Logo

ULAŞTIRMA VE ALTYAPIDA DİJİTAL GELECEK ZİRVESİ DEVAM EDİYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın, ulaşım ve altyapı sektör temsilci ve yöneticilerini online olarak buluşturduğu "Ulaştırma ve Altyapıda Dijital Gelecek Zirvesi" kapsamında düzenlenen oturumda, "Erişim" konusu ele alındı. Zirve ikinci gününde de önemli isimleri konuk etti.

Türksat AŞ Genel Müdürü Cenk Şen, "Devletin hizmetlerini, vatandaşlarına ulaştırması için gerekli olan dijital dönüşümün liderliğini ve danışmanlığını yapıyoruz" derken, Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal, Türk Telekom olarak 5G'ye ve 5G'nin de sonrasındaki yeni nesil teknolojilere odaklandıklarını, Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi Colman Deegan ise, sahip oldukları geniş müşteri tabanını kullanarak e-ticaret alanında güçlü şekilde var olmak istediklerini söyledi. Hepsiburada Üst Yöneticisi Murat Emirdağ, Silikon Vadisi'yle Kapalıçarşı'yı birleştirmek gerektiğini düşündüğünü belirtirken, Getir Kurucusu Nazım Salur ise, "Türkiye'de sistem girişimciyi ya sat ya da 'bekleyip bat' noktasına itiyor" dedi.

-"Türksat dünyadaki 18'inci uydu operatörü"

Türksat AŞ Genel Müdürü Cenk Şen, Türksat'ın devletin vatandaşlarına karşı sorumluluklarıyla, özel sektörün hızlı rekabet performansının ortasında konumlandığını belirterek, "İlk baktığınız zaman Türksat bir uydu şirketiymiş gibi görünse de Türksat'ın üç ana fonksiyonu var: Bir tanesi uydu. Bir tanesi kablo altyapısı, 1,3 milyondan fazla abonemize fiber optik kablo altyapısı yapıyoruz. Son olarak da dijital dönüşüm sadece özel sektör tarafından gündeme getirilecek bir şey değil. Devletin de hizmetlerini vatandaşa götürebilmesi için en ekonomik, en hızlı ve en kaliteli yol. Dolayısıyla devletin hizmetlerini, vatandaşlarına ulaştırması için gerekli olan dijital dönüşümün liderliğini ve danışmanlığını yapıyoruz." dedi.

Dünya üzerinde internete erişim kaygısı yaşandığını ifade eden Şen, insanların yüzde 43'ünün internete erişemediğini, Türksat olarak dijitale erişemeyen insanlara bu imkanı sağlamak için gerekli altyapı yatırımlarını yaptıklarını ve Türksat'ın dünyadaki 18'inci uydu operatörü olduğunu kaydetti.   

- "Şebekelerimizi hep beraber 5G'ye hazırlıyoruz"

Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal, Türk Telekom'un 180 yıllık bir maziye sahip olduğunu ve Türkiye'nin pek çok dönüşümüne tanıklık eden bir marka olduğunu söyledi. Türk Telekom olarak 5G'ye ve 5G'nin de sonrasındaki yeni nesil teknolojilere odaklandıklarını dile getiren Önal,  son 10 yıldır Türkiye'nin fiberleşmesini ve internet penetrasyonunun da artırılmasını aynı şekilde önceliklediklerini kaydetti. 

Her şeyin kilit noktasında erişim ve iletişim prensiplerinin yattığını ve fiberin de bu iletişimin temel yapı taşı olduğunu belirten Önal, "Mobil baz istasyonlarımızı sahibi olduğumuz fiberle birbirine bağlıyoruz ve Türkiye'nin alt yapısını da 5G'ye hazır hale getiriyoruz. Bir taraftan artık gündemimizde olan yapay zeka, makine öğrenmesi, otonom sistemler, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik gibi yeni teknolojiler, bir taraftan da bunları tüm dünyayla beraber Türkiye'nin de deneyimlemesi noktasında bir gündemimiz var.” diye konuştu.

- " Türkiye'de dijitalleşme konusunda çok büyük bir fırsat var "

Türkiye'de dijitalleşme yolculuğuna 3-4 yıl önce başladıklarını anımsatan Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Colman Deegan, Türkiye’nin dijitalleşme açısından oldukça gelişmiş bir ülke olduğunu belirterek, "Buradaki müşterilerimiz dijitale çok yatkın ve bu noktada dijital hizmetlere çok büyük bir rağbet söz konusu. Türkiye'de dijitalleşme konusunda çok büyük bir fırsat var. Sadece Türkiye sınırları içerisinde değil Türkiye aynı zamanda başka ülkelerde de dijitalleşmenin önemli bir destekçisi olabilir ve hep birlikte bu büyük fırsatı değerlendirebiliriz." diye konuştu. Deegan, "Sahip olduğumuz geniş müşteri tabanını kullanarak e-ticaret alanında güçlü şekilde var olmak istiyoruz" dedi.

- "Müşteri, istediği hizmeti en iyi sağlayan neredeyse gidip onu bulabilecek"

Hepsiburada Üst Yöneticisi (CEO) Murat Emirdağ, dijital dönüşüm ve inovasyonu coğrafyayla birlikte ele almak gerektiğini belirterek, "Silikon Vadisi'yle Kapalıçarşı'yı birleştirmek gerektiğini düşünüyorum. Bunu da şundan dolayı söylüyorum; biz Silikon Vadisi'ndeki sistem, veri, süreç, teknoloji ve inovasyon... Hepsini kullanacağız. Hepimizin bunları yapacak altyapısı var, bilgisi, tecrübesi var ama asla lokal dinamikleri ve insan faktörünü, ticaretin dinamiğini unutmayacağız." dedi. Emirdağ, e-ticaret özelinde verinin öneminin hiç olmadığı kadar artacağını belirterek, uluslararası ticaretin gelişmesiyle ülkeler arasındaki sınırların kalktığını ve bir müşterinin, istediği hizmeti en iyi sağlayan neredeyse gidip onu bulabileceğini söyledi.

- " Türkiye'de sistem girişimciyi ya sat ya da 'bekleyip bat' noktasına itiyor "

Getir Kurucusu Nazım Salur, 5 sene önce kurdukları Getir'in dünyadaki hiçbir girişimin klonu olmadığını, "10 dakikada eve teslim" modelini dünyada uygulayan ilk şirket olduklarını söyledi. Türkiye'de startuplara ve büyüyen teknoloji şirketlerine yönelik koruyucu bir finansal enstrümanların bulunmadığını aktaran Salur, "Türkiye'de sistem girişimciyi ya sat ya da 'bekleyip bat' noktasına itiyor." ifadesini kullandı.

Girişimcilik ekosisteminin aslında devletten dolaylı katkılar beklediğini ifade eden Salur, "Bir kanun maddesinde bir maddedeki bir kelimenin mecliste bir gece bir torba kanunla değişmesi, belki de o startupun ileride unicorn olmasına sebep olacak." ifadelerini kullandı.

Yarın gerçekleştirilecek zirvenin son gününde ise HBR Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turan moderatörlük yapacak. Zirvede PTT Genel Müdürü Hakan Gülten, Borusan Lojistik Genel Müdürü Mehmet Kalay, MNG Kargo İcra Kurulu Başkanı Salim Güneş ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Tamer Kıran, ‘Dijitalleşme ve Lojistik’ konusunda açıklamalarda bulunacak.