Logo

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI KARAİSMAİLOĞLU: ENLERİN, İLKLERİN VE REKORLARIN PROJESİ 1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ YARIN AÇILIYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu,  enlerin, ilklerin ve rekorların projesi 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yarın açılacağını belirterek, “Biz o benzeri yaşanmamış harbin, feda edilen canların anısını yaşatmak için dünyada eşi olmayan bir eser bırakıyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü; adı, mimari tasarımı ve teknik özellikleri ile aziz şehitlerimizin hatırasını da bağrında taşıyan, Çanakkale Boğazı’na vurulan mühür ve eşsiz bir abidedir” dedi.

 

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü açılışı öncesinde basın açıklaması yaptı. Köprüde açıklama yapan Karaismailoğlu, “Çanakkale, milletimizin kaderinin çizildiği yerdir. Bir nesil cihan harbinde şehit oldu; ama onlar sayesinde bir millet bağımsızlığına kavuştu. Bu toprakların kıymeti tarif edilemez. Bir hilal uğruna, tertemiz alnından vurulan, bir gül bahçesine girercesine kara toprağa giren aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Böyle bir mirası devralmış bizlere ise düşen iki görev var. Bu destanı yazan ecdadımıza saygımızı sunmak ve onlardan öğrendiğimiz gibi gelecek nesillerimize üzerinde yükselebilecekleri bir armağan bırakmak. İşte bugün, bu vazifemizi yerine getirdiğimiz gündür” dedi.

 

FEDA EDİLEN CANLARIN ANISINI YAŞATMAK İÇİN DÜNYADA EŞİ OLMAYAN BİR ESER BIRAKIYORUZ

 

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. yıl dönümünde, 2023 Vizyon Projelerinden olan Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü’nü hizmete açıyor olmanın haklı gururunu ve onurunu yaşadıklarını belirten Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle yarın Malkara-Çanakkale Otoyolu ile birlikte yolun altın halkası olan 1915 Çanakkale Köprümüzün açılışını yapacağız. Milli Şair Mehmet Akif Ersoy, ‘Şu Boğaz harbi nedir? Var mı ki dünyada eşi?’ der… Biz o benzeri yaşanmamış harbin, feda edilen canların anısını yaşatmak için dünyada eşi olmayan bir eser bırakıyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü; adı, mimari tasarımı ve teknik özellikleri ile aziz şehitlerimizin hatırasını da bağrında taşıyan, Çanakkale Boğazı’na vurulan mühür ve eşsiz bir abidedir. Köprümüz, enlerin, ilklerin ve rekorların projesidir. 2 bin 23 metre orta açıklık ve 770’er metre yan açıklıkları ile birlikte köprümüz 3 bin 563 metre uzunluğunda. 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile birlikte toplam geçiş uzunluğu da 4 bin 608 metreye ulaşıyor. Dünyada bu kadar uzun orta açıklıklı ikiz tabliyeli tasarlanan ilk köprü olarak tarihe geçecek. 318 metre kule yüksekliği ve 16 metrelik mimari amaçlı top mermisi figürüyle deniz seviyesinden 334 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek kulelere sahip asma köprüsü olacak. 1915 Çanakkale Köprümüz bizim için çok kıymetli olan pek çok sembolü bağrında taşıyor. 2 bin 23 metre orta açıklık, Cumhuriyet’imizin 100. yılı olan 2023’e atıftır. 318 metrelik çelik kuleleri, 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi’ne işarettir. 16 metrelik mimari amaçlı top mermisi figürleri, top mermilerini insanüstü bir güçle sırtlayan Seyit Onbaşı’ya saygımız, selamımızdır. Kırmızı-beyaz renkli kuleler, al bayrağımızı işaret ediyor”

 

MALKARA-ÇANAKKALE OTOYOLU VE ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ’NÜ AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ İLE DONATTIK

 

“4 yıllık yapım süresin boyunca 30 bin çalışma arkadaşımız en yoğun zaman da 6 bin personel ve 740 adet iş makinesi ile gece-gündüz çalışarak tamamladığımız projemiz, hem şehit ecdadımıza vefa borcumuz ve hem de ülkemizin aydınlık geleceğinin teminatıdır” diyen Karaismailoğlu projenin sembol ve tarihi özelliklerinin yanı sıra teknik özellikleri ile de Türkiye’deki örnek ve lider projeler arasında yer aldığını söyledi. Malkara-Çanakkale Otoyolu ile birlikte Çanakkale Köprüsü’nün akıllı ulaşım sistemleri ile donatıldığına dikkati çeken Karaismailoğlu, proje kapsamında 225 bin 250 metre uzunluğunda fiber optik iletişim altyapısı, 34 değişken mesaj işaretleri, 62 olay algılama kamera sistemi, 6 meteoroloji ölçüm istasyonu, 1 adet felaket kurtarma merkezi ve 1 adet acil çağrı sistemi gibi önemli sistemler kullanıldığını kaydetti.

 

KÖPRÜ VE OTOYOL GÜZERGAHINDA 1.5 MİLYONDAN FAZLA AĞAÇ DİKİLDİ

 

Sis, buzlanma ve kaza risklerinin kontrol merkezlerinde 7/24 esasına göre yapay zeka ile izlendiğinin altını çizen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Türkiye’de ilk kez uygulayacağımız LED Otoyol Aydınlatma Sistemi ile diğer sistemlere göre yılda 3 milyon 530 bin kilovatsaate yakın enerji tasarrufu sağlayacağız. Bu şekilde 300 ton karbon salınımının önüne geçeceğiz. Köprü ve otoyol projemiz kapsamında da 540 bini otoyol güzergahında olmak üzere toplamda 1 milyon 540 bin ağaç dikildi” dedi.

 

TÜRKİYE’NİN BATISINDAKİ OTOYOL ENTEGRASYONU SAĞLANACAK

 

Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun, 324 kilometrelik Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu projesinin önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, bu otoyolun aynı zamanda, Gebze-İzmir Otoyolu’na bağlandığında, tüm Marmara Denizi’ni çevreleyen otoyolu zincirinin devamı olacağını söyledi. Karaismailoğlu, “Malkara-Çanakkale Otoyolu ve Çanakkale Boğazı’nın yakut gerdanlığı 1915 Çanakkale Köprüsü sayesinde Avrupa ve Trakya’dan gelen trafik yükü, Kuzey Marmara’yı dolanmadan, Çanakkale üzerinden Güney Marmara ve Ege’ye ulaşacak. Otoyollarımızın hizmete girmesiyle, Trakya ile birlikte, Batı Anadolu ve Ege’nin -hatta Batı Akdeniz Bölgesi’nin- ulaşım, üretim, sanayi, ticaret ve hizmet sektörü de canlanacak. Proje daha açılmadan ülkemiz ekonomisi için de olumlu sinyaller vermeye başladı. Ayrıca şehrimiz ve bölgemizden, İstanbul başta olmak üzere Marmara’ya ulaşan tarım ürünlerimiz de artık havanın ve denizin insafına kalmadan önce manavlarımıza ve marketlerimizi ardından da milletimizin sofrasına gelecek. Otoyol ve köprümüz, önemli turizm destinasyonu olan Marmara, Ege ve Çanakkale’nin kültür ve turizmine de destek olacaktır. Avrupa ve Balkanların yanı sıra Yunanistan ve Bulgaristan ile ticari ve kültürel ilişkilerimize katkı sağlayacağız. Projemiz ile aynı zamanda Türkiye’nin batısındaki otoyol entegrasyonu da sağlanacak. ‘Bir Kuşak Bir Otoyol` projelerimizle, ülkemizin öncülük ettiği ‘Orta Koridor’da küresel lojistik bir süper güç olma girişimimizin çok kıymetli bir parçası olarak, Pekin’den Londra’ya kadar tesis ettiğimiz kesintisiz ticaret yoluna katkı verecek” değerlendirmesinde bulundu.

 

YILLIK TASARRUF MİKTARI 415 MİLYON EURO

 

Bağlantı yolları ile 101 kilometre uzunluğundaki Malkara-Çanakkale Otoyolunun devreye girmesiyle, mevcut devlet yoluna kıyasla ulaşımın 40 kilometre daha kısalacağına işaret eden Karaismailoğlu, daha da önemlisi feribotla saatler sonra ulaşılan iki yakanın 6 dakikada bir araya geleceğini söyledi. Bu şekilde taşımacılıkta süreler ve maliyetlerin ciddi oranda azalırken, dış ticaret de avantajlar sağlanacağını aktaran Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, projenin yapım ve işletmesinde binlerce kişiye iş imkanı kazandırıldığını belirtti. “Otoyolumuz, ülkemizin en gelişmiş bölgelerinden Marmara ve Ege Bölgelerini birbirine bağlarken, aynı zamanda, demir ve havayolu ulaşım sistemleri ile birlikte limanlarımızla olan entegrasyonu artıracağız” diyen Karaismailoğlu, “Yap-İşlet-Devret modeli ile yapımını gerçekleştirdiğimiz 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu projemiz 2 milyar 545 milyar avro yatırım tutarı ile 4 yıl gibi rekor bir zamanda tamamlandı. Projemiz sayesinde yıllık; zamandan 382 milyon euro, akaryakıt tüketiminden 31 milyon 300 bin euro, 3 bin 234 ağaca eş değer, karbon salımındaki azalmayla çevresel olarak, 1 milyon 900 bin euro tasarruf elde edeceğiz. Böylece toplam tasarruf tutarı yıllık olarak 415 milyon euro’ya ulaşacak. Projenin 1,5 yıl önce açılması ile ülke ekonomisine 628 milyon Euro katkı sağlamış oluyoruz. Projemizin; Gayrı Safi Milli Hasılaya etkisi; 2 milyar 442 milyon euro, üretime etkisi 5 milyar 362 milyon euro, istihdama etkisi de 118 bin kişi olduğu dikkat çekmektedir” diye konuştu.

 

BİZİM ANLAYIŞIMIZDA “YA YOL BUL YA DA YOL OL” İLKESİ VAR

 

“Halka hizmeti ‘Hakka hizmet’ olarak gören yönetim anlayışımızda, Halkımızın gönlüne gidecek tüm yolları yapmaya devam ediyoruz” diyen Karaismailoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Bizim hizmet anlayışımızda; “Ya yol bul, ya da yol ol“ ilkesi vardır. Gurbete yolladığı sevdikleri için ‘Yola yolladım seni, yollar yormasın seni’ şeklinde dilekte bulunan kadirşinas halkımızın dileklerini yerine getirmek için canla başla çalışıyoruz. Türkiye ve boğazlarımız 1915’te ne kadar önemli ise 2023’te, 2053’te ve 2071’de de o kadar önemli olacak. Dünya durdukça, bu bölge ve ülkemiz önemini hep koruyacak. Biz, stratejik konumumuzun gereği olarak, tüm ulaşım sistemlerimizi, birbirleri ve dünya ulaşım ağı ile entegreli bir şekilde planlıyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü; şehitlerimize vefa borcudur, ecdada saygı ve geleceğe armağandır. Lider Türkiye’nin göstergesidir. Çanakkale Boğazı’na takılan ‘yakut’ bir gerdanlıktır.”

Fotoğraflar