Logo

YUSUFELİ BARAJI 3 MİLYONUNCU BETON DÖKÜM TÖRENİ

Artvin'in Yusufeli ilçesinde inşa edilen Yusufeli Barajı'nda gövdenin yüzde 75'ini tamamlayan ''3 milyonuncu metreküplük betonun dökümü'' Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın canlı bağlantıyla katıldığı törenle gerçekleştirildi. Törene Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da katıldı.

 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli törende yaptığı konuşmada, Yusufeli Barajı genelinde yüzde 79'luk fiziki gerçekleşme sağlandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

 

"2021 yılının dördüncü ayında tamamlamayı planladığımız Yusufeli Barajı faaliyete geçtiğinde 560 megavat kurulu güç ile yıllık 1,9 milyar kilovatsaat elektrik üretimi gerçekleşecektir. Bu üretim rakamı ise Antalya kadar büyük bir şehrin yıllık enerji ihtiyacının karşılanması anlamına gelmektedir. Yusufeli Barajı ve HES'in devreye alınmasıyla birlikte ülkemizin hidroelektrik enerji üretim kapasitesi yüzde 2 artacaktır. Yine barajın gövdesinde kullanılacak olan 4 milyon metreküp beton ile Artvin'den Edirne'ye kadar 13 metre genişliğinde beton yol yapılabilir.”

 

Yol inşaatları için 2 milyar liranın üzerinde harcama yapıldı

 

"Mühendislik harikası" olarak ifade edilebilecek barajın, aynı zamanda Türk insanının inandığında neler yapabileceğini de gösteren dev bir eser olarak geleceğe miras kalacağını vurgulayan Pakdemirli, proje kapsamında sadece baraj değil, 110 kilometre yol, 45 tünel, 22 köprü ve 92 menfez de yapıldığını aktardı. Bakan Pakdemirli, sadece yol inşaatları çalışmalarında bugüne kadar 2 milyar liranın üzerinde harcama yapıldığını söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilçenin yeni yerleşim yerine ait görüntüleri izleyerek, bu bölgede ağaçlandırma çalışmasının hızlandırılmasını istemesi üzerine Pakdemirli, "Bütün planımız, programımız hazır. İnşaatların tamamlanmasına müteakiben yemyeşil olacak, bu konuda söz veriyoruz." dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rize, Bayburt ve Artvin’deki törenlere video konferansla katıldı


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde video konferans yöntemiyle Yusufeli Barajı 3 Milyonuncu Beton Dökümü töreni ile beraber Bayburt Demirözü Sulaması, Rize Merkez ve Güneysu İlçeleri ve Taşlıdere Vadisi Islahı 5. Kısım Hizmete Alma Töreni'nde de katılımcılara hitap etti.

 

Türkiye'nin en büyük bölgesel kalkınma projesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) bünyesindeki projelerin çok önemli bir bölümünün kendi iktidarları döneminde yapıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "GAP kapsamında sulanan arazi büyüklüğünü yüzde 19'dan yüzde 53'e çıkartarak Güneydoğu Anadolu Bölgemizdeki mümbit toprakların verimliliğini artırdık. Bugün de bir başka iftihar projesi, Yusufeli Barajı'nın 3 milyonuncu metreküp beton dökümüne şahitlik ediyoruz." ifadelerini kullandı.

 

Toplamda 4 milyon metreküp betonla inşa edilecek Yusufeli Barajı'nda böylece dörtte üçlük gerçekleşmenin geride bırakıldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çoruh Nehri ve yan kolları, su bakımından gerçekten çok hareketli bir havzadır. Halen bu havzada 2 bin 500 megavat kurulu güce sahip 50 elektrik üretim tesisi faaliyet gösteriyor." şeklinde konuştu.

 

Çoruh Nehri üzerinde "gerdanlık gibi" dizili olan Muratlı, Borçka ve Deriner gibi her biri devasa büyüklükteki baraj ve elektrik santrallerinin Türkiye'ye hizmet verdiğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

 

"Önümüzdeki yılın nisan ayında tamamlamayı planladığımız 540 megavat kurulu güce sahip olacak Yusufeli Barajı, bu gerdanlığın adeta imamesi durumundadır. Barajımız toplamda 275 metreyi bulacak gövdesiyle 100 katlı bir binanın yüksekliğine eş değerdir. Yusufeli Barajı'nın tutacağı suların kontrollü salınımıyla havza üzerindeki diğer barajların elektrik üretimi de yüzde artacaktır.

 

Tamamen kendi mühendislerimizin ürünü olan bu eser, ekonomimize yılda 1,5 milyar lira katkı sağlamanın yanında Çoruh Vadisi'ni taşkınlardan da koruyacaktır. Barajla birlikte yollar, köprüler, menfezler, tüneller ve elbette yeni Yusufeli ilçemiz de inşa edildi, inşası devam ediyor."

 

"Dünya gördüğünde şaşıracak"

 

Yusufeli'nde yepyeni bir hayat alanı kurulduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gerçekten kontrolüne gittiğimizde bu eser nadide bir eser, dev bir eser ve inşallah açılışını yaptığımızda da ne kadar iftihar etsek o kadar önemli. Dünya, 'hidroelektrik santral nedir, sulama nedir?' bunu gördüğünde şaşıracak." dedi.

 

Dağların arasında böyle bir eserin yapılmış olması, bunu Türk firmalarının, Türk mühendislerinin, Türk mimarlarının, Türk işçilerinin yapmış olmasının ayrı bir övünç kaynağı olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye'ye bu iftihar verici eserin kazandırılmasında emeği geçen, ter döken bakanları, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü personelini, mühendisinden işçisine herkesi ve yüklenici firmayı tebrik etti.

 

Taşlıdere Vadisi Islahı Projesi'nin Rize'ye hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, bugüne kadar 58 ıslah projesinin hayata geçirildiği Rize'de açılışı yapılan tesisle 9 meskun mahal ve 1000 dekar tarım alanının daha taşkın riskinden korunmuş olacağını kaydetti.

 

Bayburt Demirözü Sulama Projesi'nin de 18 yerleşim yerindeki 113 bin dekara yakın arazinin verimini artıracağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki projenin de hayata geçirilmesinde emeği geçenleri tebrik ederek, Türkiye'ye eser kazandırmak mücadelesinde kendilerine destek olan herkese şükranlarını sundu.

 

Konuşmasının ardından Rize, Yusufeli ve Bayburt'taki tören alanlarına video konferansla bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile diğer yetkililerden projelerle ilgili bilgi aldı.

 

Konuşmaların ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Bakan Pakdemirli, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Artvin Valisi Yılmaz Doruk, AK Parti Artvin Milletvekili Erkan Balta, AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok, baraj inşaatını yapan yüklenici firma Limak'ın Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve diğer ilgililer, sosyal mesafe kuralı gözetilerek hazırlanan platformlardaki butonlara basarak Yusufeli Barajı'nda 3 milyonuncu betonun dökümünü gerçekleştirdi.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı barajın yolunu tamamlamak üzere kesintisiz çalışıyor

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye'nin en yüksek barajı unvanını alacak Yusufeli Barajı'na ve bölgedeki köylere ulaşımı sağlamak için başlatılan 39 tünel ve 17 köprünün yapım çalışmalarını üstleniyor.

 

39 tünelin kazı destekleme imalatları tamamlama aşamasına gelirken,  köprü imalatlarında da yüzde 78’lik ilerleme sağlanmış bulunuyor.

 

Yusufeli Barajı Relökasyon yollarının toplamda güzergâh uzunluğu 69,2 kilometre olup, proje bünyesinde 55,3 km uzunluğunda tek tüp 39 adet tünelin yanı sıra 17 adet köprü, 4 adet özel yapım köprü ve 10 adet farklı seviyeli kavşak yer alıyor.

Fotoğraflar