Logo

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI KARAİSMAİLOĞLU’NDAN ANKARALILARA MÜJDE AKM-GAR-KIZILAY METRO HATTININ İLK SEFERİ İÇİN GÜN SAYIYORUZ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Keçiören’den Kızılay’a aktarmasız metro ulaşımı sağlaması açısından son derece önemli olan AKM-Gar-Kızılay Metro Hattı’nın ilk seferi için gün saydıklarını belirterek, test ve devreye alma işlemlerinin devam ettiğini söyledi. Metro hatlarında çalıştırılmak üzere mevcut 108 araca ilave olarak 324 yeni nesil metro araç alımının Bakanlık tarafından yapıldığına işaret eden Karaismailoğlu, böylece hatlarda çalışan metro aracı sayısının 4 katına çıkarıldığını vurguladı.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AKM-Gar-Kızılay Metro Hattı’ndaki çalışmaları yerinde inceledi. İncelemenin ardından Kızılay durağında açıklama yapan Karaismailoğlu, “Bugün mutlu ve heyecanlıyız. Çünkü; Ankaralıların ihtiyaç duyduğu bu anlamlı projeyi bir an evvel hayata geçirmek, Ankara’mızın raylı sistem ağını genişletecek yeni projemizin ilk seferi için artık gün sayıyoruz. AKM-Gar-Kızılay Metrosu ile yeni bir hattı daha Ankara’ya kazandırmanın eşiğindeyiz. 3,3 kilometre uzunluğundaki Gar-Adliye ve Kızılay olmak üzere 3 istasyondan oluşan AKM-Gar-Kızılay Metro Hattı’mız Keçiören’den Kızılay’a aktarmasız metro ulaşımı sağlaması açısından da son derece önemli. Günde 600 bin yolcu kapasitesine sahip hattımızdaki ilk durak olan Gar İstasyonu aracılığıyla vatandaşlarımız, YHT garına ulaşacak; yine aynı istasyon sayesinde Başkentray ve Ankaray’a aktarma yapabilecek” dedi.

 

324 YENİ NESİL METRO ARAÇ ALIMI YAPTIK

 

İkinci istasyon olan Adliye İstasyonu aracılığıyla da M1 hattına, yani Başkentray’a aktarma sağlanabileceğini dile getiren Karaismailoğlu, son istasyonun da Kızılay olduğunu, buradan da Batıkent, Çayyolu ve Ankaray metro hatlarına aktarma yapılmasının mümkün olduğunu söyledi. “Ayrıca, söz konusu metro hatlarında çalıştırılmak üzere mevcut 108 araca ilave olarak 324 yeni nesil metro araç alımı Bakanlığımızca yapıldı” diyen Karaismailoğlu, böylece hatlarda çalışan metro aracı sayısının 4 katına çıkarıldığını vurguladı. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Metro araçları depolama ve bakım merkezi revize edildi, kapasitesi artırıldı. Ayrıca, Çayyolu bölgesinde yeni bir depolama ve bakım merkezi daha tesis edildi” diye konuştu.

 

TEST VE DEVREYE ALMA İŞLERİMİZ DEVAM EDİYOR

 

Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi de veren Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“4 katlı ve 335 araç kapasiteli AKM Otoparkı betonarme imalatların yüzde 100’ünü tamamladık. 14 metre şaft çapına ve 37 metre derinliğe sahip Zafer Parkı acil çıkış yapısının tüm imalatlarını bitirdik. TBM tünel imalatının tamamını bitirdik. 7 bin 295 metre hat üst ray yapısı montajını yaptık. AKM Otopark, Gar, Adliye ve Kızılay İstasyonları ile hat üzerindeki tüm imalatları da tamamladık. Test ve devreye alma işlerimiz devam ediyor. 2023 yılı başında tüm çalışmaları tamamlayıp hattımızı halkımızın hizmetine sunmak için sabırsızlanıyoruz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak hayata geçirdiğimiz projeler ile ülke çapında yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla temelli büyümemizi destekliyoruz. Aynı zamanda, vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırıyor, onları konforlu ve yeni nesil toplu ulaşım sistemleri ile buluşturuyoruz.”

 

TOPLAM EKONOMİK KAZANÇ 379 MİLYON EURO’YA ULAŞACAK

 

AKM-Gar-Kızılay Metro Hattı’nın Ankaralılara ve Ankara’ya çok önemli faydalar sunacağına dikkat çeken Karaismailoğlu, metro hattının işletmeye açılmasıyla; karayolu bakım ve işletme kazancın 104 milyon, trafik kazalarının engellenmesi sonucu elde edilen kazancın 43 milyon, zaman tasarrufundan elde edilen kazancın 124 milyon, hava kirliliği, iklim değişikliği, gürültü, doğa ve yeşil arazi maliyeti, biyolojik çeşitlilik, toprak ve su kirliliğinden azalma gibi dışsal faydalardan 108 milyon olmak üzere, 35 yıllık vizyonda, Ankaralıların toplam ekonomik kazancının 379 milyon Euro’ya ulaşacağını bildirdi.

 

HAMASET DOLU SİYASET YAPANLAR, ÜLKEMİZİN YERİNDE SAYMASINA NEDEN OLDULAR

 

Sadece bu ekonomik kazancın dahi Ankara’ya ne kadar önemli ve yerinde bir proje kazandırıldığını göstergesi olduğunun altını çizen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Bizler, halka hizmeti Hakk’a hizmet bilen anlayışını temsilcileri olarak, geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimize daha müreffeh bir ülke bırakma hedefiyle çalışıyoruz. Maalesef, AK Parti hükümetleri öncesinde halka hizmet etmek yerine sadece hamaset dolu siyaset yapanlar, ülkemizin yerinde saymasına neden oldular. Göreve gelenler; sadece ideoloji siyaseti yapıp taş üstüne taş koymadılar. Hepimizin bildiği üzere; Cumhurbaşkanımızın vizyonu ve liderliğinde ülkemiz ulaşımda, eğitimde, sağlıkta, adalette, güvenlikte, dış politikada, enerjide yani her alanda yapılamayanları yaptı. Bu başarılara giden yol; elbette belirlenen hedeflere inanarak, tutkuyla kenetlenerek ve özveriyle inşa edilmiş bir takım ruhuyla gerçekleşti. Bizim başarılarımız ortada. Ülke sathında yaklaşık 5 bin şantiyede ve hizmet noktasında, 700 bini aşan çalışma arkadaşımızla ülkemize özveriyle hizmet ve eser üretiyoruz. 2003 yılından bu yana, ulaşım ve iletişim alanında Türkiye’ye çağ atlatan projeleri hayata geçirdik. Yenilerini hazırlıyoruz” şeklinde konuştu.

 

177,3 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA RAYLI SİSTEM HATTININ YAPIMI DEVAM EDİYOR

 

Kent içi raylı sistem projelerinde de çok büyük yatırımlar gerçekleştirdiklerini aktaran Karaismailoğlu, yakın zamanda da raylı sistemlerde çok önemli projeleri bir bir hayata geçirdiklerini söyledi. 2 Ekim’de Pendik-Sabiha Gökçen Metrosu’nu açtıklarını anımsatan Karaismailoğlu, GAZİRAY projesini de 5 Kasım 2022 tarihinde Gaziantepli vatandaşların hizmetine sunduklarını kaydetti. Karaismailoğlu, “Şu an da Bakanlığımızca yapımı devam eden 13 projede toplamda 177,3 kilometre uzunluğunda raylı sistem hattı inşaatı bulunmaktadır. Planlamalarımız doğrultusunda hatlarımızın bir bir açılışlarını gerçekleştireceğiz. Biz milletimize, memleketimize, devletimize hizmet yolunda iki günümüzün eşit geçmemesi için gece gündüz çalışıyoruz. Günübirlik tartışmalar yapmak yerine, asrın projelerini hayata geçirdik. Ankara’ya ve Ankaralılara hizmetin en iyisini, en kısa sürede sunmak için faaliyetlerimize aralıksız devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Fotoğraflar