Logo

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI’NDAN ORTA ASYA TİCARETİ İÇİN ÖNEMLİ ADIM

KIRGIZİSTAN İLE İKİLİ VE TRANSİT TAŞIMALAR SERBESTLEŞTİRİLECEK

 

Türk-Kırgız Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantısı ile Orta Asya coğrafyasında bir ülke ile ilk defa taşımaların serbestleştirilmesi kararı alındı. Serbestleştirme ilişkin anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte, Türk ve Kırgız taşımacılar geçiş belgesi kısıtlaması olmadan ikili ve transit taşıma yapabilecek.

 

Türk-Kırgız Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantısı Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te gerçekleşti. Türk Heyetine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürü Murat Baştor’un, Kırgız Heyetine ise Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı’ndan Shukhrat Aytıev’in başkanlık ettiği toplantıda, uluslararası karayolu taşımacılığı alanında önemli kararlar alındı.

 

İKİLİ VE TRANSİT TAŞIMALAR SERBESTLEŞTİRİLECEK

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkililerinde yapılan açıklamaya göre; Türkiye ile Kırgızistan arasında 1992 yılında imzalanan karayolu taşımacılığı anlaşmasının tadil edilerek ikili ve transit taşımaların serbestleştirilmesi kararı alındı. Serbestleştirme için yasal süreç başlatılarak, anlaşmayı tadil edecek protokol paraflandı.

Bakanlık yetkileri, Orta Asya ülkelerinde geçiş belgesi konusunda yaşanan sıkıntılar dikkate alındığında, Orta Asya coğrafyasında bir ülke ile ilk defa taşımaların serbestleştirileceğini ve bunun diğer ülkelere de örnek teşkil edeceğine dikkati çekti. Karayolu taşımacılığında serbestleştirme ile Türk ve Kırgız taşımacılar geçiş belgesi kısıtlaması olmadan ikili ve transit taşıma yapabilecek, serbestleştirme iki ülke arasındaki ticareti de büyük kolaylık sağlayacak.

 

LOJİSTİK ALANINDA İŞBİRLİĞİ GÜÇLENDİRİLECEK

 

Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantısı sırasında her iki ülkenin özel sektör temsilcileri ve taşımacı dernekleri de bir araya gelerek işbirliğini geliştirme kararı aldı.

Çin sınırında bulunan Kırgızistan, lojistik konusunda önemli bir potansiyele sahip bulunuyor. Türk ve Kırgız taşımacılar biraraya gelerek, lojistik merkezler ve Çin yüklerinin Avrupa’ya taşınması konusunda fikir alışverişinde bulundu, lojistik merkezler konusunda işbirliği kararı aldı.

Fotoğraflar