Logo

ULAŞTIRMA BAKANI KARAİSMAİLOĞLU: TEKNOLOJİK BAĞIMSIZLIK, MİLLİ BAĞIMSIZLIĞIMIZIN DA TEMİNATIDIR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’yi elektronik ihracatta lider ülkeler arasına taşımak için yeni stratejiler ürettiklerine vurgu yaparak, “Böyle bir çağda teknolojik bağımsızlık, milli bağımsızlığımızın da teminatıdır. Bu uğurda gecemizi gündüzümüze katarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ulak Haberleşme A.Ş'yi ziyaret etti. Ziyaret sonrasında basın açıklaması yapan Karaismailoğlu, “Türkiye’nin geniş bant teknolojilerinde ulusal bir değeri olan Ulak Haberleşme 2017 yılında kurulan, ülkemizde mobil ve geniş bant haberleşme sistemlerinin Ar-Ge ve mühendislik faaliyetlerini yürüten genç bir kuruluş. İletişim sistemlerinde, üretim, test, montaj ve entegrasyon ile birlikte her türlü pazarlama, ithalat ve ihracat yapan ULAK Haberleşme, Bakanlığımızın da en dinamik iş ortakları arasında” ifadelerini kullandı.

 

DÜNYADAKİ SAYILI ÜLKELER ARASINDA YERİMİZİ ALDIK

 

Dünyayı sarsan ve tarihin en büyük sağlık krizlerden olan Kovid-19 salgınıyla ilgili ülkece son derece önemli bir sınav verildiğini, verilmeye devam edildiğini aktaran Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Millet-devlet iş birliği sayesinde üstesinden gelemeyeceğimiz herhangi bir zorluk yok. 2021’i, pandemiyi kontrol etme ve normalleşme çalışmalarıyla geçirirken, aynı zamanda ciddi büyüme oranları da yakaladık. 2021’de de bu büyüme trendini sürdürdük. Dünyadaki sayılı ülkeler arasında yerimizi aldık. Önceki yıla göre yüzde 33 oranında artırdığımız ihracatta rekor kırdık. İhracatımızı 225 milyar dolara yükselttik. 2022’deki ihracat hedefimizi de 250 milyar dolar olarak belirledik. Bu hedefimize ulaşmamızda teknoloji ihracatımızın büyük bir paya sahip olmasını hedefliyoruz. Çok daha önemlisi; ihraç kalemlerimiz arasında, katma değerli teknolojik ürünlerinin oranında artış sağlamamız çok önemli. İhraç ürünlerimiz arasında, elektrik-elektronik cihaz ve makinalarında yüzde 45 artış, iyi yolda olduğumuzu da gösteriyor. Ülkemizi elektronik ihracatta lider ülkeler arasına taşımak için yeni stratejiler üretiyoruz. Böyle bir çağda teknolojik bağımsızlık, milli bağımsızlığımızın da teminatıdır. Bu uğurda gecemizi gündüzümüze katarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bakanlık olarak 2021 yılını çok verimli ve başarılı bir şekilde geride bıraktık.”

 

YENİ HABERLEŞME UYDULARIMIZLA BİLİŞİM VE HİZMET KAPASİTEMİZ GELİŞİYOR

 

Teknolojinin odağa alındığı 2021 senesinde Türksat 5A ve Türksat 5B’yi aynı yılda uzaya gönderme başarısını gösterdiklerini vurgulayan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Yeni haberleşme uydularımızla, televizyon yayınlarının yanı sıra katma değerli bilişim ve internet hizmet kapasitemiz de gelişiyor. Yayıncılık hizmetleri alanında, İstanbul Çamlıca Tepesi’nde görüntü ve elektro manyetik kirliliğe neden olan dağınık haldeki antenleri ortadan kaldırdık. Türkiye’ye yayıncılık alanında çağ atlatan ve dünyaya örnek bir proje olan Avrupa’nın en yüksek kulesi Çamlıca Kulesi’ni milletimizin hizmetine sunarak, 100 adet radyo yayınını bir araya topladık. Yerli ve milli imkanlarla geçeceğimiz 5G teknolojisi çalışmalarında da önemli aşamaları geride bıraktık” diye konuştu.

 

İNTERNET KULLANIM MİKTARI MOBİLDE YÜZDE 30 ARTTI

 

2021 yılı üçüncü çeyreği itibarı ile önceki yılın aynı dönemine göre, elektronik haberleşme sektörünün yaklaşık yüzde 19 büyüdüğüne dikkati çeken Karaismailoğlu, “2021’in üçüncü çeyreğinde internet kullanım miktarımız bir önceki yılın aynı dönemine göre, sabitte yüzde 50, mobilde yüzde 30 arttı. 10 yıl önce mobil operatörlerimizin dakikası 8,6 kuruş olan ortalama tarife ücretini bugün 1,2 kuruşa indirdik” ifadelerini kullandı.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, ULAK Haberleşme ile iş birliği içerisinde olduklarını belirten Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“5G ve ötesi yeni nesil haberleşme sistemlerine geçiş sürecinde kurduğumuz Yeni Nesil Mobil Haberleşme Teknolojileri Türkiye Forumu’nun üyesi olan Ulak Haberleşme A.Ş., bilişimdeki dönüşüm çalışmalarımıza aktif destek sağlıyor. Bu genç ve dinamik şirketimiz, 5G ve Ötesi Beyaz Kitabın hazırlanmasında önemli bir rol üstlendi. Bunun yanında, 5G Vadisi Açık Test Sahası projemizde, test şebeke altyapıları kurulmasına dair mutabakat zaptında ULAK Haberleşmenin de imzası yer alıyor. Oluşturduğumuz 5G Vadisi’nde, aralarında ULAK Test Şebeke Altyapılarının da yer aldığı çeşitli test deneme şebeke altyapıları var. 5G Vadisi Açık Test Sahası mutabakatı kapsamında, ULAK 4,5G baz istasyonu ile, 4,5G çekirdek şebeke fonksiyonları test şebekesi ULAK binasında kuruldu. Yerli malı belgesine sahip ULAK Baz İstasyonu’nun kullanımı konusunda mobil işletmecilerimizle iş birlikleri sağlandı. Halihazırda, ülkemizdeki 900 köye kurulacak baz istasyonlarının tamamının ULAK Haberleşmenin 4,5G Baz istasyonlarından olmasına yönelik kararlılığımız devam ediyor.”

 

YERLİ VE MİLLİ ÜRÜN GELİŞTİRME ÇALIŞMALARINI DESTEKLİYORUZ

 

“Son teknoloji ve gelişmiş akıllı sistemlerle donattığımız, ulaşım güvenliğini üst seviyede çıkarttığımız otoyollarımızda, yerli ve milli bağlantılı otonom araç teknolojilerini test ediyoruz” diyen Karaismailoğlu, üniversitelerle birlikte ULAK Haberleşmenin yerli ve milli ürün geliştirme çalışmalarını desteklediklerini söyledi. Karaismailoğlu, Ulaştırma ve haberleşme teknolojilerinin yerli ve milli olarak geliştirilmesinde öncü kuruluşlardan olan, geniş bant teknolojilerinde ulusal değerlerden ULAK ile iş birliği imkanlarını daha da artıracaklarını kaydetti.

Fotoğraflar