Logo

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI KARAİSMAİLOĞLU: MARDİN KIZILTEPE GÜNEY ÇEVRE YOLU’NU MAYIS 2023’TE TAMAMLAYACAĞIZ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, hizmet anlayışlarında bölgesel farklılıklarının olmadığına vurgu yaptı ve Mardin Kızıltepe Güney Çevre Yolu’nu Mayıs 2023’te tamamlayacaklarını açıkladı.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ceylanpınar – Kızıltepe Yolu, Kızıltepe Güney İmar Çevre Yolu ve Kızıltepe – Mardin Havalimanı Toplayıcı Yollarında incelemelerde bulundu. İncelemelerinin ardından açıklama yapan Karaismailoğlu, Türkiye’nin ulaşım ve iletişim altyapısına Ulaşım ve Lojistik Ana Planı doğrultusunda 20 yılda çok önemli yatırımlar yaptıklarını söyledi.

AK Parti hükümetleri döneminde; ülke genelindeki bölünmüş yol uzunluğunu; 6 bin 100 kilometreden alıp, 28 bin 720 kilometrenin üstüne çıkardıklarını aktaran Karaismailoğlu, “Geçit vermeyen dağları tünellerle, vadileri köprülerle viyadüklerle aştık. Karayollarımızdaki tünel uzunluğunu, 50 kilometreden alıp, 663 kilometreye çıkardık. Köprü ve viyadük uzunluğunu da 730 kilometreye uzattık. Hava yolunu halkın yolu yaptık. 26 olan havalimanı sayımızı 57’ye yükselttik. ‘Dünyada ulaşamayacağımız yer kalmayacak’ dedik ve çok şükür bu hedefimizi büyük oranda gerçekleştirdik. Ülkemizde, 20 yılda taşıt sayısı 8 milyondan 26 milyona çıkarken, taşıt hareketliliği de yüzde 172 oranında arttı. Hükümetlerimizin dönemindeki yatırımlarımızla son 20 yılda, bölünmüş yol uzunluğunu yaklaşık 5 kat artırdık. Yaptığımız karayolu yatırımları meyvelerini vermeye başladı. 2021 yılı kaza verilerine baktığımızda trafik kazalarında yüzde 82 oranında düşüş elde edildi” diye konuştu.

 

MARDİN’İN ULAŞIM VE İLETİŞİM ALTYAPISINA 5.8 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPTIK

 

Türkiye’nin tüm diğer sektörlerde olduğu gibi ulaşım ve iletişim alanında da hak ettiği yatırımları alan Mardin’in ulaşım ve iletişim altyapısına 20 yılda 5 milyar 850 milyon liralık yatırım yaptıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, yatırımlar hakkında şu bilgileri verdi:

“Kadim şehrimizde mevcut, 28 kilometrelik bölünmüş yol uzunluğunu, yaklaşık 9 kat artırarak 272 kilometreye çıkardık. Hükümetlerimiz döneminde Mardin’de; 65 kilometrelik tek yol yapım ve onarımını tamamladık. 372 kilometrelik bitümlü sıcak kaplamalı yolu ve 51 köprüyü Mardinlilerin hizmetine sunduk. Proje bedeli toplam 2 milyar 374 milyon lirayı bulan; Mardin-Midyat Yolu, Ceylanpınar-Kızıltepe Yolu, Batman-Hasankeyf-Gercüş-Midyat Yolu ile Nusaybin ve Derik ilçeleri belediye ağındaki muhtelif kesimlerin asfalt yenileme çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ceylanpınar – Kızıltepe Yolu, Kızıltepe Güney Çevre Yolu ve Kızıltepe – Mardin Havalimanı Yolları’ndaki çalışmalarımızı inceledik. 62 kilometrelik kesimini Ceylanpınar-Kızıltepe Yolu, 7 kilometrelik bölümünü Kızıltepe Güney Çevre Yolu ve 5 kilometrelik kısmını da Kızıltepe-Mardin Havalimanı Yolları oluşturan projemizin toplam uzunluğu 74 kilometre. Proje kapsamında bugüne kadar; Ceylanpınar-Kızıltepe yolunun 32 kilometrelik kesimini sathi kaplama seviyesinde tamamladık. En kısa sürede bitümlü sıcak kaplama çalışmasına başlayacağız. Kızıltepe Güney Çevre Yolunda; 2 kilometrelik kesimi alt temel seviyesinde tamamladık. 3,3 kilometrelik kesimde temel zemin çalışmalar ile birlikte, 1,7 kilometrelik kesimde de toprak ve sanat yapı çalışmalarını sürdürüyoruz. Kasım 2021’de ihalesini yaptığımız projeyi, Mayıs 2023’te tamamlamayı hedefledik.”

 

KIZILTEPE GÜNEY İMAR ÇEVRE YOLU’NUN ŞEHİR GEÇİŞİNDEKİ TRAFİK ŞEHİR DIŞINA ALINACAK

 

Kızıltepe Güney İmar Çevre Yolu’nun tamamlanması ile Uluslararası Güney TETEK aksı üzerinde bulunan Kızıltepe ilçesi şehir geçişindeki trafiğin şehir dışına alınacağını dile getiren Karaismailoğlu,

“Böylece, Şanlıurfa- Habur Sınır Kapısı ve Şırnak arasındaki transit trafiğin şehir içinde neden olduğu yoğunluk ve kazalar azalacaktır. Diyarbakır-Mardin ile Habur bağlantısını sağlayan Mardin-Kızıltepe bölünmüş yolunda trafik yoğunluğu çok yüksek. Kızıltepe – Mardin Havaalanı toplayıcı yollarının tamamlanması sayesinde, Mardin Havaalanı ile birlikte Kızıltepe arasında yerleşim yerlerinin yoğun olduğu 5 kilometrelik kesimde, trafik güvenliği artırılacak. Projemiz bölgenin ekonomik gelişimine, Mardinlilerin refahının artmasına katkı sunacaktır. Güvenli bir ulaşım koridoru da tamamlanmış olacak” ifadelerini kullandı.

 

BİZİM HİZMET ANLAYIŞIMIZDA BÖLGESEL FARKLILIKLAR YOK

 

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Bizim hizmet anlayışımızda, bölgesel farklılıklar yok. İhtiyaç, önem ve aciliyet var. Bütünsel kalkınma var. Türkiye’nin her bir köşesine aynı anda yatırım yapma anlayışı var. Kuzey-Güney, Doğu-Batı demeden, ayırmadan, milletimizin ihtiyacı neredeyse, oraya hizmet götürme azmi var. Bunu da çok şükür yapıyoruz” dedi.

Mardin’i sevdiklerini ve değer verdiklerini aktaran Karaismailoğlu, sağlanan güven ve istikrar ortamında, yıllardır terör belasından çok çeken Mardin’de ulaşım ve iletişim alanındaki yatırımları kat be kat artırdıklarını vurguladı. Mardin’i daha güvenli ve konforlu yollarla buluşturduklarını kaydeden Karaismailoğlu, “Karayollarının yanı sıra, Mardin’imizdeki tüm ulaşım modlarında ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Tarih, medeniyet ve kültürün parlayan yıldızı olan; coğrafya, iklim ve kültürlerin kavşak noktasında yer alan Mardin’i, ulaşım ve iletişim alanında çok daha ilerlere taşımak için tüm merkez ve taşra teşkilatlarımızla gece-gündüz çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Fotoğraflar