŞTIK

 

Türkiye’nin en önemli ulaşım projelerinden biri olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün tabliye montajlarını da bu yıl içinde tamamladıklarına dikkati çeken Karaismailoğlu, çok önemli bir aşamayı geride bırakarak, projede sona yaklaştıklarını vurguladı. Kömürhan Köprüsü, Diyarbakır-Ergani-Elazığ Yolu Devegeçidi, Tohma, Hasankeyf-2 ve Zarova köprülerinin de açılışlarını gerçekleştirdiklerini belirten Karaismailoğlu, Kızılcahamam-Çerkeş, Rize İyidere-İkizdere Yolu Tünelleri, Salarha Tünellerini hizmete aldıklarını söyledi. “Dün de ve Doğu ve Güney Doğu Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan Pirinkayalar Tüneli’ni vatandaşımızın hizmetine açtık” diyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Gaziantep Havalimanı yeni terminal binasını da hizmete açtıklarını aktardı.

 

700 BİNİN ÜZERİNDE ÇALIŞAN İLE BÜYÜK BİR AİLEYİZ

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Bizler; karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu ve iletişime gönül veren, Türkiye’nin ulaşım ve haberleşme altyapısını inşa eden, kültürün, turizmin, ekonominin kalkınmasına üst düzeyde katkı sağlayan, yatırımlarımız ile her yıl doğrudan ve dolaylı toplamda 1 milyonun üzerinden istihdam alanı açan, 4 binin üzerinde şantiyesi, 700 binin üzerinde çalışanı ile çok büyük bir aileyiz. Tüm bu başarıları birlik ve beraberlik ruhundan güç alıp, Cumhurbaşkanımızın vizyon ve desteğiyle, ilk günkü heyecan ve özveri ile çalışarak gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

 

KANAL İSTANBUL İLE DÜNYA DENİZ TAŞIMACILIĞINA YENİ BİR SOLUK GETİRECEĞİZ

 

2022 yılının da mevcut projeleri bitirip, yeni projelerin hayata geçirildiği yoğun bir sene olacağına dikkati çeken Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Cumhuriyet’imizin yüzüncü yıl sembollerinden birisi olacak 1915 Çanakkale Köprümüzü ve Malkara Çanakkale otoyolumuzu 2022 yılının ilk çeyreğinde hizmete açacağız. 2021’de startını verdiğimiz Kanal İstanbul Projesi, 2022 yılında, projenin ilerleme hızına hız katacağımız en önemli gündemlerimizden biri olacak. Kanal İstanbul ile dünya deniz taşımacılığına yeni bir soluk getireceğiz. Türkiye’nin denizlerdeki lojistik hakimiyetini artıracağız. Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren hattını da 2022 yılı sonunda işletmeye açacağız. Konya–Karaman hızlı tren projemizi 8 Ocak’ta hizmete alıyoruz. Yüksek Hızlı Tren hatlarımızı lojistik bir süper güç olma yolunda daha verimli kılacak, yük taşımacılığı için de kullanacağız. Ulusal çapta tamamladığımız, ilerleme kaydettiğimiz ve planladığımız demiryolu yatırımlarımızın yanı sıra, kent içi raylı sistemler için de güçlü bir yılı geride bırakıyoruz. Kent içi raylı sistemlerin ekonomiye ve çevreye katkıları göz ardı edemeyeceğimiz boyutlarda. Altı ilde yapımı süren 10 projemiz var. 2022 yılı çok büyük ve önemli kent içi raylı sistem projelerinin hayata geçeceği bir yıl olacak. Saatte 120 km ile ‘Türkiye’nin En Hızlı Metrosu’ unvanına sahip olacak 37,5 kilometrellik Beşiktaş (Gayrettepe)-Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı Metrosu’nu yapacağız. Bu hatta önce Kağıthane-Havalimanı arasını ardından Gayrettepe-Kağıthane arasını işletmeye açacağız. 31,5 km’lik Küçükçekmece (Halkalı)-Başakşehir-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı Metro Hattı ve Kirazlı-Başakşehir Hattı’nın, Bakırköy ile bağlantısını doğrudan sağlayacak Bakırköy -Bahçelievler- Güngören-Bağcılar Kirazlı Metro hatlarını da 2022 yılı sonunda bitirmeyi planlıyoruz. Ankara’da süren çalışmamızda Atatürk Kültür Merkezi-Gar-Kızılay hattını da 2022 yılı sonuna doğru açmayı hedefliyoruz. Tandoğan-Keçiören Metrosu’nu kullananlar bu proje bittiğinde 2022 yılı içinde Kızılay’a aktarmasız ulaşabilecekler.”

 

ÖNÜMÜZDEKİ YIL MİLLİ ELEKTRİKLİ TRENLERİMİZ RAYLARDA OLACAK

 

Güneydoğu’nun sanayi ve ekonomi alanında en üretken illerinden biri olan Gaziantep’in kent içi toplu taşıma sistemi Gaziray Projesi’nin de 2022 yılında bitirilen projelerden biri olacağını aktaran Karaismailoğlu, ayrıca önümüzdeki yıl milli elektrikli trenlerin raylarda olacağını söyledi. “2021 yılında reform alanı olarak ilan ettiğimiz demiryollarında gerçekleştirdiğimiz atılımları yeni yılda katlayarak sürdüreceğiz” diyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, yıllık 2 milyon yolcu kapasiteli Tokat Havalimanı’nı da 2022 yılı ilk çeyreğinde hizmete açmayı hedeflediklerini kaydetti.

 

YENİ YILDA DA AYNI YOLDA KARARLILIKLA ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

 

Çukurova Havalimanı’nın da yapım çalışmalarının hızla devam ettiğini, havalimanını 2022 yılı bitmeden hizmete alacaklarının altını çizen Karaismailoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yeni yılda da aynı yolda kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. Hizmet kalitemizi arttırarak; ülkemizin gelişimi, milletimizin kalkınması, gençlerimizin geleceğinin daha da aydınlanması ve Cumhuriyet’imizin 100. yılı için koyduğumuz hedeflere ulaşmak adına daha çok gayret göstereceğiz. Akıllı, çevreci ve bütünsel kalkınmaya katkı sağlayacak politikalar çerçevesinde yatırım faaliyetlerimizi daha da artıracağız. Bugüne kadar başardıklarımızı birlik ve beraberlik ruhundan güç alıp, heyecan ve özveri ile çalışarak gerçekleştirdiğinizi biliyorum. Aynı azim ve çalışma şevkini bundan sonra da devam ettireceğiz.”

Fotoğraflar