Logo

'Tek başınıza erkekler olarak yol alırız' derseniz, kaybedersiniz'

`Tek başınıza erkekler olarak yol alırız` derseniz, kaybedersiniz`



Kars'ta, "Türkiye'de Siyasi Liderlikte ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi" çerçevesinde, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi organizesinde "Ağrı, Ardahan, Iğdır, Kars Bölgesel Bilgi ve Deneyim Paylaşımı ve Farkındalık Artırma" toplantısı düzenlendi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Kars'ın 96 yıl önce, yaşadığı 40 yıllık esaretten kurtulduğunu anımsattı.

Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıl dönümünü coşkuyla kutladıklarını ifade eden Arslan, şöyle konuştu:

"Tek başınıza erkekler olarak yol alırız' derseniz, kaybedersiniz. Kadınlar için de aynen öyle. 15 Temmuz bunun için önemli bir örnek. Biz yüzyıl önce çıktığımız gibi 15 Temmuz'da da millet olma şuuruyla kadın erkek demeden herkes sokaklara çıktı ve birçok ders verdi. Gençler önce bize ders verdi. 'Millet olma şuurunu elde ettik' dediler. O kadınlar ki Nene Hatun'un izinden giderek, 6 aylık bebeğini emzirip savaşa gitmiş. 'Bebeğim annesiz babasız büyüyebilir vatansız büyüyemez' diyerek savaşmış."

Erkek ve kız çocuklarının hayatın her alanında eşit tutulması gerektiğini belirten Arslan, fırsat eşitliğinin sağlanması amacıyla geleceğin teminatı gençlerin iyi eğitilmesi gerektiğini aktardı.

Kadın ve erkeğin iş hayatında, eğitimde ve tüm alanlarda ayrı tutulmaması gerektiğini anlatan Arslan, "Kadın, erkek birbirinin tamamlayıcısı, bir birinin olmazsa olmazı. Hayatı birleştirmenin anahtarıdır." dedi.

Bölgedeki kamu kurumlarının, toplumsal cinsiyet alanındaki çalışmalarıyla ilgili deneyimlerini katılımcılarla paylaştığı toplantıda, bu alanda yapılan faaliyetler ve fırsatlar değerlendirildi.

Katılımcılar, kadın erkek fırsat eşitliğine dair plan ve programların etkin şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla ilgili kurumlar arası koordinasyon ve işbirliğini arttıracak önerilerini paylaştı.

Toplantıya, Kars Valisi Rahmi Doğan, Iğdır Valisi Ahmet Turgay Alpman, Ardahan Valisi İbrahim Özefe, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, BM Kadın Birimi Ülke Program Direktörü Fulya Vekiloğlu, Serhat Kalkınma Ajansı temsilcileri, komisyon üye milletvekilleri ve bölgedeki sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldı.

Toplantı Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu'nun konuşmasının ardından sona erdi.