Logo

'7. Karayolu Trafik Güvenliği' sempozyum açılışı

`7. Karayolu Trafik Güvenliği` sempozyum açılışı



Arslan, Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium'da düzenlenen 7. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, bugün başlayan ve 3 gün sürecek sempozyumla istişare yapmak, ülkeyi daha iyiye götürmek ve farkındalık yaratmanın amaçlandığını söyledi.

Bilgi ve paranın serbest dolaşımı esasına göre yeniden şekillenen dünyada, başta teknoloji, siyasal ve sosyal alanlar olmak üzere, hemen hemen her alanda baş döndürücü gelişim ve değişimler yaşandığına dikkati çeken Arslan, 14 yıldır yapmaya çalıştıklarının dünyayı, teknolojiyi, gelişmeleri 30 yıl geriden değil, eş zamanlı olarak uygulamak, bugün olduğu gibi birçok alanda dünyada ilkleri hayata geçirmek olduğunu kaydetti.

Arslan, trafiğin bir canavar ya da terör olmadığını, hayatı kolaylaştıran, insanları ailelerine, sevdiklerine ve dostlarına eriştiren bir sistem olduğunu anlattı.

Trafik kurallarına uyulmasının önemine işaret eden Arslan, trafik kazalarında günde 20 insanın hayatını kaybettiğini, birçok kişinin de engelli hale geldiğini bildirdi. Son 14 yılda araç sayısının ve kilometre başına yolculuk miktarının iki kat arttığını söyleyen Arslan, 6 bin kilometrelik bölünmüş yolu yaklaşık 25 bin kilometreye çıkardıklarını, çift yönlü olmayan yolların kalite standardını artırarak trafikteki ortalama hızı 80 kilometreye yükselttiklerini belirtti.

Ölümlü trafik kazası sayısının yüzde 17 azaldığını ifade eden Arslan, artan araç sayısı ve trafik miktarı düşünüldüğünde bu oranın bir başarı olduğunu, ancak yeterli olmadığını söyledi.

Arslan, trafik kazalarının yüzde 90'ının insan hatasından, yüzde 10'unun ise yollardan kaynaklandığını dile getirerek, "Biz gerek bölünmüş yollar gerek tek yönlü yollardaki standart yükseltilmesi gerekse sıcak asfalt hale getirilmesiyle, yolların kazalardaki oranlarını binde birler mertebesine düşürdük ve yaklaşık 2 bin 500 kaza kara noktasını düzenledik, kavşaklar haline getirdik, kazaları engellemeye çalıştık. İstediğiniz kadar iyileştirin, standardı yükseltin ne yazık ki  insanın olduğu yerde hatalar oluyor, dolayısıyla kaza olabiliyor. O zaman bize düşen kaza olsa dahi tehlikeyi azaltacak, insanların hayatını kurtaracak uygulamaları yapmak." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti hükümetleri döneminde bugüne kadar 300 milyar liranın üzerinde yatırım yaparak hizmete sundukları yolların standartlarını ve kalitesini koruyabilmek için çalıştıklarını anlatan Arslan, şunları kaydetti:

"Zaman zaman şikayet ediliyor 'Deli Dumrul' gibisiniz, Yolun kenarına denetim istasyonu koymuşsunuz, geleni ölçüyorsunuz gideni de. Geleni kontrol ediyorsunuz gideni de. Böyle yapmak durumundayız. Böyle yapmazsak başka insanların hayatını tehlikeye atmış oluruz. Onların hayatını tehlikeye atmamak adına biz bunları yapıyoruz, ancak bunlarla yetinmeyeceğiz."

Arslan, konuşmaların ardından sempozyuma katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve beraberindeki kalabalık heyet ile birlikte sergi alanını gezdi.