Logo

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI KARAİSMAİLOĞLU, KAZLIÇEŞME-SİRKECİ RAYLI SİSTEM PROJESİ’NİN İLK RAY KAYNAĞINI YAPTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yeni nesil ulaşım projesi Kazlıçeşme-Sirkeci Raylı Sistem Projesi’nin ilk ray kaynağı ile çok önemli bir aşamayı başlattıklarına dikkati çekti ve projeyi 2023 yılının ilk çeyreğinde hizmete açmayı hedeflediklerini duyurdu.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kazlıçeşme-Sirkeci Raylı Sistem Projesi’nin ilk ray kaynağı törenine katıldı. Törende açıklamalarda bulunan Karaismailoğlu, Türkiye genelinde 5 bine yakın şantiyede, 700 bine yakın çalışanla yarının ihtiyaçlarını en doğru şekilde karşılayacak yatırımlara dur durak bilmeden devam ettiklerini kaydetti. Söz konusu çalışmaların, “Türkiye Yüzyılı”nın da en önemli kilometre taşlarından olacağını aktaran Karaismailoğlu, “Ülkemizin; doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi demeden, köyü-kasabası ya da büyükşehri fark etmeden, yaptıklarımızla yetinmiyoruz, yeni yatırımlarımızı bir an önce milletimize sunmak için ilk günkü motivasyonla 7 gün, 24 saat esasına göre çalışıyoruz. Ve elbette saymakla bitmeyecek, her gün bir yenisi eklenen hizmetlerimizle, 2003 yılından bugüne, 81 ilimizi, ulaştırma ve haberleşme yatırımları açısından ihya etmeyi sürdürüyoruz” diye konuştu.

 

İSTANBUL’DA DA HİZMET VE ESER SİYASETİMİZİ DEVAM ETTİRİYORUZ

 

Türkiye’nin dört bir köşesinde olduğu gibi dünyanın sayılı metropollerinden biri olan İstanbul’da da hizmet ve eser siyasetini devam ettiklerini dile getiren Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Sadece geride bıraktığımız ekim ayında Türkiye’nin doğusundan batısına dev ulaşım projelerinin hayata geçtiği ve yenilerinin temellerinin atıldığı bir döneme şahit olduk. Sadece Ekim ayı boyunca; Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı’mızın açılışını gerçekleştirerek İstanbulluların hizmetine sunduk. Ardından Çanakkale’de, vizyon projelerimizden Ayvacık-Küçükkuyu Yolu ve Troya-Assos tünellerinin açılışını gerçekleştirdik. Malatya’yı Sivas’a bağlayan Malatya-Hekimhan Yolu’nu bölünmüş yol olarak hizmete açtık. Diyarbakır Çevre Yolu ve Bitlis Çevre Yolu ile Kavşağı’nı hizmete açtık. Balıkesir Kuzeybatı Çevre Yolu’nun temelini attık, Bandırma Farklı Seviyeli Kavşağı’nın açılışını gerçekleştirdik. Dün de Kayseri Tramvay hattımızın ilk tramvay aracının teslim törenini gerçekleştirdik.”

 

GAZİANTEP, GAZİRAY İLE HIZLI, GÜVENLİ VE KONFORLU BİR ULAŞIM İMKANINA KAVUŞUYOR

 

Sadece bir kent içi raylı sistem projesi değil aynı zamanda yaya odaklı yeni nesil ulaşım projesi olan Kazlıçeşme-Sirkeci Raylı sistem projesinde ilk ray kaynağı ile çok önemli bir aşamayı başlattıklarının altını çizen Karaismailoğlu, yarın da yine Türkiye için önemli projelerden bir tanesi Gaziantep’te ulaşımın yeni adı GAZİRAY’ı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle hizmete açacaklarını söyledi. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, 6 organize sanayi bölgesi ile şehir merkezini bağlayan, 25 kilometre uzunluğa ve 16 istasyona sahip GAZİRAY’ın hızlı, güvenli ve konforlu bir ulaşım imkanı sunacağına işaret etti.

 

İSTANBUL’U HAYALLERİN ÖTESİNDEKİ BAMBAŞKA BİR NOKTAYA TAŞIDIK

 

İstanbul’u Avrupa’nın ve dünyanın en gelişmiş ulaşım altyapısına sahip şehirlerinden biri yapmak için mega projeleri birer birer hayata geçirdiklerine vurgu yapan Karaismailoğlu, bugüne kadar Marmaray, Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu, Osmangazi Köprüsü ve İstanbul-İzmir Otoyolu, İstanbul-Ankara YHT Hattı gibi mega projeler ile İstanbul’u hayallerin ötesindeki bambaşka bir noktaya taşıdıklarını belirtti. Tüm bunların yanı sıra İstanbul’da dünyanın en özgün ve gelişmiş kent içi raylı sistem projelerini bir bir hayata geçirdiklerini kaydeden Karaismailoğlu, İstanbul’u bir baştan diğer başa modern raylı sistem ağlarıyla donattıklarını anlattı.

 

SIRADA KAĞITHANE- İSTANBUL HAVALİMANI VE BAŞAKŞEHİR- KAYAŞEHİR METRO HATLARI VAR

 

Marmaray’ın bugüne kadar 800 milyona yakın yolcu yani ülke nüfusunun yaklaşık 9,5, İstanbul'un ise 50 katı yolcu taşıdığının altını çizen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Şu anda da İstanbul’da an itibariyle; Gayrettepe-Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro Hattı, Halkalı-Başakşehir-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı Metro Hattı, Bakırköy-Güngören-Bağcılar Kirazlı Metro Hattı, Altunizade-Ferah Mahallesi-Çamlıca - Bosna Bulvarı Raylı Sistem Projesi, Başakşehir-Çam Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir Metro Hattı ve Kazlıçeşme-Sirkeci Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi olmak üzere 96 kilometre uzunluğundaki 6 hatta 7/24 esasıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Pendik –Sabiha Gökçen Hattımızın ardından şimdi sırada Kağıthane- İstanbul Havalimanı ve Başakşehir- Kayaşehir Metro Hatları var. Kazlıçeşme-Sirkeci Hattı’mız ile birlikte diğer hatlarımızın da tamamını 2023 yılı içerisinde hizmete açacağız. Böylece açılışını yaptığımız 7,4 kilometre uzunluğundaki Pendik- Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu ile birlikte toplamda 103 kilometre raylı sistemi İstanbul’a kazandıracağız. Bu bizim için büyük bir gurur” şeklinde konuştu.

 

YENİ NESİL YÖNTEMLER İLE KARBON EMİSYONUNU AZALTMAYI HEDEFLİYORUZ

 

İstanbul’da kentsel hareketliliği teşvik edecek ve insanları aktif hareketliliğe, toplu taşıma ve akıllı ulaşım çözümlerine yönlendirecek çalışmalara da devam edeceklerini dile getiren Karaismailoğlu, “Zaten Bakanlık olarak gerçekleştirdiğimiz tüm proje ve yatırımlarımızı dünyada gelişen eğilimleri göz önünde bulundurarak mobilite, lojistik ve dijitalleşme odağında çevre hassasiyetiyle gerçekleştiriyoruz. Bütünsel kalkınma odaklı vizyonumuz; Avrupa Yeşil Mutabakatı, Paris İklim Anlaşması ve Avrupa İklim Yasası gibi Avrupa Birliği’nin temel yaklaşımları ile de birçok ortak paydaya sahiptir. Elektrikli kent içi raylı sistemlerin yaygınlaştırılmasının yanı sıra karbon emisyonunu azaltıcı politikalar çerçevesinde yeni nesil yöntemler ile de karbon emisyonunu azaltmayı hedefliyoruz. Bu konuda etkin, verimli ve çözüm odaklı bir mikro hareketlilik sistemini oluşturuyoruz. Şehirlerde toplu taşımanın ve bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması ve yayalaştırma projelerine dair genel konsepti oluşturuyor ve bunun gelişmesine çok önem veriyoruz. Kazlıçeşme-Sirkeci Kentsel Ulaşım ve Rekreasyon Odaklı Dönüşüm Projemiz de bunun en güzel örneklerinden biridir” ifadelerini kullandı.

 

YENİ NESİL ULAŞIM PROJESİ SUNACAĞIZ

 

Proje hakkında bilgi de veren Karaismailoğlu, 8,3 kilometrelik, 8 istasyona sahip Sirkeci-Kazlıçeşme hattının bir raylı sistem projesi olması ile birlikte; 8,5 kilometre bisiklet yolu, 8,5 kilometre yaya yolu, 10 bin 120 metrekare meydan ve rekreasyon alanları, 6 bin metrekare kapalı sosyal kültürel alanı, 74 bin metrekare Yeni Nesil Yeşil Alanı, 3 adet yaya üst geçidi, 22 adet karayolu ve yaya alt geçidi, Yedikule, Kocamustafapaşa, Yenikapı, Kumkapı olmak üzere 4 adet tescilli istasyonu, Sirkeci ve Cankurtaran olmak üzere 2 adet yenilenecek istasyonu ve Kazlıçeşme ile Cerrahpaşa’daki 2 yeni istasyonuyla İstanbul halkına ulaşım ihtiyacının yanı sıra sosyokültürel, turizm, ekonomik, ekolojik, rekreasyon, spor, gezinti, bisiklet, scooter gibi yeni imkanlarla da hibrit karakterde, yeni nesil bir ulaşım projesi sunacaklarını söyledi. Karaismailoğlu, “Ayrıca, Samatya ve Cerrahpaşa sahil yolu ile Samatya ve Cerrahpaşa hastanelerini bağlayan kavşak modernize edilmekte, alt geçit gabarisi yükseltilerek ulaşıma uygun hale getirilecektir. Bu kavşağımızda Samatya altgeçidimizi de yılbaşında hızlıca İstanbulluların, Fatihlilerin hizmetine sunacağız. Sirkeci Liman Bölgesi’nde yapılacak yeni demiryolu hattı ile birlikte Sirkeci ve Haydarpaşa limanları arasında ulaşım ve koordinasyon sağlanacaktır. İstanbulluların hayatına kalıcı olarak dokunan büyük bir eser olacaktır. Projede şu anda yüzde 45 oranında fiziki ilerleme kaydettik. tescilli istasyonlarda restorasyon işleri, katener temel beton ve direk montajları, drenaj kanalı beton işleri, sub-balast malzeme serimi, ray ve travers serimi çalışmalarımız süratle devam ediyor” dedi.

 

ÇEVREYE DUYARLI MODERN ULAŞIM SİSTEMLERİNİ YAYGINLAŞTIRMAK TEŞVİKLERİMİZ DEVAM EDECEK

 

Tüm çalışmaları 2023 yılının Nisan ayına kadar tamamlamayı hedeflediklerini vurgulayan Karaismailoğlu, “Projenin tamamlanmasıyla 2023-2053 yılları arasındaki ekonomik kazancımız karayolu bakım ve işletme kazancından 425 milyon 562 bin avro, kazalardaki azalma kazancından 116 milyon 971 bin avro, zaman kazancından ise 242 milyon 544 bin avro olmak üzere hattımızın toplam ekonomik kazancı 785 milyon avro olacaktır. İstanbullular, temel atmama, yatırım yapmama etkinlikleri yerine, Kazlıçeşme-Sirkeci Kentsel Ulaşım ve Rekreasyon Odaklı Dönüşüm Projesi gibi yeni ve yaşanabilir projeleri yakından takip ediyor. İstanbul içerisinde araç trafiğinin yoğunlaşmasını engellemek adına bu tür çevreye duyarlı modern ulaşım sistemlerini yaygınlaştırmak için yeni yatırım ve teşviklerimize de devam edeceğiz. İstanbulluların ihtiyaçlarına cevap verecek hızlı, emniyetli ve konforlu ulaşım ağına tesis edene kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Projemizi 2023 yılının ilk çeyreğinde hizmete açmak için tekrardan bir arada olacağız” açıklamasında bulundu.

Fotoğraflar