Logo

'Ecdadımızın canını feda ederek bize vatan olarak bıraktığı bu topraklara sahip çıkmak zorundayız'

`Ecdadımızın canını feda ederek bize vatan olarak bıraktığı bu topraklara sahip çıkmak zorundayız`



Kars'ta, Osmanlı Devleti tarafından doğu sınırlarının korunması için yapılan, Osmanlı-Rus Savaşı'nda bir tabur askerin şehit olması nedeniyle literatüre "Kanlı Tabya" olarak geçen ve restore edilip "Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi"ne dönüştürülen tabyanın açılışı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş tarafından gerçekleştirildi. 

Bakan Ahmet Arslan yaptığı konuşmada, Kars’ın tarihi dokusuna bakıldığında birçok şehrin sahip olmak adına belki de can atacağı binlerce değeri bulunduğunu belirtti.

Anadolu coğrafyasının her yerinin kıymetli olduğunu söyleyen Arslan, "O kadar kıymetli ki binyıllardır hep birilerinin gözü bu coğrafya üzerinde olmuş, hep birilerinin gözü Asya ile Avrupa arasında geçiş noktası olan, Afrika ile Balkanlar'ı, Kafkaslar'ı, Ortadoğu’yu birbirine bağlayan köprü konumundaki bu ülkenin üzerinde hep birilerinin gözü, hep emelleri olmuş. Gerçekten değerli bir coğrafyadayız." şeklinde konuştu. 

Arslan, bunun iki şeyden kaynaklı olduğunu gördüklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Birincisi, bin yıldır bu coğrafyada sadece Kars’ta 1,5 milyon şehit verildiği söyleniyor. Nitekim bundan 100 sene önce Sarıkamış’ta 90 bin ecdat şehit olmuş. İkinci boyutu ise niye dünyanın gözü Türkiye'nin ve bu coğrafyanın üzerinde? Büyüyen, gelişen, yükselen Türkiye’nin yolunu kesmek adına, bu kutlu yürüyüşün liderinin önünü kesmek adına dünya niye el ele vermiş de üzerimize geliyor? Bunu da gençlerimize iyi anlatmamız lazım. İşte bu coğrafya bu kadar kıymetliyken, dünya için köprü konumundayken biz anlıyoruz ki ecdat boşuna kan dökmemiş, şehit olmamış."

Bu kadar kıymetli olan bir coğrafyayı korumanın çok önemli olduğunu aktaran Arslan, "Bu kadar kıymetli bir coğrafyada Serhat’ta bekçilik yapmak da önemli. Ama biz sorumluluk alanlar, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde diyoruz ki evet ecdat bu toprakları kanını dökerek bize vatan olarak bırakmış, bugün de polisimizle, askerimizle, güvenlik korucumuzla yine vatan olarak gelecek nesillere bırakmak için şehadet şerbeti içmeye hazırız. Gençlerimiz, fidanlarımız ister içeride ister dışarda şehadet şerbeti içmeye devam ediyorlar. Allah onların hepsinin mekanlarını cennet eylesin. Geçmişini doğru bilmeyenlerin geleceğini sağlıklı kurma şansı yok." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından Kurtulmuş ve Arslan, açılışını yaptıkları müzeyi gezerek, "Kars Antlaşması"nın ardından Rus heyetince dönemin Kolordu Komutanı Kazım Karabekir'e hediye edilen "Beyaz vagon"u inceledi, kent merkezindeki Gazi Ahmet Muhtarpaşa Konağı'nı ziyaret etti.