Logo

Ulaştırma ve Altyapı projeleri binin üzerinde şantiyede kesintisiz sürüyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Yeni Tip Koronavirüsün dünyada ortaya çıktığı ilk günden bu yana, Sağlık Bakanlığı ile tam bir koordinasyon içerisinde önemli tedbirler alarak süreci iyi bir şekilde yürüttü. Özellikle sağlının dünyada yayılmaya başladığı ilk günlerde uluslararası havayolu, denizyolu ve demiryollarında birçok ülke ile seferler durduruldu. Ülkemizde vaka yaşanması beklenmeden, hastalığın Avrupa’da görülmesinin ardından Türkiye’de tüm uçakların yanı sıra Yüksek Hızlı Trenler, Konvansiyonel Trenler, Marmaray gibi tüm toplu ulaşım araçlarında sefer öncesi ve sonrasında dezenfekte işlemleri başlatıldı. Karayollarında da otobüs firmalarına ve otobüslerin mola verdikleri duraklardaki işletmelere her türlü tedbirleri almaları ve dezenfektan işlemlerini yapmalarını talimatlandırıldı.

“Çalışmaların sürmesi ülke geleceği için önemli”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, söz konusu sürecin en başından itibaren ulaşım altyapısında tedbirleri erkenden alarak, hastalığın Türkiye’ye girişini geciktirdiklerini vurgulayarak, Hükümet olarak da hastalığın ilk defa görülmesinin ardından ülke genelinde vaka tespiti ve tedavisini oldukça başarılı şekilde yürüttüklerini söyledi. Karaismailoğlu, bir ülkenin gelişimi için olmazsa olmaz şartının yatırım, ticaret ve ulaşım zincirinin sağlıklı çalışması olduğunun da altını çizerek, “İnsanımıza bulunduğu yerde ulaşamıyorsak, onun ayağına gidemiyorsak, insanları orada tutamayız. Yurdun her tarafında aynı seviyede ulaşım ve haberleşme altyapısını sağlamak mecburiyetindeyiz. Bu nedenle altyapı çalışmalarının bu süreçte de sürmesi büyük önem arz ediyor. Koronavirüs tedbirleri kapsamında Türkiye olarak bir yandan hastalığın kontrol altına alınması için yoğun çaba gösterirken, diğer yandan da ekonominin salgın sürecinden en az zararla etkilenmesi için çalışıyoruz. Bu nedenle de vatandaşlarımız için; ülkemizin geleceği için şantiyelerimizde çalışmalarımızı da aralıksız sürdürmek zorundayız” dedi.

1000’in üzerinde şantiyede çalışmalara devam
Bakan Karaismailoğlu, salgınının Türkiye’yi ve tüm dünyayı olumsuz etkilediği bu dönemde de şantiyelerde gerekli önlemleri en üst düzeyde alarak çalışmaları sürdürdüklerini anlattı. Otoyol, köprü ve tünel yatırımları başta olmak üzere pek çok önemli yatırımın yanı sıra rutin faaliyetlerin de yer aldığı Bakanlık bünyesinde binin üzerinde şantiyede çalışmalara devam ettiklerini açıklayan Bakan Karaismailoğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) bünyesinde ülke genelinde 67 şantiyede tam kapasite, 85 şantiyede orta kapasite, 117 şantiyede de düşük kapasiteli olmak üzere toplam 269 yol yapım şantiyesinde çalışmalara devam ettiklerini bildirdi. Demiryollarında da yüksek hızlı tren ve hızlı tren hatlarında yapım çalışmalarının sürdüğüne değinen Karaismailoğlu, TCDD bünyesinde de 306 adet şantiye toplam 14 bin 445 kişiyle, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü bünyesinde ise 25 şantiyede 6 bin 415 kişiyle çalışmaların devam ettiğini anlattı. Karaismailoğlu, Bakanlık bünyesindeki diğer bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarla birlikte binin üzerinde şantiyede çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Şantiyeler Yeniden Dizayn Edildi
Karaismailoğlu, COVİD-19 salgını sürecinde; ülke genelinde hizmet veren Bölge Müdürlüklerinde yürütülen rutin bakım, yol boyu temizliği, sinyalizasyon elektrik arızaları ile trafik kazalarına müdahale ve kar mücadele çalışmaları aksatılmadan devam ettiğinin de altını çizerek, salgınına karsı şantiyelerimizde Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda üst düzey tedbirler uygulandı. Hazırlanan risk analizi ve acil eylem planı kapsamında ortak kullanım alanları gözden geçirilerek, mesafe kurallarına uygun çalışılacak şekilde yeniden dizayn edilen şantiyelerde, ateş ölçümü, kalacak yerlerin dizaynı ve karantina tedbirleri gibi pek çok önlemin eşliğinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ve aldığımız olağanüstü koşullarda aldığımız yerinde tedbirler sayesinde şantiyelerimizde sıkıntı yaşamadık. Aldığımız tedbirler sayesinde şantiyelerimizin hiçbiri kapanmadı. Şantiyeler ülkemizin geleceği için, vatandaşlarımız için çalışıyor. Böyle bir süreçte hem koronavirüse karşı aldığımız önlemler, hem de çalışmaların azami olarak devam ettirilmesi de bizim için ayrıca önemli bir başarıdır” diye konuştu.